Det är så enkelt att bygga ett klätterhjälpmedel för krukväxter själv

Att göra klätterhjälpmedel är användbart för klättervänliga behållarväxter eftersom de håller sina skott ovanför marken (och i luften) och ger dem stöd och form. Detta är särskilt fördelaktigt när man odlar grönsaker och frukt i badkaret, eftersom det gör dem mindre mottagliga för oönskade skadedjur än på åkern. Oavsett om det är i trädgården, på terrassen, på balkongen eller bredvid husets entré – det finns otaliga platser där du kan designa din badträdgård. Det finns också många alternativ när det gäller att välja växter. Vi planterade tomater och basilika i vårt badkar, men du kan använda vilken klätterväxt du vill. En klematis i en hink kan också dra nytta av detta klättringshjälpmedel. I det följande kommer vi att visa dig hur du själv kan bygga ett vackert klätterhjälpmedel för krukväxter.

Stöd för Clematis clematis i en hink

Innan du börjar: Förbered cederremsorna i förväg genom att blötlägga dem i vatten i minst 12 timmar så att de lätt böjer sig. Om du inte hittar cederträ kan du också använda tall, ek eller poppel. Dessa träslag är också lätta att böja. Se bara till att träet är förseglat och skyddat från vatten.

Cederträsstöd för tomater i en hink

Du hittar slutstycket för ditt självgjorda klättringshjälpmedel i järnaffärer och hantverksbutiker. Vissa har en skruv på änden redan, men om du använder en utan skruv behöver du en dubbeländad hängbult som är 4,7 mm x 10-20 mm. Du kan också köpa dessa i en järnaffär.

Gör klättringsstöd för skopor själv – så här fungerar det:

Bygg själv ett klätterhjälpmedel för tomater och basilika i hinken

Arbetstid: 1 timme

Svårighetsgrad: låg

Färdigheter som krävs: borrning

material

6 x cederträslister, 5-6 mm tjocka och 15 mm breda, som skärs till en längd av 1200 mm

2 x träbroderier med en diameter på minst 35 cm

Trälim

Rund stång med en diameter på 25 mm, kapad till en längd av 7,5 cm

Dekorativ ändknapp för gardinstänger

12 x 25 mm bultar med muttrar

2-4 x gardinringar av trä för 25 mm Ø gardinstång

Skopor med en diameter på 35 cm – 40 cm

Planteringsjord

1 klätterväxt och valfri underplantering

Verktyg

borra

skruvmejsel

Steg 1: förbered broderiramen

Trellis för clematis i en hink gjord av broderier i trä

Broderramar i olika storlekar håller ihop trälisterna så att obelisken står stabilt. Limma de yttre och inre ringarna ihop och skruva fast spännet. När limmet har torkat kan du ta bort metalldelarna om det behövs.

Steg 2: montera och fäst ändstycket

Bygg ditt eget hinkklättringshjälpmedel för tomater

Borra ett hål i mitten av rundstången. Om ändknappen har en skruv, fäst den på den förborrade rundstången. Om du använder ett ändstycke utan skruv, borra först ett hål i basen för att sätta in hängbulten och fixera det sedan på stången.

Steg 3: Fäst ändstycket på spaljén

Gör klättringshjälpmedel för tomater i hinken själv

Placera de fuktiga cederremsorna tätt runt stången, så att deras ändar och undersidan av ändstycket möts. Skjut gardinringarna upp över de medföljande träremsorna, nästan till ändstycket.

Steg 4: lägg till ringarna

Bygg själv ett klätterhjälpmedel för krukväxter

Lägg toppen av ändstycket på golvet med den öppna änden av cederremsorna uppåt. Skjut in den första ramen i rutnätets insida så att den är cirka 50-60 cm från toppen. För in trälisterna efter varandra i den andra bågen tills de är alla in, och dra denna ring uppåt mot dig, upp till cirka 20 – 30 cm från den nedre änden av klättringshjälpmedlet. En båge ska vara på insidan och den andra bågen på utsidan av trälisterna.

Steg 5: skruva remsorna på däcken

klättringshjälpmedel för clematis i hinken

När du har uppnått önskad krökning och form borrar du hål på de punkter där cedertremsorna och broderiringarna möts och fixar dem med skruvarna och muttrarna. Och gjort!

Bygg själv klättringshjälpmedel för skopor

Nu kan du fylla din hink med jord, sedan fästa spaljén och slutligen designa plantorna som du vill.