Gör ursprungliga adventskalendrar själv – enkla instruktioner och mallar för hantverk

Något som de flesta ser fram emot när adventstiden närmar sig är nog adventskalendern. Glädjen att öppna en ny dörr varje dag och bli överraskad av innehållet är mycket stor för både barn och vuxna. Så det är inte konstigt att folk gillar att ge sina nära och kära en adventskalender. Men det här behöver inte alltid köpas, för en hemlagad kan underbart anpassas efter mottagarens smak och fyllas individuellt med allt ditt hjärta önskar. Vill du ge bort en DIY -adventskalender i år eller till och med använda den själv? Då kan du välja en av våra idéer och göra en kreativ och unik adventskalender själv!

Gör adventskalendrar själv - kreativa och enkla idéer av papper

Gör din egen adventskalender med ugglor som motiv

Gör din egen adventskalender i form av en ugglanskrans

En adventskalender som också är dekorativ och pryder lägenheten under julen? Det får du utan tvekan med en sådan modell i form av ugglor. Och när du genast inser hur lätt det är att göra denna kalender kommer du att bli kär i den! Vad du behöver för att göra en adventskalender av ugglor:

 • Papperspåsar
 • mönstrat hantverkspapper (enfärg är naturligtvis också lämpligt)
 • runda klistermärken eller ett stort hålslag för att slå ut ögonen (knappar är också lämpliga)
 • svart papper (och mindre hålslag) eller tuschpenna för eleverna
 • Klistermärken med siffror eller självklippta former som du kan märka själv
 • Lim, sax
 • Snöre och klädnypor

Gör din egen uggla adventskalender – instruktioner

Gör ugglor av brödpåsar och gör din egen adventskalender

För att få formen på näbben måste du först vika papperskassans öppna kant. För att göra detta, ställ den framför dig och använd pekfingrarna för att trycka in de två kortsidorna av öppningen inåt (som om du skulle packa in en present). Långsidorna rullar också automatiskt inåt. Pressa kortsidorna inåt tills långsidorna kommer till en punkt och vik allt så att det inte viker ut sig igen. Vik nu de två spetsarna framåt för att stänga påsen och få ugglans näbb samtidigt.

Nu kan du själv göra de andra elementen till uggelkalendern: För magen behöver du ovala former från det mönstrade papperet, från vilket du skär av en tredjedel av den nedre delen. Du kan använda den första formen som en mall för de andra. Limma sedan buken på påsarna. Gör sedan ögonen av runda klistermärken eller klistra perforerade, vita cirklar på dem och sedan de mindre pupillerna. Knappar är också lämpliga, som du bäst fixar med varmt lim. Numrera och fyll ugglorna som du vill och häng dem på snöret med klädnyporna.

Enkla instruktioner för ugglor att fylla från toalettpappersrullar och filt

Gillar du ugglorna får du gärna göra andra varianter till en adventskalender med ugglor. Till exempel, vad sägs om denna enkla idé från bilden ovan som du kan använda toalettrullar till? De öppna ändarna viks helt enkelt inåt och rullarna dekoreras sedan med vingar av filt eller papper och andra element. Du kan numrera de enskilda ugglorna med utklippta nummer, klistermärken eller så kan du skriva fritt på dem.

Tinkerdjur för adventskalendrar ur brödpåsar

Gör vackra djur av brödpåsar och fyll dem med godis och presenter till julen

Varianten med brödpåsarna passar inte bara för ugglor. I princip kan du välja vilket djur du vill göra en sådan adventskalender för fyllning. Det är de extra elementen som utgör varje djur: till exempel kaniner behöver långa öron, rävar behöver spetsiga, triangulära öron och en buskig svans, och möss behöver runda öron. Vara kreativ!

