Hur man gör oljedukar själv med bivax eller på ett veganskt sätt – enkla instruktioner

Gör oljedukar själv för att packa mat

Få är medvetna om fördelarna med oljedukar. De är verkligen användbara hjälpare i köket och runt huset, med vilka du inte bara kan spara pengar utan också skydda miljön. Faktum är att du enkelt kan försegla behållare med en oljeduk och på så sätt lagra mat ordentligt. Och eftersom du kan använda en trasa om och om igen är det också ett billigare alternativ till plastfolie. Är du nyfiken och skulle du vilja använda oljeduk istället för plastfolie i vardagen? Då har vi till och med bra nyheter! Du kan också göra oljedukar själv och behöver inte dyra och framför allt få saker. Idag kommer vi att visa dig hur det fungerar och erbjuda dig några varianter för en bivaxduk DIY, samt ett veganskt alternativ som du kan göra oljedukar till mat själv. Ha kul att kopiera!

Gör dina egna oljedukar med bivax, tallharts och jojobaolja

Gör dina egna oljedukar i några enkla steg

Bivax är en ingrediens som du behöver för att göra oljedukar. Det finns också andra produkter som jojobaolja, tallharts och naturligtvis en trasa som ska vara gjord av 100% bomull. Om du vill göra oljedukar själv kan du också få bakplåtspapper som bas och en pensel. Förbered också ett bakplåt, klädnypor och två tångar. Beroende på dukens storlek krävs naturligtvis olika mängder ingredienser. I stort bör du ta in följande belopp:

Gör 20 x 20 cm oljeduk själv

  • 2 tsk bivax (riven eller i form av pastiller)
  • 2 tsk tallharts pulver
  • 1/2 tsk jojobaolja

Gör oljedukar själv och täck skålar på ett miljövänligt sätt

Gör 30 x 30 cm bivaxduk

  • 1 msk och 1 tsk bivax (riven eller i form av pastiller)
  • 1 msk och 1 tsk tallhartspulver
  • 1 tsk jojobaolja

Gör 35×35 cm bivaxduk själv

  • 1 msk och 2 1/2 tsk bivax (riven eller i form av pastiller)
  • 1 msk och 2 1/2 tsk tallhartspulver
  • 2 1/2 tsk jojobaolja

Bivax instruktioner

Skär handdukar av valfri storlek från bomullstyg

Du kan göra bivaxolja i bara några steg. Om du vill göra oljedukar själv, förvärm först ugnen, inklusive bakplåten, till 80 grader. Skär under tiden din duk i den storlek du vill ha. Du kan också klippa flera storlekar samtidigt och producera mer än bara en duk samtidigt. Den heta bakplåten låter dig blötlägga duken med vaxet senare, utan att den stelnar för snabbt.

Smält bivaxet i ett vattenbad och pensla en bit tyg

Värm upp respektive mängd ingredienser i ett vattenbad vid låg temperatur. Tänk på att bivax kan ta lite längre tid att smälta. Medan du gör detta, rör om med jämna mellanrum. När allt är smält och blandat väl tar du bakplåten ur ugnen, klär den med bakplåtspapper och täcker den med tyget. Nu kan du plocka upp lite av vaxvätskan med penseln och fördela den på duken. Se till att hela duken är väl täckt.

Bivaxstabletter eller en bit bivax kan rivas till en oljeduk

Sätt in duken och bakplåten i ugnen i ca 2 minuter. Oljeduken ska se blöt ut när du tar ut den. Dubbelkolla att det inte finns några torra fläckar heller. Om det gör det, upprepa stegen igen. Ta slutligen den färdiga oljeduken från plåten med tången och vifta runt den lite så att den svalnar snabbare. Så snart du kan röra den med händerna utan att bli bränd, häng upp trasan med klädnyporna så att den kan stelna helt. Men det kan också svalna på bakplåten. Du har redan gjort bivaxet själv! När du har gjort oljedukarna själv blir de väldigt klibbiga först. Detta är normalt och försvinner väldigt snabbt. Efter det är det bara klibbigt nog att stänga behållaren ordentligt.

Du gör bara oljedukar av bivax

Gör oljedukar själv och bred ut bivaxpastiller över en trasa

Om du bara vill använda bivax är det också möjligt. För att göra detta, förvärm ugnen enligt beskrivningen i instruktionerna ovan. Klä bakplåten med bakplåtspapper och duken över den. Bred nu ut bivaxpastiller över den. Krossade ljusrester kan också användas. Sätt in allt i ugnen och ta ut plåten och duken så snart vaxet har smält. Använd borsten för att sprida det flytande vaxet över trasan tills det är helt genomblött. Låt duken svalna på bakplåten eller häng upp den.

Ta ut oljeduken med smält vax från ugnen och fördela den väl

Om du själv vill göra oljedukar som också är behagligt mjuka kan du också tillsätta kokos eller annan vegetabilisk olja (utom olivolja eller linolja) till vaxet. Sedan bör du smälta och blanda båda ingredienserna i ett vattenbad och fortsätta som i den första instruktionen. Två matskedar bivax kombineras sedan med 1 tesked olja.

Producera veganoljeduk

Producera veganoljeduk med vegetabiliskt vax som rapsvax, solrosvax eller sojavax

Du kan naturligtvis också genomföra oljedukens DIY -projekt vegan. Använd sedan helt enkelt vilket vegetabiliskt vax som helst än bivax. Solrosvax, rapsvax och sojavax är särskilt lämpliga för detta ändamål. Alla vaxtyper har emellertid också en annan smälttemperatur. Särskilt solrosvax kommer därför att ta längre tid att smälta. Vi rekommenderar att förvärma ugnen till 100 grader. Rapsvax, å andra sidan, liknar bivax.

Tvätta oljeduk

Bivax kan kombineras med jojobaolja, kokosolja och andra vegetabiliska oljor för att göra duken mjukare

Du skulle faktiskt vilja göra oljedukar själv, men föreställ dig att vården efteråt är komplicerad? Att ta hand om en oljeduk är extremt lätt! Du bör bara notera att det aldrig ska tvättas med varmt eller till och med varmt vatten, för då smälter vaxet igen. Använd istället kallt vatten och milt tvålvatten. Låt sedan trasan lufttorka.

Gör själv bivax och förvara mat

Instruktioner för hemlagad oljeduk med bivax och vegetabilisk olja

Förvara mat med oljeduk istället för plastfolie som ett billigt och miljövänligt alternativ

Bivaxpastiller för en miljövänlig ingrediens i bivaxhanddukar