Plisségardiner som fönsterdekoration: en översikt över de olika typerna och tips för att välja

Smala, platsbesparande och variabelt manövrerbara – veckade persienner är helt enkelt unika med sin vikstruktur. Och: De erbjuder mycket mer än bara en enkel sekretessskärm. Beroende på vilken typ av veckat tyg som väljs, ger de till och med ett effektivt skydd mot värmeuppbyggnad eller höga driftskostnader.

veckad vit genomskinlig matsal ljus

De är skyldiga sitt franska namn till deras yttre: “Plisserad” betyder “vikt”. Denna speciella materialstruktur har också en betydande fördel när det gäller drift. Det vikta tyget kan inte bara hängas fritt utan också spännas utan dragkabel upptill och nedtill på fönsterbågen. Det innebär att veckgardinen kan flyttas helt fritt. Till exempel kan den skjutas ihop för hand direkt över vikarna för att bilda en liten tygbunt och placeras var som helst på fönstret.

Välj rätt ljusskydd

svart veckat antireflexvardagsrum stora fönster

Förutom transparenta varianter, som är mer rent dekorativa, finns det genomskinliga veckade tyger som är utrustade med en grundläggande integritetsskärm och solskydd, vilket kan vara tillräckligt för vissa rum.

Enligt information från onlinebutiker som plisségardiner är de dock betydligt mer mångsidiga multifunktionella veckade persienner, till exempel modeller med en blackout -funktion. Av alla veckade typer har de den starkaste integritetsskyddsfunktionen, som förhindrar obehörig åtkomst på kvällen även när ljuset är tänt. Och de ger också ett effektivt bländskydd för ögonvänliga TV-eftermiddagar eller spegelfri användning av skärmar. Den helt ogenomskinliga naturen gör dem också till extremt effektiva fönsterbeslag för sovrum och barnrum samt rum på vinden eller vinterträdgården, som ofta utsätts för hög solljus..

Värmeskydd & Energibesparingar med veckade persienner

dubbelskiktad honungskaka veckade persienner, värmeskydd, energibesparande

I värmebeständiga rum rekommenderas också en värmeskyddsfunktion. Plisségardiner med vit beläggning eller skimrande Perlex på baksidan ger mycket bra resultat.

Om du också vill spara energi är en dubbelskiktad honungskaka veckad persienn perfekt. De bikakeformade cellstrukturerna avvärjer värme, kyla och buller och hjälper till att förhindra att rumsvärmen som genereras av värmaren når ytterytan via fönsterrutan. Detta sparar pengar och miljö på lång sikt.

Fixeringslösningar för alla fönster

veckat köksutrymme svart köksfönster ljusskydd

Oavsett om det är vertikala fönster, snedställda takfönster eller speciella former som trapetsformade fönster eller femkantiga former – till skillnad från rullgardiner, gardiner eller alla andra typer av solskydd kan varje typ av fönster utrustas med en veckad persienn. Detta möjliggörs av olika järnvägssystem, installationstyper och framför allt specialanpassade veckade persienner som kan anpassas exakt till alla fönsterkonstellationer. Tips: När det gäller fönster utanför normen är det lämpligt att söka råd från en fackhandlare innan du köper för att undvika dåliga köp.

Montering skruvad eller utan borrning?

grönt veckat vardagsrum färg accent solskydd

Liksom andra fönsterdekorationer kan veckade persienner skruvas fast på väggen eller taket som vanligt. Fastsättning utan borrning är dock nu mycket mer populärt. Det finns främst praktiska skäl till detta: En veckad persienn är enkelt att montera med en klämfäste eller självhäftande fäste. Dessutom finns det ofta bara denna typ av installation kvar i hyreslägenheter, eftersom hyresvärdar sällan godkänner installationen av skruvhål i fönstret.

För alla funktionella veckade persienner med starkt ljusskydd eller med värmeskyddsfunktion gäller i princip följande: En typ av installation bör väljas som alltid sker på fönsterbågen, det vill säga nära fönsterrutan. Detta är det bästa sättet att minska mängden ljus och värme på tygsidorna till ett minimum. Dessutom utvecklar värmeavvisande beläggningar på pärlveckade persienner eller energibesparande honungskaka-luftdynor på bikakeveckade persienner sin funktionella potential bättre i fönsterglasets omedelbara närhet.

Särskilt flexibel: dubbel veckade persienner

veckat sovrum mönstrat fönster dekor ljusskydd

Älskare av en särskilt extravagant fönsterdesign har en idealisk systemlösning till hands med en så kallad dubbel veckad persienn. Här kan två tyger integreras i ett system, som kan öppnas i full längd. Förutom ett anmärkningsvärt utseende, erbjuder de också möjligheten att integrera veckade persienner med olika funktioner eller grader av transparens. Solskyddet kan därmed anpassas ännu mer flexibelt till individuella behov och vanor.