Tinker adventskalender stad

Gör din egen adventskalender i form av en stad av hus

Om du skulle vilja göra ursprungliga adventskalendrar själv är en sådan liten stad eller by en riktigt bra idé. Utan tvekan är denna variant en av de mest sympatiska adventskalendrarna, eftersom den också gör en underbar juldekoration. Du kan komplettera de tinkerade husen med små träd, bomull eller en vit filt (för ett snöigt landskap) och skapa ett riktigt blickfång: Hur man pysslar husen:

 • brunt hantverkspapper eller tunn kartong
 • silvertejp
 • Linjal, penna, sax
 • Hantverkskniv och lämplig kudde
 • Klistermärken med siffror eller tuschpennor att skriva på

Tinker adventskalender – instruktioner

Skär en rektangel ur papper, vik det och skär ett fönster med en hantverkskniv

Klipp ut en rektangel av valfri storlek från byggpappret. Vik den på mitten och vik sedan de två halvorna på mitten för att få husets fyra sidor. Designa sedan takets form genom att mäta mittpunkten på husets andra och fjärde sida med en linjal, markera och sedan klippa ut. Nu kan du klippa ut fönster och dörrar med hobbykniven. Tejpa sedan ihop de två ändarna av rektangeln med gaffatejp så har du huset.

Tinker små hus och fyll dem med godis och lampor

Slutligen behöver du fortfarande ett tak. För att göra detta mäter du bredden och längden på öppningen upptill och skär sedan ut en rektangel från samma konstruktionspapper som är något större än dessa dimensioner så att det sticker ut lite på alla sidor. Vik rektangeln på mitten och tejpa fast den i huset. Du kan nu göra andra hus i olika storlekar till adventskalendern själv och märka dem med siffror. När du har ställt upp dem kan du sätta en rad ljus runt dem och tända husen. En annan variant skulle vara att pilla några fler hus och sedan placera dem på LED -telys för att belysa dem inifrån.

Tinker träd för adventskalendern med lådor

Gör din egen adventskalender med lådor och kottar med glitter

Träd som du kan använda lådor av vilken form som helst är ett bra komplement till byns adventskalender. Naturligtvis kan du också göra din egen adventskalender helt från träd, om du gillar det bättre. Träden är gjorda av dekorerade tallkottar och är avsedda att imitera granar.

 • Lådor av alla storlekar och former
 • tallkotte
 • Varmt lim och hantverkslim
 • Glitter
 • pensel
 • Bomull eller polyfyll
 • Siffror av filt eller papper (alternativt vit penna eller akrylfärg för att skriva fritt på)

Tinker adventskalender ur lådor med kottar

Instruktioner för hantverk med barn - dekorera kottar med glitter

Denna adventskalenderidé är verkligen extremt lätt att göra, så att dina barn också kan vara med. Limma först tallkottarna på lådorna på lådorna med varmt lim. För att göra detta måste du hålla kottarna upprätt tills limmet har torkat. Applicera sedan lim på vågens spetsar och strö glitter över dem. När limmet har torkat kan du helt enkelt slå av eventuellt överskott av glitter.

Dekorera lådor med kottar och imitera tallar för en söt by

Riv sedan bomullen eller bomullen i mindre bitar, sprid lim på locken runt tallkotten och lim fast bomullsbitarna på plats. Limma numren på rutorna eller numrera dem med en markör eller akrylfärg och du är klar! Sedan kan du äntligen själv fylla adventskalendern med godis eller andra presenter. Lådorna erbjuder gott om plats.

Gör din egen adventskalender – tomtar från toalettpappersrullar

Gör tomtar till adventskalendrar själv av toalettrullar och papper

Om du letar efter en söt adventskalender för barn kan du göra denna adventskalender av tomtar. Normala toalettpappersrullar och mallar som du kan hitta och skriva ut nedan används. För detta enkla projekt behöver du följande saker:

 • Loo rullar
 • mallar
 • tunt hantverkspapper, krepppapper eller silkespapper
 • linje
 • Sax, tejp
 • Tuschpenna

