5 hemlagade presentidéer som verkligen är användbara

Hur säger de? Små gåvor upprätthåller vänskap. Detta gäller särskilt när gåvorna kommer från hjärtat. Hemmagjord är mycket viktigt här. De som är skickliga i sitt hantverk kan designa underbara presenter till sina nära och kära själva – oavsett om de föds för barn, för en födelsedag eller för ett bröllop. Följande fem idéer är också lämpliga för nybörjare och får mottagarens ögon att lysa.

Självsydda bordsmattor för kök, matsal och co.

Bordsmattor är lätta att sy själv med lite kunskap

Ingen symaskin behövs för denna DIY. Om du har en nål och tråd hemma kan du göra lika vackra bordsmattor med lite tid. Annonsmaterial kan också släppa ut ånga när det gäller design. Oavsett om det är till påsk, kan användas året runt eller med skiljeväggar för tallrikar, glas och bestick – det finns inga gränser för fantasin.

Vad behövs?

 • Nål och tråd eller symaskin
 • Tyger eller rester av tyg i önskade mönster och färger
 • Järn
 • Sax, gärna tygsax
 • Stift
 • En linjal eller måttband och en penna eller skräddarkrita

Sy själv mattor av färgglada tyger

Först och främst måste tygerna skäras i storlek. Vi rekommenderar en storlek på 46 x 34 centimeter inklusive sömsmån för en underlägg. Dockmattan är tillräckligt stor för tallrikar, glas, bestick och servetter. Om fronten ska delas måste delarna vara motsvarande mindre och lägga upp till 46 x 34 centimeter. Om fronten ska bestå av flera delar sys dessa först ihop. För att göra detta, lägg delarna på höger sida tillsammans och sy med en sömsmån på en centimeter. Stryk sedan sömsmånen därefter. I nästa steg kommer framsidan och baksidan rätt sida ihop och sys också med en sömsmån på en centimeter. Uppmärksamhet: Sy inte svarvöppningen på cirka fem centimeter! Sedan skärs sömsmånen ner i de fyra hörnen, skär inte sömmen. Vänd nu överläggsmattan till höger. Som det näst sista steget, stryk uppsättningen en gång, stryk också sömmarna och den vändbara öppningen smidigt. Vik sömsmånen inåt i förväg. Sist men inte minst, sy överallt, dvs sy igen. Använd antingen en obetydlig färg här eller arbeta med en kontrastfärg. Vändöppningen sys automatiskt med den. Dockningen är klar!

Hemmagjorda presenter från köket: somrig pepparmyntssirap

Gåva från köket för sommaren - pepparmyntssirap

Gåvor från köket går alltid bra. Vad sägs om en välsmakande sirap till din sommarfödelsedag? Detta går bra i mineralvatten eller Cocktails. En uppfriskande pepparmyntssirap gjord på färska blad är alltid populär. Uppmärksamhet: Det tar två dagar att förbereda, men sirapen kan enkelt förvaras oöppnat i ett helt år.

Vad behövs?

 • två flaskor, var och en rymmer en liter
 • färska pepparmyntsblad, minst 3 koppar fulla
 • 2 kg normalt socker
 • saften av 2 citroner
 • cirka 40 g citronsyra
 • 2 liter stilla vatten

Först tvättas pepparmyntsbladen av väl med kallt vatten och torkas lätt med en kökshandduk. Lägg sedan bladen i en mycket stor kastrull. Tillsätt socker, citronsaft och citronsyra. Koka upp vattnet separat och häll sedan över de andra ingredienserna. Rör om så att sockret löser sig helt. Låt bryggen svalna och täck sedan med ett lock. Låt vila i två dagar på en sval, mörk plats. Glöm inte att röra emellan.

Efter två dagar kommer grytan tillbaka på spisen. Ta först bort pepparmyntan. Koka sedan upp sirapen igen och häll den sedan i flaskorna medan den är varm. Täck flaskorna och vänd dem omedelbart i tio minuter. Sirapen håller i ett år. Förvara i kylskåp efter öppnandet!

Gemensamma foton på grenen

Photo Mobile - Gör ett filialgalleri själv som en present till vänner

Minnen är en av de mest rörande gåvorna. Bilder av delade upplevelser är ett bra sätt att återuppleva minnen. Är en enkel ram med foton för enkel? Då är denna DIY ett bra sätt att sätta bilderna i rampljuset. Fotona hängs på en gren!

Vad behövs?

 • en lång, torr gren, så rak som möjligt
 • foton
 • snöre
 • En nål och tråd i färgen på väggen du vill att ensemblen ska hänga på
 • en spik (och en hammare)

Strängen fästs först på grenen. Grenen ska hängas på väggen senare. För att göra detta, varva först ner en lång tråd av tråden och dubbel den. Knut i slutet. Lägg garnet i en slinga runt ena änden av grenen och fäst den på andra sidan på samma sätt.

Nu är det den spännande delen. För att göra detta trådas tråden på nålen och passeras genom mitten av fotona (eller vykorten) högst upp. Säkra med en ögla så att fotona dinglar från tråden. Den andra änden av tråden behöver bara fästas på grenen och “filialgalleriet” är klart. Kan bara packas lite skrymmande.

Närande kroppssmör helt enkelt hemlagat

hemlagat kroppssmör som present till flickvän

Kosmetika eller produkter för personlig vård verkar ofta tråkigt och anses dåligt som gåvor. Det är bättre att göra bra och naturlig kosmetika själv. Ett kroppssmör baserat på kokosolja vårdar grov hud och är därför den perfekta presenten.

Vad behövs?

 • 100 gram ekologisk kokosolja
 • 50 gram kakaosmör
 • 50 gram ekologisk mandelolja
 • om så önskas: några droppar parfymolja
 • 2 syltburkar eller masonburkar med lock

Gör ditt eget kroppssmör baserat på kokosolja med kakaosmör och mandelolja

Först smälts kakaosmör, kokosolja och mandelolja i ett vattenbad. Rör sedan väl en gång och låt blandningen svalna. Ställ in i kylskåp tills vätskan börjar stelna igen. Under tiden, koka burkarna för att döda alla bakterier. Ta sedan ut oljeblandningen ur kylskåpet och vispa lite med en stavmixer. Blandningen ska se ut som fluffig vispad grädde. Tillsätt till sist oljan – om så önskas – och vispa igen. Häll i burkarna och stäng.

Kroppssmöret håller i fyra veckor utan problem om det alltid tas ur glaset med en ren sked. Om du är osäker gäller följande: Om smöret luktar surt eller förstört, använd det inte längre!

Klassikern: egendesignade kort för alla tillfällen

hemlagat kort med frimärken och annat hantverksmaterial

När själva gåvan har köpts kan personen som ger presenten fortfarande ge lite DIY -stil. Ett egendesignat kort är något speciellt för mottagaren som gärna hålls i ära.

Vad behövs?

 • kartong
 • Pennor, färger, penslar, frimärken, …
 • sax
 • Kuvert

Först skärs kartongen i storlek. Det klassiska formatet för vykort är A5. Om kortet sedan viks en gång skapas det typiska A6 -formatet automatiskt. A5 är 14,8 x 21 centimeter. Det andra steget är designen. Kortet kan anpassas på nolltid med alla slags hantverksmaterial, färgglada pennor och färger. Lägg sedan bara i ett kuvert och DIY -kortet är klart för alla tillfällen.

Självdesignade kort för alla tillfällen