Vad kan du pilla med pappersrester? Kreativa hantverksidéer för unga och gamla

Om du regelbundet pysslar med papper, tack vare dagens idéer för att pyssla med pappersrester, har du en anledning att hämta pappersrester från och med nu. Du kan använda resterna för att göra superintressanta och roliga saker. Så ta ut pappret, saxen och limma och sätt igång direkt! Oavsett om det bara är en eftermiddag med hantverk eller att ge presenter till mormor och morfar, mamma och pappa eller andra kära människor – utdrag är användbara för många ändamål.

Star tinker med pappersrester som vägg- eller fönsterdekoration

Gör presenter med pappersrester - 3D -stjärna med färgglada konfetti och rosett

 • färgglada bitar av papper
 • valfri bild
 • Lim
 • Snöre för upphängning
 • band
 • tratt
 • Mall för en stjärna

Sy en stjärna av folie och fyll den med bitar

Skriv ut vilken mall som helst för en stjärna, lägg den under folien och spåra konturen. Lägg den andra folien ovanpå och sy ihop stjärnans kontur. Glöm inte att lämna en liten öppning genom vilken du senare kan använda tratten för att hälla pappersrester i den. När du har sytt stjärnan kan du klippa ut den och fylla i den. Om det behövs kan du trycka bitarna genom tratten med en penna.

Gör en stjärna med pappersrester och folie - färgglad dekoration att hänga upp

Du kan sedan antingen sy upp öppningen eller försegla den med lim. Du bör också arbeta i snöret för upphängning. Limma sedan en ny rosett och du är klar. Du kan göra en sådan stjärna i vilken färg som helst med pappersrester och designa den för att matcha våren, julen eller i harmoni med resten av heminredningen.

Hantverk med pappersrester – dekorera stjärnan med silkespapper

Hantverk med pappersrester och barn - designa färgglada stjärnor eller andra figurer

Letar du efter idéer för hantverk med barn som du kan ge bort, är en sådan brokig stjärna stor. Allt du behöver för denna idé om att göra hantverk med pappersrester är resterna, vilken metallstjärna som helst eller annat material och servettlim. Pensla stjärnan generöst med lim och häll sedan bitarna över den.

Gör en stjärna med pappersrester - smörj metallstjärnan med lim och strö över konfetti

Tryck försiktigt ner det och låt limmet torka lite. Lägg sedan ytterligare ett lager lim ovanpå för att försegla bitarna. Så snart även detta lager har torkat är din vackra dekoration klar. Naturligtvis kan du också dekorera vilken annan form som helst på detta sätt. Vad sägs om till exempel ett hjärta som passar den kommande morsdagen? Papperet kan också variera. Förutom mjukpapper är vanligt, kräppapper och spårpapper också lämpliga.

Gör regnbågar med små barn

Bra regnbågskollage för barn gjorda av olika material

Du kan inte bara pilla med pappersrester, utan också med andra material som finns kvar från andra hantverksprojekt (t.ex. skumgummi, kartong, filt, wellpapp, etc.). Och om du letar efter idéer för småbarnshantverk kan denna regnbåge vara just för dig. Du behöver:

 • Utdrag i flera färger (regnbågens färger)
 • kartong
 • penna
 • Sax eller ännu bättre hantverkskniv (endast för vuxna!)
 • Lim

Gör regnbågar själv på kartong med bitar av papper, filt och kartong

Rita en regnbåge med ränder på kartongen och klipp ut den med en kniv. Nu kan barnet fästa utklipp på de olika regnbågsränderna. Om du förbereder pappersresterna speciellt för projektet kan du också klippa vissa geometriska figurer som du sedan kan öva med barnet (trianglar, rutor, rutor, etc.). Detta är en bra idé, särskilt om hantverksprojektet är för småbarn.

