Vad kan du måla med fingerfärger och vad gynnar det barnen?

Det som verkligen är populärt bland barn är färg på fingrarna. Det finns knappt något som de tycker om lika mycket som att plocka upp färger med hela handen och skapa de mest färgstarka bilderna med dem. Och möjligheterna är så olika att denna typ av aktivitet aldrig blir tråkig – perfekt för en enkel eftermiddag med hantverk och för hemlagade presenter för alla tillfällen. Vi har några kreativa idéer för att måla med fingerfärger som du kan prova med dina barn eller på dagis.

Vad uppmuntras när man målar med fingerfärger?

Måla med fingerfärger - kreativa idéer för stora barn och småbarn

Vad är fördelarna med att måla med fingerfärger? Målning och teckning är i allmänhet mycket viktigt och fördelaktigt för barn, oavsett vilken typ av färg eller penna som används. Färger för fingrarna är dock också underbart lämpliga för de särskilt små mobbare som ännu inte kan hålla borstar och pennor säkert. Rumsuppfattning och dimensioner, proportioner och detaljer är bara några av de många saker som ditt barn tränar när du ritar och målar med fingerfärger och andra material. Kom dessutom:

Lär dig medan du har kul

Vad uppmuntrar barn att måla med fingerfärger?

 • Fin- och grovmotorik uppmuntras att måla och rita. Raka och tydliga linjer är viktiga för en vacker ritning och ditt barn kommer snabbt att märka det också. Den kommer då att försöka hålla handen så stabil som möjligt. Välutvecklad finmotorik är också viktigt när ditt barn lär sig skriva senare.
 • Att rita och måla med fingerfärger uppmuntrar detta kreativitet. Den lär sig att experimentera, kombinera och blanda färger och leka med dem.
 • Ritningar är ett individuellt verk, som du inte kan gå fel med. Men om ditt barn skulle vilja lära sig rita vissa former eller figurer, kommer det också att få kritik eller förslag på förbättringar från dig. Så här lär det sig, hanterar motgångar och starta nya försök.
 • Barnet lär sig fokus, eftersom det är tillägnat en sak istället för att bli distraherad av dussintals leksaker. De måste också hålla ett öga på de föremål de vill måla. Detta har också en effekt på vardagen, för när du väl börjar observera kommer din lilla säkert att vara intresserad av fler och fler saker i sin omgivning, som de sedan vill sätta på papper.
 • Även den rätta Ögon- och handkoordination När du målar med fingerfärger är mål som är fördelaktiga för barn.

Måla med fingerfärger – tips

Tips för att måla med fingerfärger - rätt kläder och kudde

För att göra målning med fingerfärger riktigt kul kan du följa våra tips:

 • Se till att ditt barn inte vidrör någonting med sina smutsiga händer som de inte ska vidröra (soffa, köksskåp, mattor etc.). För detta ändamål kan du använda barnstolen för små barn, där de också äter. Om ditt barn är en av dem som inte vill sitta i en barnstol kan du också fungera som barriären mellan det kreativa området och resten av hemmet. Om ditt barn plötsligt börjar springa kan du stoppa dem.
 • Det papper som ska målas kan till exempel fastna på ett skärbräda eller annan yta med tejp så att det inte glider.
 • Lägg barnen på gamla kläder eller låt dem måla med fingerfärger i underkläderna eller i en blöja när det är tillräckligt varmt.
 • Skydda bordet och golvet från färgerna med underlag (gamla dukar, tidning, ett gammalt lakan eller gammal gardin, etc.).
 • Ha mer papper och annat material redo så att du har allt till hands och inte behöver lämna dina barn utan uppsikt en sekund.
 • Ha våtservetter och eventuellt hushållspapper och andra dukar redo för rengöring.
 • Beundra det färdiga arbetet! Det gör de små stolta och är mycket viktiga.

Gör fingerfärg själv

Gör fingerfärger själv och måla med fingerfärger - uppmuntrande roligt för barn

Fingerfärg finns naturligtvis färdig och i en mängd olika färger. Men om du vill måla spontant med sådana färger och inte har en hemma kan du enkelt göra några själv. Allt du behöver är:

 • 500 ml vatten
 • 45 g majsstärkelse
 • 4 msk fint socker
 • Karamellfärg

Blanda de tre första ingredienserna i en kastrull på medelvärme under konstant omrörning. Rör om tills blandningen blir tjock. Dela sedan blandningen i flera skålar eller andra behållare och tillsätt två droppar av önskade färger till var och en. Blanda allt väl och låt färgerna svalna lite. Sedan kan du måla vad som helst med fingerfärger med barn.

Måla med fingerfärger – idéer att imitera

Måla idéer med färger för fingrar - kul med barn på helger

Beroende på hur gamla dina barn är kan alla slags saker målas med fingerfärger. Målningsteknikerna kan inte bara variera utan även materialet som målas på. Vi har sammanställt idéer och instruktioner för att måla med fingerfärger nedan.

Idé för fingerfärger på duk – rolig regnbåge

Idé att måla med fingerfärger på duk - Färgglad regnbåge med tummen

Denna regnbåge är ganska enkel men ändå inte nödvändigtvis lämplig för dagisbarn. Färgstänk i regnbågens färger appliceras på tummen. Sedan lägger du tummen på duken och drar den genast åt alla håll. Vi tycker att idén att omvandla regnbågen till en hane är väldigt rolig. För detta ändamål läggs armar, ben och ansikte helt enkelt till med en markör så snart fingerfärgerna har torkat.

