Sy med oljeduk – 15 DIY -idéer, tips och alternativ

Sy med oljedukrullar-butik-olika-färger-motiv-mönster

Oljeduken är ett tyg täckt med oljefärg som är vattentätt och lämpar sig för många ändamål. Den finns i alla möjliga färger och kan anpassas till alla interiörer. I den här artikeln presenterar vi några idéer om hur Sy med oljeduk innan, samt några tips för korrekt applicering av ämnet. Dessutom visas några DIY -idéer utan sömnad, som är lätta att göra själv.

Sy med oljeduk – tygets särdrag

Sy med oljeduk dubbelsidig-matta-rutig kant

Oljeduk är ett vinylmaterial med bomullsunderlag. Den vackraste egenskapen är dess vattenbeständighet, vilket gör tyget perfekt för bordsmattor och bordsmattor eftersom det enkelt kan torkas bort. För att förvara det innan du syr är det viktigt att forma tyget till en rulle och låta det ligga plant, annars finns det risk för veck. Dessutom bör man vara försiktig när man syr med en symaskin eftersom materialet är vinyl och kräver båda händernas styrka.

Det finns ett alternativ till oljeduk, nämligen belagd bomull, som är dyrare och mindre hållbar.

Rund duk – sy med oljeduk

Sy med oljeduk matbord-rund-bordsduk-vattentät-rutiga persikor

Som redan nämnts är oljeduken idealisk för dukar, speciellt för matbordet i trädgården eller på terrassen. För att skapa denna vackra runda design, bör du först mäta bordet och klippa ut en perfekt cirkel. Klipp sedan ut valfri kant för duken med en annan oljeduk och sy ihop båda delarna med maskinen.

Sy ett återanvändbart lock till skålen

Sy med oljedukskål-lock-kakor-pistasch-popcorn

Dessa oljeduklock för skålar och skålar är ett användbart komplement till ditt hushåll. De är perfekta för förvaring av matrester, tillagning av ingredienser, nötter och många fler. De är vattentäta och därför även lämpliga för kylskåpet. De nödvändiga materialen för att sy skållock är: oljeduk, elastiskt band, förspänningstejp, linjal, sax, nål, tråd och måttband.

Sy en handväska med oljeduk – perfekt för sommaren

Sy med oljeduk strandväska-smink-väskor-blommiga motiv

Med oljeduk kan du sy matchande kosmetiska väskor och handväskor själv. Tyget är idealiskt för stranden tack vare dess vattenbeständighet. För sypåsar med oljeduk kan du leta efter ett mönster och prova att sy den valda designen hemma.

Sy färgglada fatdukar

sy-vax-tyg-moderna-bordsmattor-blommigt-motiv-rutig-kant-skål

Om du vill göra ditt bord vackrare och färgglada för sommaren, prova dessa färgglada bordsmattor. De kan sys på båda sidor och är lätta att torka av.

Sy med oljeduk – gör dina egna rektangulära underlägg

sy-vax-trasa-vattentäta-underlägg-glas-cocktail-körsbär

Du kan sy dessa underlägg för hemmet eller som en present till vänner. De är lätta att göra och finns i valfri färg. De nödvändiga materialen är en oljeduk, sax och en symaskin.

Sy fyrkantiga underlägg med oljeduk – korta instruktioner

sy-vax-tyg-rektangulär-fyrkant-underlägg-set

Klipp först ut rutor från oljeduken. Två rutor krävs för en dalbana. Lägg rutorna med tygets toppar och sy runt tre sidor. Lämna den fjärde sidan öppen. När du har sytt klart kan du klippa hörnen med en sax. Vänd snart dalbanan upp och ner, vik den öppna sidan och håll den med flerfunktionsklämmor. Sy slutligen en söm med maskinen runt hela berg- och dalbanan genom att stänga den öppna sidan också.

Rutigt trädgårdsförkläde av oljeduk

sy-vax-tyg-trädgård-förkläde-påsar-trädgårds-kruka

Jobbar du mycket i trädgården? Då behöver du verkligen ett trädgårdsförkläde med massor av fickor för verktyg. Inga fläckar finns kvar på ett förkläde av oljeduk och du kan sy storleken på fickorna efter dina behov.

