Gammal tekanna som trädgårdsdekoration: 8 originalcykelidéer att efterlikna

Så många gamla saker kan återanvändas i trädgården. Från gamla rätter till kläder till bildäck och mycket mer – möjligheterna är helt enkelt oändliga. Om du vill försköna din trädgård med en original dekoration kan du cykla upp gamla föremål och väcka dem till nytt liv. I det här inlägget hittar du några bra idéer om hur du använder en gammal tekanna som trädgårdsdekoration.

Har du några gamla tekannor (eller kanske mjölk eller kaffekannor?) Hemma som ligger djupt i köksskåpen eller i källaren? Istället för att låta dem samla damm kan du göra dem till en original trädgårdsdekoration. Så vad kan du göra med de gamla tekannorna??

1. Plantera den gamla tekannan

Återanvänd gamla tekannor som blomkrukor

Krukväxter ser lika vackra ut i trädgården som inomhus. Istället för att alltid köpa nya krukor till trädgården kan du helt enkelt plantera de gamla oanvända rätterna. Gamla tekannor är idealiska för detta ändamål. Oavsett om de är gjorda av porslin dekorerat med ett vackert blommotiv eller en vintage metallkanna – växterna kommer att få varje gammal tekanna att se vacker ut.

Upcycling idéer trädgård för att plantera gamla tekannor

Detta är det enklaste och kanske också det vackraste sättet att återanvända de gamla tekannorna i trädgården. För att plantera en tekanna, borra först några hål i botten för att göra dränering. Fyll sedan kärlet med krukväxtjord och plantera vad ditt hjärta önskar.

Plantera succulenter i gammal tekanna i trädgården

Lågväxande växter och blommor som marktäcke, vårblommor, succulenter och många fler är bäst för plantering. Om du har flera tekannor till ditt förfogande kan du designa ett hörn av trädgården som en vacker tekanna.

Måla, dekorera och plantera gammal tekanna

Gamla tekannor som är fula kan dekoreras med decoupage -tekniken före plantering eller helt enkelt målas med akrylfärger. Detta gör trädgårdsdekorationen mer stämningsfull och färgstark.

Trädgårdsinredningsidéer med hängande tekannor med växter

Du kan placera de planterade tekannorna var som helst i trädgården. Oavsett om det är på terrassen, på husets fasad eller hänger någonstans – du bestämmer själv.

2. Använd den gamla tekanna som en vas för snittblommor

Använd den gamla tekannan som en vas med snittblommor

Klarar du inte borrningen själv eller vill du inte genomborra din gamla tekanna? Använd den sedan som en vacker blomvas för snittblommor istället! Så det ser lika vackert ut och blommorna kan alltid ersättas av andra. Fyll kannan med vatten och lägg snittblommorna i den. En sådan vas är också underbart lämplig som dekoration för en trädgårdsfest.

Snittblommor i vintage tekanna som en vas

3. DIY vindspel från gamla tekannor och skedar

DIY vindspel för trädgården gjorda av gamla tekannor och bestick

Vindspel är ett bra komplement till alla trädgårdar. Med lite skicklighet kan du förvandla den gamla tekannan till en original vindsignal och hänga den på ett träd i trädgården. Hängelementen kan vara gjorda av gammalt bestick, till exempel helst av skedar, så att det inte finns någon risk för skada på barn.

Vindspel från gamla tekannor för trädgården

4. Hemmagjord trädgårdsfontän gjord av gamla tekannor

Vattenkaskader för trädgården från gamla porslinskannor

Du kan också bygga ursprungliga vattenfunktioner för trädgården av gamla material. Den gamla tekannan är perfekt för detta ändamål eftersom den utför en liknande funktion ändå. Du kan också använda flera tekannor och göra atmosfäriska vattenkaskader själv. Vattenens försiktiga sköljning har en mycket lugnande och avkopplande effekt och kommer att berika varje trädgård.

Trädgårdsfontän med vatten är gjord av gammal tekanna och tekopp

Att bygga en liten trädgårdsfontän själv är faktiskt inte så svårt som du tror. Med lite skicklighet och rätt bygginstruktioner kommer det definitivt att fungera.

5. Gör den gamla tekannan till en fågelmatare

Gör en tekanna med fågelfrön som trädgårdsdekoration

Att locka fåglar i trädgården kan inte bara berika utomhusområdet akustiskt och visuellt, utan också hjälpa dig med skadedjursbekämpning. Därför är fågelmataren ett riktigt användbart tillskott till din trädgård. Du kan naturligtvis bygga en klassisk fågelmatare, men den ser ännu mer original ut om du använder en gammal tekanna till den.

Upcycling idé tekanna DIY fågelmatare

Fågelkannans tekanna är mycket lätt att replikera. Du måste helt enkelt hänga upp tekannan upp och ner eller fästa den på ett träd, göra en abborre för fåglarna (till exempel från en bambustav) och fylla grytan med fågelfrön. Dina flygande trädgårdsvänner kommer säkert att tacka dig.

6. Trädgårdsbelysning med en gammal tekanna

Trädgårdsdekoration med gammal tekanna och solsken

Med solsken kan du skapa fantastiska trädgårdsdekorationer som sätter romantiska ljus accenter i trädgården efter solnedgången. Ett exempel på detta är denna ursprungliga konstruktion där en gammal tekanna var utformad för att se ut som att den kastade ljus. För att själv göra en sådan trädgårdsdekoration behöver du faktiskt inga dyra verktyg eller material. En gammal tekanna, en sträng solsken och lite tråd kommer att göra. Använd en tunn sträng av lampor, som du kan omforma på något sätt så att det simulerar rinnande vatten. Lägg sedan bara i tekannan och häng upp den, till exempel på en herdkrok.

7. Gör hängande trädgårdsdekorationer med gamla tekannor själv

Upcycling idéer för trädgårdsdekorationer från gamla tekannor

En gammal tekanna kan se väldigt dekorativ ut i trädgården, även utan att bli fylld. Om du till exempel träder genomskinliga pärlor på några nylontrådar och sätter in dem i pipen, kan du återskapa effekten av rinnande vatten också. Häng tepotten med “vatten” tippat över en blomkruka och dekorera ett område i trädgården med denna intressanta konstruktion.

8. Bygg torn av färgglada porslinskrukor

Gör färgglada trädgårdsdekorationer med gamla porslinspannor

Du kan också bygga små torn själv som trädgårdsdekorationer från gamla porslinporslin inklusive tekannor. Det finns inga gränser för din fantasi!

Letar du efter fler upplyftande idéer för trädgården? Kolla in våra artiklar om ämnet och bli inspirerad!

Upcycling trädgårdsredskap – kreativa idéer och DIY -projekt från gamla trädgårdsredskap

Upcyclingjeans för trädgården – användbara och dekorativa idéer att imitera

Nya blomkrukor för trädgården och balkongen – 22 häftiga upcyclingidéer