Gör magisk sand själv – 2 recept du kan använda för att göra kinetisk sand

Alla som gillar att modellera lera, och vi är säkra på att alla gör det, kommer att bli kär i den magiska sandmodellerande leran. När den är formad, ser kinetisk sand, som den också kallas, ut som normal modelleringslera vid första anblicken, men om du drar isär den ändrar den dess struktur och, som namnet antyder, ser ut som sand. Magisk sand är en fröjd för både barn och vuxna och är ett riktigt bra sätt att ha en rolig eftermiddag med barnen. Vi kommer att presentera det intressanta materialet och förklara hur du kan göra magisk sand själv genom att förse dig med två recept. Och oroa dig inte, du behöver inga speciella ingredienser för detta, utan de som du redan har i huset.

Vad är magisk sand?

Gör magisk sand själv - enkla recept med mjöl eller sand

Själva knådsanden har en mjuk, luftig konsistens som är mycket lätt att forma. När den väl har formats blir den fast och behåller denna form lätt tills du trycker in den igen eller drar isär den – då liknar den sand igen och kan knådas och formas igen. Som vanlig naturlig sand, eller är det? Den kinetiska sanden har en underbar fördel jämfört med stranden och sandlådesanden. Den fastnar inte på fingrarna eller andra ytor och kan därför även användas för att spela inomhus utan problem. Dessutom främjar arbetet med sådan modelleringslera barns motorik. Av denna anledning bör du inte vänta längre och börja göra magisk sand själv till dina barn. Vi visar dig ett superenkelt och snabbt magiskt sandrecept med mjöl och ett med äkta sand.

Gör magisk sand själv – Kinetic sand recept

Kinetisk sand som ett alternativ till plasticine i ljusa färger

Du behöver bara två ingredienser om du vill göra magisk sand själv – mjöl och olja. Utöver detta kan du lägga till andra saker för att göra månsanden ännu mer intressant och attraktiv och för att öka roligheten för barnen. Så du kan blanda i glitter, matfärg och till och med pärlor och andra dekorationer som du vill. För övrigt är magisk sand också perfekt lämpad för dagis och inte bara för användning hemma. Grundreceptet du kan använda för att göra magisk sand själv är följande:

  • mjöl
  • Olja, till exempel babyolja eller solrosolja
  • Valfritt: flytande matfärger, glitterpulver etc..

Magisk sand hemlagad med mjöl och olja - lätt hantverksidé

Mjöl och olja blandas i ett förhållande av 8: 1. Det betyder att om du till exempel tar 8 koppar mjöl, blandar du det med 1 kopp olja. Följande mängder har också visat sig vara effektiva: 960 g mjöl och 120 ml olja. Blanda helt enkelt båda ingredienserna i en skål och lägg till färger och / eller glitter i slutet, om du vill. Eftersom de olika märkena för babyolja kan skilja sig åt i konsistensen kan du behöva tillsätta lite mjöl eller olja i slutet för att få önskat resultat. Testa bara!

Gör magisk sand själv av äkta sand

Gör magisk sand själv med äkta sand och majsstärkelse att leka med

Istället för mjöl och olja kan du också använda äkta sand och några andra ingredienser och göra din egen knådsand själv, som ser väldigt lik den strandsand du är van vid. Denna variant är särskilt lämplig om du vill fylla en plaskdamm och leka i trädgården. Du känner att du är precis vid havet! Naturligtvis kan denna knådsand också användas inomhus i mindre mängder. Du behöver:

För ca 23 kg sand:

  • 22,5 kg sand
  • 770 g majsstärkelse
  • några matskedar diskmaskin
  • 1,5 liter vatten
  • Tea tree olja

Blanda först de två torra ingredienserna, dvs sanden och majsstärkelsen, i en stor behållare, tillsätt sedan vattnet och sedan några droppar av tea tree -oljan. Blanda allt väl tills det har konsistensen av magisk sand. Tillsätt vid behov mer vatten eller majsstärkelse, beroende på om sanden är för torr eller för fuktig.

Tips för att spela sanddegen

Gör magisk sand själv för att spela inne och ute

När du har gjort den magiska sanden själv kommer du säkert att vilja börja spela direkt. Och du kan också! Speciellt om du har använt matfärg är det lämpligt att använda en matta för att undvika missfärgning av bordet. En större bakplåt eller platt låda visar sig också vara mycket praktisk, där barnen kan forma sanden som de vill utan att något faller på golvet. En liten uppblåsbar pool är också perfekt.

Lek på dagis med kinetisk sand

Du kan använda leksaker för den magiska sanden som du också skulle använda på stranden – till exempel en liten kratta, formar och en spade. Du kan också förse dina barn med kakskärare. Spatel eller ofarliga och trubbiga plastknivar är perfekta för att skära sanden (endast under övervakning!). Annars är kreativitet allt som krävs och som bekant har barn nog av det. Låt barnen leka med leksaksdjur i sanden eller bygg hela sandslott. Kinetisk sand erbjuder gott om möjligheter att spela.

Gör kinetisk sand själv och förvara den korrekt

Gör magisk sand själv för barn och vuxna

Att göra magisk sand själv är en sak, men vad gör du bäst med det när det roliga är över? Du kan sedan helt enkelt försegla den lufttätt i en behållare och förvara den. Eftersom den hemlagade kinetiska sanden inte innehåller några konserveringsmedel och mat också används vid framställningen kan den bara förvaras i några dagar. Så efter ett tag ska du göra dig av med det och förbereda ett nytt.

Regnbåge av modelleringslera - lek kreativt med barn

Robotar gjorda av färgglada kuber

Receptidé för att knåda sand - göra robotar av kuber