Sy med oljeduk – gör tygpåsar själv

sy-vax-tyg-väskor-olika-storlekar-färger

Tygpåsar är praktiska och har många användningsområden. De är perfekta för smink eller pennor. Att sy tygpåsar med dragkedjor med oljeduk är lite mer tidskrävande, men du kommer säkert att gilla resultatet. För fullständiga instruktioner, titta på följande video:

Oljeduk som dekoration och smycken

sy-vax-tyg-lim-cachepots-saftiga-armband-läder

Det finns många sätt att sy med oljeduk. Du kan göra dina egna armband med en intressant design eller ge dem till vänner. Dessutom kan vackra planteringar för succulenter tillverkas av återvunna burkar och färgad oljeduk. Så du slänger inte burkarna eller slösar bort pengar på planteringar. Förvisso en vinn-vinn-strategi!

Sy krans för fester med oljeduk

Sy-vax-tyg-färgglada-krans-fest-terrass-dekoration

En krans av oljeduk är den perfekta handgjorda dekorationen för barns födelsedagar eller trädgårdsfester. Du ska inte oroa dig när det regnar, eftersom tyget alltid förblir torrt. Klipp ut vackra former och använd din fantasi för att sy kreativa kransar.

Färgglada pennfodral med Oljeduk utan sömnad

vaxduk-utan-sy-färgad-penna-ficka-kardborrebandspennor

Ett alternativ till att sy med oljeduk är att limma och använda kardborreband. Till exempel kan du göra pennpåsar själv utan symaskin och med ett fantastiskt utseende. De nödvändiga verktygen är bara ett textillim, penna, linjal och sax, och materialen – tyg, oljeduk och kardborreband.

DIY -väska – lim istället för att sy

vaxpenna-ficka-utan-sy-mobiltelefon-plånbok

Denna lilla limmade väska kan användas för smarttelefonen, anteckningsböcker, pennor eller helt enkelt som en kosmetisk väska. Och det bästa är att färgen och motiven väljs av dig.

Sy blommiga underlägg med oljeduk

sy-vax-tyg-underlägg-olika-former-cocktails-sommar

Oljeduk blomsterunderlägg är perfekta för en sommar trädgård fest. För detta behöver du en oljeduk med blommotiv, en sax, en nål och tråd. Om blommönstren är stora, klipp bara längs blommorna för att få formen. Sy sedan fast hörnen med matchande tråd och sommarunderlägg för kylda cocktails är klara.

Täck matbrickan med oljeduk

Vaxpinne-grön-täckt-mat-bricka-saftiga-blommor

Denna idé är igen utan sömnad och superenkel att göra själv. Den vanliga måltidsbrickan är mycket trevligare med en matchande oljeduk limmad på den.

Sy med oljeduk – krydda det vita förklädet

sy-vax-tyg-vit-förkläde-krydda-cirklar-kök

Det vanliga vita förklädet kan kryddas fint med oljeduk. Du måste klippa ut alla mallar från tyget och sedan sy med maskinen eller för hand.

Runda underlägg – bra idé att sy med oljeduk

sy-vax-tyg-rosa-underlägg-frukt-blomma-motiv-limonad

Som en ytterligare idé presenterar vi dessa flickaktiga underlägg, de är dubbelsidiga och passar in i olika interiörer. Närhetsprincipen är densamma som med de blommiga underläggen, men designen beror på oljeduken.

Täck hyllor med oljeduk

sy-vax-trasa-hyllor-lock-vattentäta-metall-korgar

Oljeduk är perfekt för att försköna alla förvaringsutrymmen – du kan krydda hyllorna i garderoben, i källaren eller till och med i köket. Den passar till och med i tvättstugan eftersom den är lätt att rengöra och vattentät. Du kan också konvertera en enkel metallkorg till ett vackert redskap med färgad oljeduk.

Krydda ditt förkläde med oljeduk – lätt DIY -idé

sy-vaxad-förkläde-krydda upp-diy-lätt

Du kan också limma olika element på förklädet istället för att sy dem. Du behöver textillimet och din fantasi. Vi rekommenderar att krydda förklädet med ditt förnamn eller smeknamn för att överraska en speciell person.

* För instruktioner om skållock, besök denna sida sida.

* Se fullständiga instruktioner för påsarna utan sy här.

* Instruktioner för att sy underlägg med oljeduk hittar du på detta länk.