Gör en bild av pappersrester

Tinkerbilder med pappersrester för barn - enkla förslag att imitera

Bilder gjorda av pappersrester är mycket populära när man gör hantverk med pappersrester. Om vissa motiv är designade eller ett enkelt virvar av färgat papper spelar ingen roll. Det är därför sådana idéer också är bra för hantverk med 2-åriga barn. Förbered bitarna och ett pappersark eller kartong så kan barnen bli kreativa och limma dem som de vill. Vad sägs om ett träd till exempel, vars stam du målar på och en krona du gör av snuttar?

Dricks: Små barn kan inte hantera lim ännu, så du kan helt enkelt lägga en bit självhäftande film på bordet, som barnet sprider bitarna på. För detta ändamål kan filmen också fästas på en vägg eller ett fönster.

Mosaikbilder som hantverksidéer för barn

Gör höstcollage med snuttar och blad av papper

Du behöver en kartongbit och eventuellt motiv av papper. I exemplet gjordes en höstbild med blad av papper, men du kan naturligtvis också komma med ett eget tema. Limma motiven på kartongen och klipp upp mer papper så att du får utdrag. För att göra hantverk med pappersrester, fördela dem helt enkelt runt motiven så att ett intressant mosaikmönster skapas.

Collage från utdrag

Limningskollage med småbarn och skolbarn

Äldre barn och vuxna kan använda pappersrester för ett collage som ska se lite mer organiserat ut. Sådana pappersrester är en bra grund för större gratulationskort eller väggdekorationer att ge bort. Du kan också kombinera papperet med tygbitar och andra material. Då blir bilden också väldigt intressant i sin konsistens.

Använd scrapbookingpapper för collage från utdrag

Geometriska träd

Gör hantverk med barn av papper - Abstrakt träd från utdrag

Gör ett geometriskt collage med pappersrester

Kreativt och modernt collage av pappersrester

Vad sägs om den här fantastiska idén att pyssla med pappersrester för ett collage? Utdragen är geometriskt skurna i exemplet (rektanglar, rutor och cirklar), men naturligtvis är alla slags former lämpliga för detta ändamål. Skär sedan ut ett fönster från vitt papper. Lägg bitarna ihop som du vill: sida vid sida, ovanpå varandra, överlappande, raka, i vinkel – allt är tillåtet.

Instruktioner för ett collage för barn och vuxna

Du klistrar de enskilda elementen på en bas (t.ex. ett färgat papper eller duk). Lim slutligen det vita papperet med fönstret på collaget. Om du gör flera sådana collage kan du sätta ihop dem för att skapa en stor bild, som i exemplet. Resultatet är en modern och glad väggdekoration.

Hantverk för barn – gör papper av snuttar

Gör papper med pappersrester som en återvinningsidé - integrera blommor i papperet

Du kan samla alla dina anteckningar, brev, tidningar, inköpslistor, gamla teckningar och liknande istället för att slänga dem och göra nytt papper. Den här tanken på att pyssla med pappersrester är hållbar, rolig och det nya papperet är ganska vackert att titta på, särskilt om du lägger till olika saker i det. Vad vi menar med det och hur exakt du producerar papper, förklarar vi nu:

 • Tavelramar i den storlek du vill att DIY -papper ska vara
 • Myggnät i metall
 • korta naglar
 • gammalt papper, skuren i bitar eller sönderrivna
 • Matberedare
 • Skål eller badkar, minst 30 x 40 cm
 • Fleecehanddukar, minst 30 x 40 cm
 • Kavel

Tillverkning med pappersrester – instruktioner

Massa papper och bred det på en sil för att göra DIY -papper

Använd bildramen och gallret för att bygga en sil. För att göra detta spikar du bara skärmen på ramen. Du kan också bygga ramen själv av trälister och vinkelbitar. Lägg pappersresterna och vattnet i en matberedare och arbeta dem till en krämig massa. Lägg den här gröten i ett badkar och häll i tillräckligt med vatten så att den blir ungefär jämn med kärnmjölken.