Tinker adventskalender – Instruktioner

Hantverksinstruktioner för små tomtar som ett alternativ till den klassiska adventskalendern

Skriv ut och klipp ut mallarna. Täck en av rullarnas öppningar med vanligt vitt papper (eller pappersduk) genom att placera den ovanpå öppningen, vika sidorna och tejpa fast dem på rullen. Linda sedan tomtarna runt rullarna och tejpa ihop ändarna också. Du kan sedan märka snöbollarna som tomtarna håller med siffror. Skär sedan ett annat papper med en längd som motsvarar rullens omkrets. Vik en av långsidorna inåt (se bild i instruktionerna ovan) och lim ihop ändarna. Lägg sidan med vikningen över rullen och knyt den andra sidan med snöre för att göra en spetsig hatt. Du bör nu enkelt kunna ta bort hattarna för att fylla tomtar.

Tinker adventskalendrar – mallar att skriva ut

Mall för tomtar att skriva ut i ljusa färger

Gnome hantverksmall för adventskalender

Idé till en kalender för advent för barn med tomtar

Imp med blommönster

Gratis adventskalendermallar för tomtar

Gör en adventskalender själv – en idé med paket och säckar

Gör din egen adventskalender med paket och säckar att lägga på

Om du letar efter adventskalenderidéer som är särskilt snabba och enkla, men ändå vackra att titta på, kan du också göra en enkel adventskalender själv från små paket. För detta ändamål kan du till exempel välja bland de två varianterna från bilden ovan. Du kan använda en tygpåse eller brödpåsar som i exemplet med ugglorna. Tändsticksaskar är också perfekta.

En pyramid gjord av en påse och en idé för märkning med textilfärg och en stencil

Du kan måla och skriva på adventskalendern med påsen som du vill med textilfärg, medan brödpåsarna kan dekoreras med akrylfärger, men också med enkla tuschpennor och markörer, samt med etiketter eller klistermärken. I allmänhet kan du låta din fantasi springa här.

Förvaras i lådor

Gör din egen adventskalender av paket och ordna dem i en trälåda

Du kan naturligtvis hänga upp de färdiga förpackningarna på en snöre (eller på en krans, som i exemplet nedan). Men hur är det med en annan idé? En enkel trälåda ser väldigt vacker ut och är perfekt för omvandling till en adventskalender. Men om du vill göra en sådan adventskalender av lådor, är det lämpligt att fästa siffrorna längre upp så att de också är synliga utan att behöva rota i rutan under lång tid. Små lådor kan också visas i en vinlåda eller annan typ av trälåda.

Tebox som en rustik adventskalenderidé med små påsar godis

Teboxar, som är uppdelade i enskilda fack och bara behöver märkas, är också mycket praktiska för detta ändamål. Sedan kan du lägga en påse eller ett paket med presenter eller godis i varje fack. En DIY -adventskalender kan vara så lätt!

Gör en julkrans

Gör din egen kreativa adventskalender i form av en julkrans med lådor och påsar

Eller vad sägs om du pysslar en så bra adventskalender med paket? Det är en krans som du kan hänga både små påsar och lådor på. Med några gröna kvistar ser juldekorationen fräsch och ännu mer attraktiv ut, så att den förblir ett blickfång även efter adventstiden. Du behöver:

 • Broderiram
 • Lådor
 • Påse
 • linje
 • tejp
 • gröna kvistar (t.ex. rosmarin, kamelia eller grangrön)
 • Textilpenna
 • Blommig tråd

Julkrans med gröna grenar, väskor och lådor att hänga upp

Om du vill göra den här adventskalendern själv, knyt först greenen med tråd till valfri punkt på broderiramen. Sedan kan du numrera och fylla påsarna och lådorna, varefter du knyter dem till ringen med sträng av olika längder. Med bandet knyter du en ögla runt ringen så att den kan hängas, samt en fin rosett. Den vackra julkransen är klar!

Idé gjord av papperspåsar på en gren som en adventskalenderväggdekoration