Orientaliska mattor moderna igen: de detaljerade mönstren skapar spännande kontraster

Persisk matta i vardagsrummet-klassisk inredning, grå väggar, ljusgrå 3-sits soffa

Mattor har sedan länge blivit en viktig detalj i en mysig inredning. Förutom de estetiska egenskaperna och den utmärkta känslan erbjuder mattorna extra ljud- och värmeisolering. När allt kommer omkring, vad gör ett rum mysigare än en mjuk matta? Särskilt orientaliska mattor imponerar med sin unika färgblixt, extrema hållbarhet, utmärkta utförande och långa livslängd. Borta är de dagar då man trodde att den orientaliska mattan var gammaldags. Idag firar klassiska kilim sin stora comeback och håller på att bli en riktig höjdpunkt i moderna interiörer.

Historien om de orientaliska mattorna

Orientalisk matta med detaljerade utsmyckade mönster i grädde, grönt och rött

Från nomadernas yurts till de lyxiga tronrummen i de kejserliga palatserna – mattan är ett av de äldsta inredningselementen som finns. Den handknutna hemtextilen prydde ursprungligen väggarna tills den användes som en matta på golvet. Mattavävningens historia är förankrad i antiken. Den äldsta överlevande mattan är från 500 -talet f.Kr. och hittades i en grav i Pazyryktal i södra Sibirien 1949. I århundraden och till och med årtusenden ansågs de dyrbara mattorna vara en symbol för välstånd och rikedom. Man tror att Persien var mattorns födelseort. Enligt legenden fanns det en hisnande 27 x 27 meter matta av finaste siden, guldtråd och ädelstenar för kungen av Khosrow I ((531–579) Namnge Baharestan eller “Kosrovs vår”.

Persisk matta blå vacker i kombination med ljust trä

Sedan antiken har öst varit trendsättare inom mattvävning och huvudleverantör av mattor i världen. Fantastiska orientaliska mattor från Iran, Turkiet och Pakistan prydde golv och väggar i hus långt bortom Asien. Det var inte förrän XIX – XX århundraden som tillverkare från Europa och Kina kunde konkurrera med orientaliskt hantverk. Idag är utbudet av olika orientaliska mattor att välja mellan fantastiskt. Oavsett om det är nomadmattor, kilim, Ziegler eller Gabbeh – varje orientalisk matta är omisskännligt unik och berättar sin helt egen, spännande historia.

färgglada kilim under matbordet sicksackmönster vita golvplattor

De hundraåriga utsmyckade mönstren passar också perfekt in i moderna rumsdesigner

Orientaliska mattor kan generellt beskrivas som de mest mångsidiga mattorna. De kan användas i nästan alla interiörer, från klassisk till modern. Du måste bara matcha deras mönster och färger med möblerna och materialen i rummet. Det verkar otroligt, men ett Persisk matta kan skickligt iscensätta sig med sina magnifika prydnader i Scandi eller loftrum.

För att få en färgstark kilim att se harmonisk ut, kombinera den med matchande tillbehör som antingen har samma färg eller upprepar mattmönstret. Du kan framkalla en mycket speciell atmosfär med kuddar, vaser, filtar, väggmålningar och andra dekorativa element.

Persisk matta, kort hög, vackert mönster med vita tofsar

Att upprepa mattmönstret är den mer komplicerade varianten. Det skulle vara mycket svårt att hitta lämpliga tillbehör med samma eller liknande mönster. I det här fallet kan du brodera prydnaden på dekorativa kuddar eller dukar själv, eller dekorera väggarna med fotografier av fragment av samma eller andra mattor.

Det är mycket viktigt att det finns tillräckligt med kontrast. Tillsammans med många färgglada element kommer den prydnadsrika mattan att förlora sin effekt. Det bör bli den optiska kontaktpunkten i rummet runt vilket kompositionen är byggd.

öppet vardagsrum trägolv kilim med geometriska mönster

Placera den orientaliska mattan korrekt

Tänk noga på platsen för den orientaliska mattan. Naturligtvis passar den inte i ett hörn eller i korridoren. När du har köpt ett handknutet unikt stycke, ett mästerverk i mattkonst, ge det en hedersplats i ditt hem. För att verkligen visa upp den dyrbara orientaliska mattan är det bäst att placera den i mitten av rummet. Mindre kopior kan också hängas på väggen. Upptäck olika persiska och nomadmattor och ta med fascinationen och exotiken i Fjärran Östern till ditt hem!

öppet vardagsrum trägolv kilim med geometriska mönster