Doppa nu ramen med gallret vertikalt i badkaret. Vid nedsänkning, vrid ramen horisontellt, så att gallret slutligen pekar uppåt. Målet är att använda gallret för att absorbera pappersfibrerna från vattnet (alternativt kan du också fördela massan från matberedaren direkt på gallret). Sätt ramen på badkarets kanter så att vattnet rinner ut. Lägg en fiberduk på en matta. Ta gallret med massan och tippa det snabbt på fiberduken för att överföra massan till duken. Detta måste göras snabbt så att fruktköttet inte rinner iväg.

Hållbart att tillverka med pappersrester och göra eget papper - enkla instruktioner

Ta försiktigt bort ramen och lägg en annan fleeceduk på det fortfarande fuktiga papperet. Rulla nu kavlan över duken. På så sätt pressas det återstående vattnet ur papperet och absorberas av duken. Ta bort den övre fleeceduken och häng upp den andra duken, på vilken papperet fortfarande ligger, för att torka. Så låt papperet torka ett tag, varefter du kan ta bort det från duken och låta det torka helt på en plan yta. Upprepa dessa steg tills pastan blir för tunn.

Tips & Knep för det hemlagade papperet

Hembakat papper kan fröas och är en bra presentidé

 • Papperet är lättare att skriva på senare om det stryks efter att det har torkat.
 • Papper kan färgas med vatten och matfärger.
 • Du kan lägga till blommor eller kryddfrön i gröten, vilket är en bra idé för presentkort. En bit av papperet kan sedan läggas direkt i krukväxterna, där fröna kan gro.
 • Blommor och andra växtdelar gör papperet ännu vackrare.
 • Blanda kaffemassor eller kryddor i fruktköttet.
 • Papperet blir särskilt effektivt med glitter.
 • Papperet kan klippas direkt och användas till exempel som ett bokmärke, tagg och andra objekt.

Sympatisk krans av snuttar för hantverk med barn

Idéer för att tillverka med pappersrester för vacker krans

En så enkel idé, som man förmodligen inte skulle ha kommit på så snabbt: Snuttarna med sina olika former och storlekar kan bli en vacker krans som inte bara kan fungera som dekoration på fester, utan också i vardagen i barnrummet. Det finns två sätt att göra kransen: Antingen klistrar du helt enkelt bitarna på ett snöre eller så syr du dem till och med. Utan tvekan är båda varianterna mycket sympatiska!

Använd geometriska eller asymmetriska former för pappersgirlanger

Trots att girlanderna med de asymmetriska snuttarna ser väldigt originella ut kan du naturligtvis också använda symmetriska. Cirklar, rutor, rektanglar och andra rutor är bara några av möjligheterna. Det är ditt skrotpappersprojekt och du kan göra vad du vill med det!

Gör konfetti med pappersrester

Bearbeta bitar till konfetti med en hålslagning eller stans för olika motiv

Konfetti består vanligtvis av små cirklar av papper, men det betyder inte att du inte kan göra några med ditt kvarvarande papper. Hacka bara upp den i små bitar eller använd en hålslagare som du skulle annars om du insisterar på den runda formen. Alla andra slag kan användas för att skapa stjärnor, snöflingor, trianglar och många andra former, till exempel.

Den nya trenden för fantastiska festdekorationer: Fyllda ballonger med konfetti, glitter och mer.

Gör kreativa karnevalsdekorationer i ett glas i ljusa färger – bra idéer att imitera

Bra idéer om vad du ska lägga på påskägg och instruktioner för att göra det själv

Du kan sedan använda konfettin för att göra andra stora saker själv, inklusive en konfettibomb, vackra vaser eller dekorativa tallrikar fyllda med konfetti, laminerade bokmärken fyllda med konfetti eller festkoppar som är täckta med pappersrester. Vara kreativ!

Använd hjärtslag för att göra konfetti av pappersrester

Dekorera presenter och festartiklar

Dekorera presentförpackningar och festkoppar med utdrag

Färgglada utdrag för bokmärken och dekorativa skålar

Använd utdrag och konfetti för att dekorera skålar och för laminerade bokmärken