Omega-3-fettsyror: vad som ligger bakom dem och var de befinner sig

hälsosam kost-omega-3-lax-fisk-grönsaker

Omega -3 -fettsyror – det låter på något sätt hotfullt först. Men dessa fetter är allt annat än. Fleromättade fettsyror, som omega 3, spelar en viktig roll för välbefinnandet. Till skillnad från mättade fettsyror är omega-3 fettsyror friska. Här avslöjar vi hur omega 3 stöder hälsa och vilka livsmedel som innehåller särskilt höga nivåer av essentiella fettsyror.

Omega 3 håller kroppen och sinnet i form

frisk-kropp-själ-passform-omega-3-fettsyror

Omega-3-fettsyror har ett mycket brett spektrum av aktivitet och stöder en mängd olika kroppsfunktioner. Med deras hjälp skapar kroppen hormoner, håller metaboliska processer i drift och lederna smidiga, håller håret starkt och huden förblir elastisk. Omega-effekten på hjärnan och ögonen bör inte underskattas: ofödda barn behöver tillräckligt med omega-3-fettsyror även i livmodern så att de kan utvecklas ordentligt mentalt och fysiskt.

De fleromättade fettsyrorna minskar risken för hjärtinfarkt och förbättrar hjärthälsan – och är inte bara mycket viktiga för patienter med hjärt -kärlsjukdomar som högt blodtryck eller koagulationsproblem. Idrottare har också nytta av fetterna på grund av deras hjärtvänliga och antiinflammatoriska egenskaper.

Omega 3 påverkar också vårt immunförsvar och humör. Fettsyrorna bör därför inte saknas, särskilt under den kalla årstiden. På grund av de mörka dagarna och molnigt väder faller många människor på ett deprimerat humör på vintern. Den höga infektionskänsligheten minskar också välbefinnandet. Omega-3-fettsyror kan hjälpa: De har en positiv effekt på psyket och lyser bokstavligen sinnet. Samtidigt stärker de kroppens försvar och gör oss därmed motståndskraftiga mot förkylning, influensa och liknande.

Vad är det bästa sättet att förse kroppen med omega-3-fettsyror?

omega-3-fettsyra-mat-mat-fisk-makrill

Särskilt fisk innehåller värdefull omega 3, som kroppen kan använda särskilt bra. Men också Vegetarianer har gott om alternativ, som täcker deras essentiella fettsyrakrav genom naturlig näring. Det dagliga behovet av alfa-linolensyra, som Omega 3 också kallas, hos en vuxen är enligt German Nutrition Society (DGE) För övrigt med 0,5 procent av den totala energiförbrukningen per dag.

Dessa livsmedel innehåller ett särskilt stort antal värdefulla omättade omega-3-fettsyror:

Fisk: Andelen omega-3-fettsyror i fisk kan vara lägre än i de andra livsmedlen som anges, men den mänskliga organismen kan utnyttja dessa fettsyror särskilt bra. Färsk makrill innehåller till exempel 2,9 gram fleromättade fettsyror (PUFA) per 100 gram, rökt till och med 7 gram. Färsk tonfisk har 4,8 gram, färsk sill 4,4 gram och färsk lax runt 4 gram. Rökt ål innehåller cirka 4, 5 gram PUFA per 100 gram.

Linfröolja: Oljan som erhålls från linfrön innehåller upp till 67 gram PUFA per 100 gram.

omega-3-fettsyror-vegetabiliska-oljor-linolja

Valnötter: Oavsett om det är i en sallad, i müsli eller som mellanmål – de läckra nötterna kan enkelt integreras i den dagliga menyn. De innehåller cirka 42 gram PUFA per 100 gram.

omega-3-fettsyror-mat-nötter-valnötter

Avokado: Frukt innehåller också fett. Avokado är det bästa beviset på detta – 3,5 gram PUFA går till 100 gram mjuk massa.

omega-3-fettsyra-mat-avokado-innehåll

Bildkrediter: CCP Public Domain