Designduk med självgjorda färger

Gåva till mors dag, till mormor eller moster - dukbild med färgglada prickar gjorda av fingerfärg

Den här söta bilden är mycket lämplig som present till mamma såväl som till morföräldrar eller mostrar och är också snabb och enkel att göra. Ta en duk och lägg ett motiv på den. Du kan skriva ut den eller rita den själv och sedan klippa ut den. Om du vill kan du tillfälligt fixa det till duken med dubbelsidig tejp så att det inte glider när du målar med fingerfärger. Använd ett material för limning som inte lämnar några rester på duken när du tar bort det senare.

Presentidé från barn med ett hjärta på duk

Därefter doppas fingrarna i färgerna och duken runt hjärtat är utformad med prickar och fingeravtryck. Se till att dessa också överlappar motivet så att konturerna kan ses bättre senare. Så snart färgerna har torkat kan du ta bort motivet. Som i exemplet är du också välkommen att skriva ut ett meddelande eller en dikt med en hälsning och klistra den på duken.

Måla med fingerfärger med småbarn

Enkla målningsidéer för barn med hand- och fingeravtryck

Om du vill använda fingerfärg med små barn kommer du förmodligen att göra det bästa valet med bilder gjorda av enkla hand-, fot- och fingeravtryck. Underbara bilder kan skapas med denna enkla men roliga teknik och dessa kan då också ges bort. Tekniken är också mycket lämplig om du vill hålla spjälsängbarnen sysselsatta med att måla med fingerfärger.

Bin, blommor och kycklingar från fingeravtryck

Måla med fingerfärger i krubban – djur erhållna från fingeravtryck

Barnen kan bli riktigt kreativa och stimulera sin fantasi om de ska skapa nya motiv av enkla fingeravtryck. Det är som att upptäcka vissa figurer i molnen. Bin på bilden ovan är bara en möjlighet. Du kan också använda fingerfärger för att måla blommor, träd och andra djur på detta sätt.

Måla djur med fingerfärger - fingeravtryck för bilder på dagisbarn och småbarn

På bilden ovan kan du se några förslag på olika djur. Efterbehandlingen ges med en svart tuschpenna. När de små har sett några förslag och imiterat dem kommer de garanterat med många fler själva. En eftermiddag kommer inte att räcka för att de ska måla med fingerfärger!

Måla färgglada bilder med fingerfärger - idéer för barn och vuxna

För äldre barn kan bilderna också bestå av specifika figurer och motiv. Annars passar abstrakta mönster också bra för de små. Färgerna kan fördelas som önskat på pappersarket eller duken. Barnet kan experimentera fritt och skjuta, dra, måla eller klistra färgerna. På en duk är den färdiga bilden garanterat en perfekt väggdekoration.

Måla med fingerfärger och skapa en färgglad pumpa

Måla en vit pumpa med fingerfärg på hösten

Vill du hålla småbarn sysselsatta med fingermålning? Då skulle denna idé med pumpa vara en bra variant! Pumpan ska helst vara vit eller så ljus som möjligt så att färgerna kan komma till sin rätt. Lägg sedan färg på en plastplatta eller palett så kan barnen börja måla.

Måla på glas med fingerfärger

Målningsglas med fingerfärg - idé för en självgjord dekoration för äldre barn och vuxna

Äldre barn, som inte längre riskerar att skadas, och vuxna kan också använda glas som bas för att måla med fingerfärger. Det spelar ingen roll om det är en enkel glasruta, en spegel eller en bildram utan baksida. På en glasyta får motiven en intressant konsistens när färgerna har torkat, så att underbara bilder kan skapas med fingrarna, som ser väldigt vackra ut på väggen i synnerhet. Och sådana bilder är också en bra presentidé!

Måla på trä med fingerfärger

Måla träskivor med fingerfärg och använd dem som taggar - söt pingvin

Du kan till och med måla på träskivor med fingerfärger på dagis eller hemma. Oavsett om det är en brokig blandning av färger eller vissa motiv – träskivorna är en underbar bas och kommer senare att bli perfekta som dekoration i ditt eget hem. Du kommer att få fantastiska motiv igen med fingeravtryck, för vilka du också kan använda djurexemplen från bilden ovan. Eller vad sägs om denna pingvin?

Pingvinfärg med fingerfärger

Måla först vilken bakgrund som helst med fingrarna. När färgen har torkat, lägg till svarta prickar (eller fingeravtryck) och låt dem också torka. Sedan placeras de vita fingeravtrycken på de svarta och efter att denna färg har torkat kan näbben och ögonen målas på.

Skapa en färgglad träskiva med fingerfärg, naglar och snöre

Måla träskivorna i olika färger

Du kan se några bra idéer för färgglada träskivor som även småbarn kan skapa på bilden ovan. Om du lägger till spik och snöre ser träskivorna ännu mer intressanta ut, men de kan också vara riktiga iögonfallande utan dem. Du kan också späda ut färgerna lite med vatten så att de spills och skapar utseendet på akvareller. Hemmagjorda fingerfärger är också mer flytande än de du köper och är lämpliga för detta ändamål. Den färdiga designen kan också förseglas med ett lämpligt lack (t.ex. för underlägg).

Maximal kul när du målar med fingerfärger

Måla med fingerfärger - designa papper med händer och fötter

Låt dina barn bli riktigt smutsiga av färg. Lägg dem på en baddräkt eller bara gamla kläder, bred ett överdimensionerat papper på golvet (eller lim ihop flera små) och de små kan bli riktigt kreativa och inte bara måla med händerna med fingerfärger, utan till och med inkludera ben och fötter.