Är kokosblommasocker hälsosammare? Det finns skäl att tvivla på det

Är kokosblommosocker, även kallat kokospalmsocker, hälsosammare eller lägre i kolhydrater än vanligt bordsocker? Det finns påståenden att den är låg kolhydrat och på grund av dess låga glykemiska index inte får blodsockernivån att stiga lika snabbt som andra sockerarter. Låt oss ta en titt på vilka näringsvärden denna typ av socker har och om något av kraven är giltigt.

Vad är kokosblossocker?

Kokosblommosocker är inte hälsosammare än bordsocker

Alla former av socker är naturliga produkter eftersom de är gjorda av växter som sockerrör, sockerbetor, lönnträd, blomsternektar (honung), agaveväxter, ris etc. Näringsvärdena är ganska lika, med cirka 20 kalorier och 5 gram kolhydrater per tesked. Kokossocker är inget undantag.

Kokosblommosocker erhållet från växtens knoppar

Kokospalmsocker är gjord av nektar av kokosblommor. Knopparna skärs upp, saften pressas ut och kokas sedan ner. Resultatet är ett karamellfärgat socker som liknar brunt socker. Det finns också “palmsocker”, ett liknande socker som erhålls från andra palmarter än kokospalmen.

Näringsvärden per tesked

Kalorier: 15

Kolhydrater: 4

Kostfiber: 0

Protein: 0

Fetter: 0

Glykemiskt index för kokosblommasocker

Kokosblossocker rekommenderas inte för diabetes

Vissa kokosnötsockerleverantörer gör hälsopåståenden om att det inte påverkar blodsockernivån lika mycket som andra sockerarter. Faktum är att det fanns en mycket citerad rapport från det filippinska Food and Nutrition Institute som sa att det glykemiska indexet för “Coconut Sugar Made by the Philippine Coconut Agency” beräknades till 35 baserat på resultaten från 10 testpersoner. Det är faktiskt ganska lågt. Det finns dock några skäl att ifrågasätta det påstådda låga antalet. En liknande studie från University of Sydney fann ett glykemiskt index på 54, vilket bara är något lägre än för vanligt socker.

Kokosblommasockerproduktion - erhållen från kokospalms blommor

Ett märke av kokosblommosocker (Sweet Tree) har följande ansvarsfriskrivning på förpackningen: ”Sweet Tree tror inte att GI är en säker indikator på” säkerheten ”för ett socker vid diabetes. Enligt vår erfarenhet har vi funnit att även om kokos sötningsmedel har visat sig ha ett GI -poäng på endast 35, visar fortsatt test fluktuationer. Vi tror att detta beror på naturliga variabler. På grund av denna svängning stöder vi inte användningen av denna produkt för personer med diabetes ”. American Diabetes Association säger att diabetiker bör använda kokosnötssocker på samma sätt som de använder vanligt socker. Du kommer också att upptäcka att en del av det blandas med rörsocker och andra ingredienser.

Är kokosblommasocker hälsosammare tack vare mineraler?

Kokosblossocker är hälsosammare 15 kalorier per tesked

“Kokosblommosocker är rikt på mineraler”, utropar webbplatser som högljutt säljer det. Påståendet hänför sig mest till dess höga kaliuminnehåll. Enligt det filippinska mat- och näringsforskningsinstitutet ger 100 gram kokossocker imponerande 1 030 milligram kalium. Den rekommenderade dagliga dosen för en vuxen är 4700 milligram. Men är konsumtion av socker verkligen ett bra sätt att förse dig med kalium? Mängden i en tesked är 43 milligram – inte så stor affär, speciellt jämfört med de flesta kött och grönsaker. Till exempel innehåller 100 gram mest kokta gröna mellan 400 och 500 mg kalium. Kaliumhalten per 100 gram av de flesta kött är ungefär densamma.

Mängden andra mineraler i kokossocker är också försumbar. 100 gram kokossocker innehåller 29 milligram magnesium (för jämförelse ger 100 gram kokt spenat 76 milligram magnesium) och 2 milligram zink.

hållbarhet

Överblick över näringsvärden för kokosnötssocker

“Det mest hållbara sockret i världen”, står det på vissa webbplatser. Det finns verkliga miljöproblem med produktionen av rörsocker som inte kokossockerproduktionen gör, eftersom trädet kan producera saven år efter år. Enligt branschens webbplatser används mindre vatten och kokospalmer kan växa på mycket fattiga jordar, till exempel sandstränder. Det skulle dock ha mindre effekt än honung eller lönnsirap?

När kokosblomman väl används för att göra juice, kommer den inte längre att växa till en kokosnöt. Eftersom kokosbönder kan få mer pengar för kokossocker, kommer fler träd att användas för kokosproduktion. Detta kan leda till stigande priser på kokosnötkött, mjölk och olja.

Slutsats

Kokossocker är en mycket dyr sockertyp. Det är förmodligen inte hälsosammare än något annat socker för personer på lågkolhydrat- eller diabetisk kost.

Baka kakor med kokosblommosocker