Inspiration för vackra pallmöbler: trendcykeln fortsätter

Pallmöbler -bygg-din-egen-sekretess-skärm-paravent-tidningar

Pallar är en oumbärlig del av industrisektorn. Men gör-det-själv-företag och möbeltillverkare har också upptäckt det robusta materialet själva. Ett soffbord av pallar har inte varit nytt på några år. Sängar kan också byggas på nästan ingen tid med europallar. Trenden får allt fler entusiastiska följare och det finns redan många idéer för ovanliga pallmöbler. Det finns knappast en möbel som inte kan byggas av pallar. För att göra rätt val av pall behöver du dock grundläggande information om de vanliga palltyperna. Dessutom bör man vara försiktig med använda pallar, eftersom träet kan vara förorenat med kemikalier. Först då kan du låta din fantasi springa och implementera några av de exempel som presenteras här själv.

Hur stor är en europall?

bygg-din-egen-pall-möbel-storlek-euro-pall

Europallar används vanligtvis för att transportera varor och är tillverkade av olika typer av mjukt barrträd och lövträ. Beroende på deras dimensioner och struktur skiljer man mellan euro-poolpallar och envägspallar. Dimensionerna på standardiserad EPAL Euro pallar är 1200 x 800 mm, med en pallhöjd på 144 mm. En standardversion har 5 takbrädor, 3 tvärbrädor, 9 block och 3 golvbrädor. Dessa pallar har hög lastkapacitet och stabilitet.

Bygg-din-egen-pall-möbler-vardagsrum-bord-soffbord-hjul

Industriella pallar liknar EPAL -pallar, men har måtten 1200 x 1000 x 144 mm. Den stabila konstruktionen möjliggör högre belastning på upp till 4000 kg statiskt.

Engångspallar har inte en förstärkt bas, vilket sparar vikt utan att förlora storlek. De är billigare att köpa och lättare att bära. Engångspallar erbjuder en mycket högre hygienstandard än återanvändbara pallar och är på grund av deras lägre föroreningar väl lämpade för möbler i vardagsrum.

Pallmöbler-bygg-själv-soffa-väggmålning-svart-vit

När du väljer pallar för ditt DIY -projekt, var också uppmärksam på däckbrädornas antal, bredd och tjocklek. Pallar med 5 eller 7 däckbrädor har högre lastkapacitet och används för att bygga soffor, sängar och stolar. Envägspallar kännetecknas av lägre stabilitet och dålig bearbetning. Det är därför de är mer lämpade som byggmaterial för hyllor, staket, soffbord eller sänggavlar. Med denna möbel är bärförmågan på toppen inte så viktig.

Pallmöbler-bygg-själv-väggbeklädnad-konstgräs

Du kan köpa Euro -pallar begagnade eller nya i en järnaffär eller från en onlinebutik. Pallmöblerna kräver mer kärlek till hantverk än en investering. Varje hemgjord möbel är unik och bär avtryck av din kreativitet. Det är just detaljerna som är avgörande för helhetsbilden.

Pallmöbler-bygg-själv-barstolar-kök motsitsdynor

Så snart du har de perfekta pallarna för dina drömmöbler behöver du lite manuell skicklighet och kommersiellt tillgängliga verktyg. Det är relativt svårt att demontera pallarna i sina individuella delar. Som nämnts är pallar mycket robusta eftersom de bär mycket tunga laster och måste tåla tuff hantering. Det är mycket lättare om du arbetar med hela pallar och bara gör några få kosmetiska behandlingar.

pallmöbler-matbord-metallram-vit-barkocker

Först och främst måste utskjutande naglar tas bort eller hamras in igen. Om det behövs kan du rengöra pallen med vatten och en skrubborste för att ta bort damm och smuts från träet. Sedan slipas europallarna noggrant runt med en slipmaskin så att det inte blir fler splitter. Sandpappret med 80 korn lämpar sig för den första grovslipningen. För den efterföljande finslipningen används 120 korn.

pall-möbler-bygg-själv-läs-hörn-böcker-lagringsutrymme

Nu måste träet förseglas och prydas med en träglasyr eller lack i den färg du väljer. För en ogenomskinlig färgfärg, till exempel i vitt, kan du använda alla färgfärger. Om du däremot vill behålla träets utseende rekommenderar vi att måla med en väderbeständig träglasyr eller ett färglöst lack. Du behöver ca 0,7 L burk färg för en pall. Färgen sprids lätt över den plana ytan med en färgrulle. Använd en pensel på hörnen och kanterna. Se till att det finns tillräcklig ventilation! Låt färgen lufttorka väl i ett par dagar.

Tycker du att pallmöbler också är bra och bara behöver en lysande idé? Sedan har vi några inspiration för dig – från sängen till skrivbordet till en hel terrass med soffor tillverkade av pallar.

Pallmöbler för köket: ö eller bänk

Pallmöbler-bygg-själv-kök-ö-disk-vertikal-bänkskiva

En praktisk köksö kan byggas av pallar. Det finns olika tillvägagångssätt för detta. Det beror på om pallarna ska lyftas åt sidan eller staplas ovanpå varandra. Köksöns dimensioner och avstånden till andra möbler är avgörande här.

pall-möbler-bygg-själv-kök-ö-låda-hjul

Den mest populära varianten är en köksö tillverkad av staplade pallar. Se till att arbetshöjden ska vara mellan 70 och 100 cm. En pall är 14,4 cm hög. Som ett resultat behöver du fem till sju pallar. Om du vill utforma din ö som en husbil, kan du skruva svängbara hjul med bromsar under de fyra hörnen. På så sätt stannar ön på plats, men kan flyttas snabbt om det behövs.

