Stora tomtar gör hantverk av olika material – 4 DIY -idéer till jul

De svenska tomtarna erövrar hjärtat och vardagsrummen för många människor mer och mer och när man tänker på hur söta de är är det inte konstigt. Vi har redan visat dig hur du kan göra tomtar utomhus. Idag kommer vi att visa dig några sätt hur du kan göra de söta, skandinaviska julelvorna för inomhusbruk och, mer exakt, hur du kan göra stora tomtar.

Tinker stora tomtar – instruktioner för olika material

Stora tomtar gör hantverk av strumpor, trä och filt med instruktioner

Typiska egenskaper hos tomtar är den spetsiga spetsiga hatten, under vilken bara näsan och skägget kan ses. Med en mängd olika material kan du göra sådana tomtar själv. Det betyder att du inte nödvändigtvis behöver skaffa nytt material för projektet. Vissa instruktioner är också lämpliga för återvinningsprojekt – använd bara saker som du inte längre använder och annars skulle slänga. Och om du inte har någon utomhusdekoration än kan du också göra stora tomtar för utsidan direkt.

Stora tomtar gör hantverk av filt och rester av tyg

Tinker stora tomtar - enkel hantverksidé med frigolitkotte, rester av tyg och filt

DIY -tomtar är särskilt lämpliga om du fortfarande har några tygstycken som är för små för att sy kläder, men också för bra att slänga. Eftersom julälvorna inte behöver mycket tyg kan det mycket väl vara så att de räcker. Om du vill göra stora nischer med en särskilt spetsig hatt som denna behöver du:

 • Skumkottar av valfri storlek (i exemplet 23 cm och 43 cm höga)
 • Tyger
 • Kändes i grått (eller någon annan färg)
 • vit konstpäls
 • svart filt
 • Stift
 • Träboll
 • tjock tråd
 • Rotary cutter och lämplig matta eller tyg sax
 • Hett lim och pistol
 • Stift
 • valfritt: juldekorationer för att dekorera den spetsiga hatten

Tinker stora tomtar – instruktioner

Instruktioner om hur man gör stora nålar och ett falskt pälsskägg

Klipp ut en triangulär bit från tyget som är något större än konen så att de två sidorna kan överlappa varandra. Bred ut varmt lim längs med tyget och lägg konen ovanpå för att hålla tyget på plats. Rulla sedan konen över tyget för att linda in den, lägg även lim på den andra änden av tyget och fortsätt rulla så att denna ände också fästs på konen. Se till att tyget är spänt. Klipp helt enkelt bort överflödigt tyg längst ner på konen.

Tinker stora tomtar - enkla instruktioner för nybörjare utan att sy

Ta nu fuskpälsen och placera den framför dig med pälsen nedåt. Rita skägget grovt med en penna (formen kan ses på bilden ovan) och klipp ut det med den roterande skäraren. Tryck inte för hårt annars klipps pälsen också. Alternativt kan tygsax användas. Använd sedan det heta limet för att limma skägget på konen (om du vill kan du fästa det på plats med stift först och prova var du gillar det bäst.

Använd valfritt material för att göra julgarnen

Klipp en bit cirka 17 cm lång tråd och sätt in den i toppen av konen. Nu måste du fortfarande göra tomthatten, som du använder den grå filten till. I exemplet användes en 50 cm lång och 15 cm bred (vid den bredaste punkten) bit, men du kan också använda dina egna mått. Linda filten runt toppen av konen och vira och limma ihop ändarna. Du kan trimma toppen av hatten lite om du vill.

Stora tomtar pysslar med olika storlekar för att dekorera fönstren

Skär nu ut ögonen från den svarta filten (ett hålslag är också lämpligt för detta ändamål). Du kan fästa eller limma dessa på konen med stift. Limma sedan på träkulan för näsan och, om du vill, dekorera hatten med julpynt.

Svenska tomtar gör dörrstopp

Gör din egen dörrstoppsnugg med skägg i julklapp

Glöm inte att även byta ut dörrstoppen mot en julmodell under julen. För detta vill vi rekommendera följande DIY dörrpropp, som du enkelt kan imitera. Du kan också göra stora tomtar att ge bort. Du behöver:

 • Tyg för kroppen
 • Kände mig för tomtehatten
 • Fejkpäls
 • sax
 • Korn av ris eller bönor
 • Fiberfill
 • nål och tråd
 • Träboll eller bobble för näsan
 • Frigolitboll för huvudet
 • varmt lim

Gör en påse av tyg och fyll den med ris för vikt

Om du vill göra stora tomtar att använda som dörrstoppar kan du välja vilken storlek som passar dina behov. Du har också ett fritt val när det gäller tyg och filtfärg. Klipp ut en rund tygbit (i exemplet valdes en diameter på 25 cm). Det behöver inte vara perfekt format. Trä in en tråd i nålen och knyt en knut i slutet av tråden. Du bör nu sy längs kanten av cirkeln för att göra en påse som du kan stänga.

Gör julpynt själv - skandinaviska jultomtar som en rolig idé

För att göra detta, gör gradvis veck, stick igenom nålen genom den. Exemplet visar tydligt vad som menas. Om du har gjort allt korrekt ska påsen stängas när du drar i tråden. Men innan du stänger hålet helt, fyll det med ris eller bönor och bomullsull för att lägga till mer vikt. Dra nu i tråden för att stänga öppningen och knyt en knut.

Doorstop Gnome som en praktisk dekoration till jul

Limma nu frigolitbollen för huvudet på den resulterande kroppen. Klipp en trekantig bit från fuskpälsen, var försiktig så att du inte klipper pälsen själv och lim skägget du fick på bollen. Nu måste du fortfarande göra hatten för pixies av filt. Forma filten till en kon och skär bort överflödig filt. Limma locket på bollen och se till att det överlappar skägget delvis. Lägg nu till näsan, dekorera hatten som du vill och du är klar!

