Parkett eller laminat? Det äkta träbeläggningen känns bara bra

Äkta trägolv -parkett -vitoljad

Trä anses vara det ekologiska byggmaterialet med utmärkta strukturella och estetiska egenskaper. De naturliga fördelarna med trä inkluderar särskilt den positiva energibalansen, varje stams unika karaktär och fuktregleringen. Träutseendet har reproducerats konstgjort på golvmarknaden i många år. Träimitationer som laminat eller vinylgolv har blivit mer och mer äkta de senaste åren. Numera kan vissa repliker knappast särskiljas optiskt från träoriginalet. På grund av den visuella klippningen av de konstgjorda golvbeläggningarna glömmer byggnadsägare ofta att inkludera golvbeläggningens naturlighet i köpbeslutet.

Utseendet är inte allt

Parkett-äkta träbeklädnad-ljus-modernt-vitt

Även om de ser ut så här är laminat och vinylgolv inte riktiga trägolv och har därför inte sina naturliga egenskaper. Om du går över ett riktigt trägolv utan skor kommer du genast att känna skillnad. Träytan känns varm och mysig – även utan golvvärme. Längtan efter denna “äkthet och uppriktighet” uppstår ofta bara hos husägare när de har bott i lokalen under en längre tid.

Tätnings- eller oljeparkett?

Parkett-ek-ljusoljad-vit

Under lång tid var appliceringen av ett skyddande lager av lack den obestridda ytbehandlingen av parkett. Tätning med lack skyddar träet med en härdande film mot fukt och mekaniska krafter, men direkt kontakt med träet förhindras. Denna hållbara och lättskötta ytbehandling används fortfarande i synnerhet i hyresfastigheten.

parkett-ljus-ek-vitt-kök

Alla som fattar ett medvetet beslut till förmån för ett riktigt trägolv, en kvalitetsparkett, är rätt val med en oxidativt oljad yta. Med oljad parkett absorberas oljan i träet och stelnar i porerna. Direktkontakt med träet bibehålls, parketten kan reglera fukt precis som i sitt naturliga tillstånd, den förblir öppen för diffusion. Eftersom ytbehandlingen med olja inte bildar en film finns det ingen statisk laddning, vilket främjar dammvirvlar. Dessutom kan oljad parkett repareras på platser. Vid en tät yta måste hela ytan alltid slipas och tätas igen.

Designalternativ för oxidativt oljad parkett

parkett-ljus-matplats-kök

Beprövade specialister som de schweiziska pionjärerna inom oxidativt oljade träytor, Graf parkett, vet hur man ger träet nästan vilken färg som helst med olika behandlingsmetoder. Med frätande lösningar, fläckar, tvålar och färgning uppfyller de kundens önskemål – från rått trälook till varje färgnyans.

äkta trägolv-parkett-grå