Gör en explosionslåda till jul – present och gratulationskort i ett!

Har du någonsin hört talas om den så kallade exploderande lådan? Som namnet antyder är det en låda eller en låda. Men tänk dig inte en vanlig låda för förvaring av olika saker. Istället är det en modell gjord av papper eller papper, som kan dekoreras snyggt beroende på tillfälle och “faller sönder” på ett intressant sätt när locket öppnas för att avslöja dess inre. Du kan enkelt bygga en sådan explosionslåda och välja mellan fyrkantiga men också sexkantiga eller åttkantiga modeller. Idag lär du dig hur du gör det här alternativet till gratulationskort till jul själv.

Mall och instruktioner för att göra lådan

tinker explosion låda motiv idéer nötknäppare jultomten snögubbe julbollar

Om du vill göra en sådan låda själv har du kommit till rätt ställe eftersom vi har satt ihop några mallar och instruktioner som du kan använda för ditt projekt. Mer exakt handlar det om hur du bäst kan göra en explosionslåda till jul, varigenom mallarna naturligtvis också kan användas för andra tillfällen. Använd papper i matchande julfärger när du gör överraskningslådan till jul. Din fantasi krävs också när du designar interiören. Kom med intressanta överraskningar för att göra någon glad på ett speciellt sätt.

Gör en explosionslåda – Instruktioner för en kubformad låda

Tinker explosion box gör fyrkantig kub box själv

Det enklaste sättet att göra detta är förmodligen den klassiska lådan i form av en kub. För grundformen behöver du själva lådan och sedan ett lock, som du kan klippa ur byggpapper och vika. I instruktionerna för explosionslådan ovan kan du också se exakt hur. Du börjar med ett stort torg. Dela detta i 9 lika stora rutor (vardera 8 x 8 cm) och markera dem tunt med en penna. Skär sedan de fyra hörnen på det stora torget diagonalt. Till locket behöver du igen en kvadrat som består av 9 rutor på 8,5 x 8,5 cm vardera. Till detta lägger du till sidoväggar, var och en bör ha en bredd på 2 cm, samt självhäftande klaffar med en bredd på 0,5 cm. Använd dessa två element för att göra lådan.

Gör kakor själv med en överraskning inuti – 20 ovanliga idéer

Tinker ett 3D-julkort med en julgran: origami, popup-teknik och mer

Tinker pengakort – kreativa idéer för varje tillfälle inklusive instruktioner

Explosionslåda tinker instruktioner idéer papper stampin upp

Du kan sedan utrusta detta med de papperskryss som visas, vilket gör lådan ännu mer intressant och mångsidig. Den första består av rutor som mäter 7 x 7 cm och den andra är 6 x 6 cm. För att få korsformen, klipp helt enkelt av de fyra hörnrutor. Vik sedan allt och lägg korsen i explosionslådan enligt bilden. Basen, så att säga botten, är limmad på lådans botten. Korsen kan nu märkas eller utformas efter önskemål. Naturligtvis behöver du inte nödvändigtvis pilla explosionslådan på det här sättet. Om du har kommit på något annat för inredningen kan du ändra något.

Gör den sexkantiga explosionslådan själv

tinker explosionslåda sexkantig låda lock quilling stjärnslipning

En annan variant på formen är sexkanten. Det gör lådan ännu mer intressant utan att fråga. Detta ger dig också mer utrymme att inreda. Om du vill göra den sexkantiga explosionslådan kan du använda följande mallar. Eftersom elementen är i mindre skala, fungerar de mer som en vägledning för de nödvändiga formerna. Ändå anges måtten för den ursprungliga överraskningslådan också.

Explosionslåda jul tinker mall papper hexagon låda enkel

I den första delen kan du se lådans grundform och i det följande elementen för inredningen, samt önskad form och storlek för locket. Du kan titta närmare på måtten i länken i slutet av artikeln. Använd valfri pappersfärg och gör rutan större eller mindre än vad som anges.

Dekorera explosionslådan till jul

Explosionslåda tinker idéer dekoration granar presenter julkort alternativ

Om du gör en julkartong själv är designen förstås det viktigaste i slutändan. Och vad är inte alla möjligheter här! Stampin up -explosionslådan är särskilt attraktiv. Du kanske har sett Stampin ‘up gratulationskort tidigare. Egentligen är detta ett företag eller en webbutik där allt om hantverk med papper kan hittas. Detta inkluderar frimärken, klistermärken, lim och mycket mer. Detta innebär att attraktiva designidéer kan implementeras, inklusive intressanta 3D -motiv och element. Så överväga varianten om du gör en explosionslåda.

Hemmagjorda 3D -figurer av papper, som är limmade i mitten av lådan och visas när de öppnas, är också särskilt originella. Även här ska det vara trevligt och juligt, förutsatt att du vill göra en explosionslåda till jul. En julgran av papper (t.ex. tillverkad med quillingteknik), ett litet torn med presenter eller andra motiv som du kan sticka ut med hjälp av tandpetare gör ett stort intryck. Du kan sticka ut motiv som klippts ut från julkort eller till och med foton på insidan av sidoväggarna.

Gör en explosionslåda – en vacker och original presentidé

Explosionslåda tinker gratulationskort gåva vintage vinter DIY

Det är också en praktisk idé att fylla överraskningslådan med små presenter. Det kan bland annat också vara sedlar som rullas ihop och läggs i lådan. Små sötsaker är också bra utöver pappersdekorationerna. Om choklad, godis eller hemlagade kakor spelar ingen roll! Eller vad sägs om en egendesignad julgransboll eller annan trädprydnad? Kom på något litet!

tinker explosion box box idé vindljus ledde ljus

Vi tycker också att denna idé är mycket intressant och original, som du är välkommen att använda när du gör din egen explosionslåda. I explosionslådan finns en annan låda som har perforerats med snöflingamotiv och fungerar som en lykta. Naturligtvis används inget riktigt ljus. Istället kan LED -telys användas, som du snabbt kan slå på kort innan du ger bort lådan. Runt omkring kan du se vackra julmotiv i 3D -optik.

Tinkerbox med utstående bilder

explosion box jul tinker 3d effekt hus motiv deco julklapp idé

Om du utelämnar locket på överraskningsboxen kan du också använda sådana utskjutande motiv och figurer för boxens design. I detta fall behöver sidoväggarna inte nödvändigtvis falla åt sidan. Men om du gör det kan du hålla ihop dem med ett band istället för ett lock. Så som du kan se finns det mycket som kan göras om du vill göra en explosionslåda. Varje instruktion för en explosionslåda kan ändras individuellt.

Instruktioner för sexkantig låda här.