Ett litet, modernt bakgårdshus byggt för vila och avkoppling

modernt bakgårdshus träbeklädnad stora fönster metalltak

Även den hängivna maken och pappan måste springa iväg då och då. Lyckligtvis för Eric Fier behöver han inte gå för långt. Atlanta -psykologen har en liten, modernt bakgårdshus byggde sin egen version av en “grotta” där han kan dra sig tillbaka bakom sitt familjehem i Toco Hills. Men med sin anmärkningsvärda arkitektur, välvda tak och stora fönster är huset allt annat än en grotta. En plats som ser både modern och ansluten till naturen. Trädgården är designad av arkitekten Bryan Russell från Dencity, landskapsarkitekturen är av Nick Harrell från Core Landscape Group designad.

Modernt bakgårdshem i Atlanta

bakgård hus liten terrass avkopplande fåtölj gräsmatta

Ytterväggarna är klädda i cypress, brända med traditionell japansk teknik. Plankorna värms upp med en blåslampa tills de blir svarta, poleras sedan med en stålborste för att ta bort de förkolnade delarna. Detta skapar en vacker, tvåfärgad yta som också är väderbeständig. Det finns luckor mellan trägolvskivorna och byggnaden så att ingen fukt eller värme kan komma in i huset. Stora baldakiner skyddar terrasserna runt huset från regn och blickar från grannhusen. Den soliga verandan ser mot huvudhuset, medan den skuggade bakre terrassen är mer privat och vetter mot en liten skog av tall, björk och vintergröna träd. För en helt annan upplevelse klättrar Fier på en stege för att nå takterrassen, där han kan läsa eller koppla av.

Modernt bakgårdshus som en oas av lugn

modernt bakgårdshus terrass trä exteriörbeklädnad grus gräsmatta

Den 40 kvadratmeter stora interiören är indelad i tre zoner – ett relaxrum, ett hemmakontor och ett nöjesområde. Eftersom studion inte har VVS klassificeras den som en tilläggsstruktur och bygglov – lättare att få. Fönster omger relaxrummet, där Mr Fier kan läsa eller meditera. Hans söner vet att de inte får komma in om de inte är inbjudna och hans fru Nicole är lika respektfull. Lönnskåp kantar väggen. Ett skrivbord gjutet av betong förankrar arbetsplatsen och påminner om betonggolven. Arkitekten Russell begränsar materialutbudet så att det lilla utrymmet inte verkar överfullt.

Hängstol för baksidan

modernt bakgårdshus gungstol stort fönsterplanter

Stege som leder till takterrassen

bakgård hus trä tallbeklädnad stege sittgrupp tak

täckt terrass

bakgård hus avkoppling trä golvbrädor beklädnad metall tak

vacker landskapsarkitektur

modernt bakgård hus design sten gräsmatta prydnadsgräs landskap

Minnesmärke för hans dotter som dog av Tay Sachs sjukdom

modernt bakgårdshus trädgård fontän grus betongmonument

hus bakgård interiör vardagsrum läshörna fönster

bakgård hus hem kontor skrivbord hyllor vintage

saftig trädgård gammal bok dekoration hus

modernt bakgårdshus planlösning lugn avkoppling