Stora pixies gör hantverk av trä

Gör julelvor av en gren eller trädstam själv med barn

Om du vill göra stora tomtar med barn som juldekoration av trä är dessa varianter från grenar mycket lämpliga, eftersom de är snabba och enkla att göra. Du behöver grenar av valfri längd och tjocklek, vars övre ände skär du diagonalt med en såg. Efter det kan barnen gå med dig i hantverk. Förutom grenarna behöver du också följande om du vill pyssla med stora tomtar och göra dem själv:

 • Filt eller annat material till hatten
 • Bobble för näsan (eller träboll)
 • Bomull eller fuskpäls för skägget
 • varmt lim
 • valfria klockor för hatten

Du kan göra en hatt av valfri längd av filten. Den lägsta omkretsen bör vara några millimeter större än grenens. Fäst locket på den sluttande sidan av grenen. Limma sedan på bobblan. Klipp skägget ur fuskpälsen (om du använder bomullsform, forma en bit du väljer) och limma den också på grenen. Om du vill kan du lägga till en klocka på det spetsiga locket.

Dricks: Om du vill att tomten ska vara extra stor kan du använda en trädstam istället för en gren. Om du gör trädstamnissorna kan du sedan använda dem för att dekorera verandan eller den täckta terrassen, eftersom de kan vara lite för stora för inomhusbruk.

Tinker tomtar ur strumpor – instruktioner

Gnome med en enkel strumpa som en hatt och ett grått skägg

Om du föredrar en mer avslappnad hatt som hänger snyggt istället för den rakspetsiga hatten som sticker uppåt kan du också göra stora tomtar av strumpor. Alverna ser särskilt charmiga ut med stickade strumpor, men vanliga eller populära gosstrumpor är också perfekta. Men strumpor används inte bara för hattar. Så här är den söta gnomen gjord med en strumpa:

 • 1 strumpa för kroppen
 • 1 strumpa till hatten
 • 1 fina strumpor för näsan (en vanlig strumpa är också lämplig)
 • varmt lim
 • ris
 • Bomullstussar eller bomullsull
 • String eller elastiska band
 • Fejkpäls
 • valfri tråd och bobble

Denna gnome består bara av strumpor, så du behöver inga andra tyger (förutom fuskpäls) om du gör stora tomtar av strumpor. Det är ett bra sätt att återvinna gamla strumpor. Ta strumpan för kroppen och klipp av den långa delen ovanför hälen. Fyll resten av strumpan med ris. Men gör dem inte för fulla så att du kan knyta dem efteråt.

Grå stickade strumpor för avslappnade pixiehattar med klockor som dekoration

Gör nu näsan av någon strumpa. För att göra detta, fyll strumpan med två eller tre bomullstussar (beroende på hur stor du vill att näsan ska vara), lite bomull eller med ris, dra strumpan snyggt och tätt så att näsan är spänd och knyt den . Skär sedan helt enkelt bort överskottet. Knyt eller lim sedan den färdiga näsan till kroppen och mer exakt var knuten är.

Klipp ut ett triangulärt skägg från pälsen. Var försiktig så att du inte klipper håret, annars kommer skägget att räta ut och inte se så äkta ut. Limma skägget direkt under näsan.

En gosocka dekorerad med knappar är en variant för den spetsiga hatten

Slutligen, allt du behöver är hatten. För att göra detta, ta strumpan och skär av den här gången under hälen. Vik sedan strumpan på längden i mitten och applicera lite lim i tåområdet. På så sätt kommer du att bilda ett spetsigt hörn. Sätt sedan på tomtens hatt och räta ut den. När du är nöjd med platsen klistrar du på hatten. Du kan lägga till en pompon om du vill.

Dricks: Om du vill att hatten ska falla på ett visst sätt kan du sticka in en bit tråd i nissen innan du sätter på hatten. Mössan kan sedan böjas och formas efter önskemål.

Tips till tomtar

Svenska nissar med skägg från en mopp - original återvinningsidé

Som du kan se finns det inga strikta regler för att göra det. Du kan göra stora tomtar hur du vill, använda och kombinera alla material. Så det är inte nödvändigt att använda konstgjord päls för skägget. Utkanten av en mops är också lämplig för detta ändamål, eller enkla ulltrådar. Skägget behöver inte heller vara vitt. Mörkgrå, svart, brun och till och med röd är också perfekt. Och medan den klassiska skandinaviska nissen inte har armar och ben, betyder det inte att du ändå inte kan lägga till några till honom.

Kreativa och fantasifulla tomtar som skandinavisk julpynt

Långa ben kan hänga ner när du placerar nissen på en fönsterbräda, mantelpiece eller en specialgjord gunga för att hänga upp som en dekoration. Tomtar är också mycket glada över att placeras på en träskiva. Men julelvor är också vackra att titta på på golvet bredvid spisen eller i soffan, särskilt i grupper. Det är därför vi rekommenderar att du gör flera stora tomtar medan du är på det.

Gröna pixies med ben

Gröna pixies med vitt och grått skägg och upprättstående hattar

Ställ upp julelvor i grupper

Stora pixies gör hantverk med långa ben och spetsiga hattar

Söta, stora nissar pysslar inuti som julpynt

Gör julpynt själv på vintern med barn som en presentidé

Skägg i olika färger

Gnome skägg i olika färger och idé med flätor

Skandinaviska nisser med händer och fötter

Söt imp med händer och fötter och en hängande keps

Gör stora pixies – mall för hatten

Utskrivbar mall för julälvhatten