Pallmöbler för badrummet

Pallmöbler-bygg-själv-badrum-fåfänga

Med samma princip kan du också bygga en fristående fåfänga för badrummet. Det finns nu många bänkskålar som kan passa på den. Det är dock viktigt att träet skyddas från vatten och fukt. Måla, kakla, cementera – det finns inga gränser för din fantasi.

Pallmöbler för kontoret

pall-möbler-bygg-själv-skrivbord-svart-glas-tallrik

Det enklaste sättet att göra ett palltorn till ett funktionellt bord är att sätta säkerhetsglas på det. Glasplattan ska vara minst 8 mm tjock och skuren till önskad storlek. För att förhindra att glasplattan glider, limma silikonbuffertar till kanterna mellan träet och glaset.

Pallmöbler-bygg-själv-matbord-kontor-glas-bordsskiva

Klassikern: pallbädd

pall-möbler-bygg-själv-plan-säng-centimeter

Det finns många olika sätt att bygga en säng av pallar. Här är en enkel plan för en dubbelsäng gjord av pallar som mäter 160 x 200 cm (bredd x längd). Sängramen består av 4 standardpallar (80 x 120 cm). Två av pallarna är placerade på ett sådant sätt att 40 cm är kvar på var och en av de två sidorna. De resulterande förvaringsytorna är det perfekta alternativet till sängbord!

pall-möbler-bygg-själv-säng-sänggavel-madrass

Tänk på hur stor din madrass ska vara och om du vill ha en sänggavel. Om du vill bygga en högre säng behöver du två lager Euro -pallar. Pallarna är placerade ovanför varandra och fixeras med skruvar. Du kan lagra böcker och annat mellan brädorna. För att undvika att repa ditt golv är det bäst att placera en matta eller målarfleece under din pallbädd. Om du vill ha vackra ljuseffekter i sovrummet som skapar en lugn och mysig atmosfär kan du fästa LED -remsor på brädorna. Din säng kommer att lysa underifrån. Alternativt kan du använda LED -lampor med glödlampor.

pall-möbler-bygg-själv-lounge-säng-tak-sol segel

Skulle det inte vara trevligt om du kunde njuta av de varma solstrålarna på din hud medan du tog en eftermiddagslur? Kanske är en mysig soffa med mjuka kuddar och kuddar i trädgården precis rätt för dig.

Trädgårdsmöbler och terrassgolv av pallar

pall-möbler-bygg-själv-trädgård-soffa-terrass-bord

Pallmöbler är mycket robusta och passar perfekt utomhus. En soffa med matchande stoppade kuddar ger dig underbara timmar att koppla av. Projektet är lite mer komplext om terrassbeläggningen också är byggd av pallar. Observera dock att pallarna måste placeras på en stabil underkonstruktion av beläggningsplattor, fleece eller byggnadsskyddsmatta.

pall-möbler-bygg-själv-trädgård-terrass-landskap-vit

Trädgårdssving gjord av en pall

pall-möbler-bygg-själv-gung-trädgårdsterrass

Istället för en hängmatta kan du överväga att hänga en pallgunga i trädgården. Allt du behöver är ett träd, kraftfulla rep och en pall. Ta reda på i förväg om repen har den nödvändiga bärförmågan. Fördela ett par mjuka kuddar på pallen för extra komfort.

Sekretessstängsel eller rumsavdelare

Pallmöbler-bygg-själv-sekretess-skärm-terrass-pool

Träpallar är idealiska som balkongkant, trädgårdsstaket eller rumsavdelare. De skyddar integriteten från oönskade blickar, men verkar känsliga och lätta. Eftersom ett pallstaket inte är helt ogenomskinligt behöver du inte klara dig utan dagsljus.

Pallmöbler-bygg-själv-trädgård-sekretess-skydd-hyllor-staket

Du behöver inte stå pallarna vertikalt eller stapla dem symmetriskt ovanpå varandra. Här kan du se ett bra exempel på hur dekorativ en rumsdelare av pallar kan se ut. Det resulterande lagringsutrymmet mellan brädorna kan användas för dekorativa ändamål.

Barnens lekstuga för trädgården

pall-möbler-bygg-själv-trädgård-barn-lekstuga-sand

Om du vill bygga en kreativ och väldigt individuell lekstuga för dina barn utan att investera mycket pengar, är engångspallar det perfekta byggmaterialet. I kombination med en sandlåda lovar trähuset mycket roligt för de små.

Vertikal rabatt

pall-möbler-bygg-din-egen-trädgård-växt-hyllor

Växtbaserade hyllor och upphöjda sängar gjorda av pallar är mycket populära bland hobbyträdgårdsmästare. De tar inte mycket plats och kan också fästas på väggen. Det finns många sorter av den vertikala blomsterhyllan. Framför allt är det viktigt att krukväxterna inte kommer i direkt kontakt med virket. Vi kan också tänka oss ljusa färger. Lycka till med kopieringen!

pall-möbler-bygg-själv-vertikal-trä-pall-enhet-skor