Virkhatt – virkstips och instruktioner för nybörjare

Virkad mössa röd gör det bara själv

En vinterhatt måste inte bara vara funktionell utan också vacker och matcha din personliga stil. Har du någonsin lagt märke till virkade hattar? Du kan virka dem själv enkelt och efter din egen smak. Även om du aldrig har stickat eller virkat är det inte svårt att lära sig alls. Du behöver ingen speciell kunskap för detta och det är också ett bra sätt att fördriva tiden. Kanske kommer hatten inte att vara perfekt till en början, men var inte avskräckt. Övning ger färdighet. I det följande presenterar vi användbara tips och grundläggande instruktioner för att virka hattar. När du har gjort en eller två enfärgade hattar själv kan du prova andra färgkombinationer och lägga till en bobble om du vill.

Virkhatt: nödvändiga tillbehör

Hatt virkade tillbehör virknål garnull

Du kan hitta allt du behöver för att virka en hatt i ullbutiken eller beställa den online: ull i valfri kvalitet och färg, en lämplig virknål, en nål för sytrådar och en liten sax. För en vintermössa och andra vinterprodukter som halsdukar, handskar och filtar är ett stickgarn med ullinnehåll bäst. Merinoull bearbetas till ett garn med polyakryl (vanligtvis 30% till 70% eller 50% till 50%). Det kännetecknas av god bearbetbarhet och hög kvalitet. Ulltråd är lämplig för virknålar 6,00 mm – 10,00 mm och kan tvättas försiktigt i 30 grader. En virknål i storlek 6,0 anses vara universell. Ju starkare nålen är, desto tjockare kan stickningsullen vara. Om du vill sticka löst eller löst, använd en virknål i storlek 9 eller 10.

Virkad hatt virkad hatt storlek

För en medelhög omkrets (52-60 cm) krävs cirka 150 g virkad tråd. Om du vill lägga till en bubbla till den självgjorda hatten behöver du 50 g garn. Beroende på om du virkar för hårt eller för löst kan informationen om antalet maskor i mönstret och önskat garn i mönstret variera. Det är därför alltid lämpligt att göra ett stickprov först. Du virkar en fyrkant med en höjd och bredd på 10 cm. Om dessa stygn och rader matchar informationen i instruktionerna kan du lita på dem hundra procent. Annars måste du anpassa ditt sätt att arbeta. För att själv göra en enkel modell av virkad hatt behöver du mellan 1,5 och 3 timmar för nybörjare. Det tar ytterligare 30 minuter att göra en bubbla. Om du aldrig har stickat eller virkat måste du lära dig några termer och grundstygn i förväg.

Virkhatt för nybörjare: handposition

Virkad hatt handhållning instruktioner tips

Har du aldrig virkat? Då har du kanske ingen aning om hur du håller i virknålen och tråden. Högerhänta brukar hålla virknålen i höger hand och vänsterhänta-i vänster. Det finns två sätt att hålla virknålen: underifrån som en penna eller ovanifrån som en skärkniv. Tråden lindas runt pekfingret på den andra handen en eller två gånger och styrs på detta sätt. Spänningen i tråden eller i virkningen måste vara jämn så att maskorna blir fina och jämna.

Virkad hatt för nybörjare

Virkmössa grov mesh grå ull vintermössa

Virkning är en av de enklaste hantverksteknikerna. I motsats till stickning, när det virkas finns det alltid bara en slinga över nålen och hanteringen är lättare. En kedjesöm fungerar som grunden för en virkad bit. När du virkar en hatt formas den till en rund form och genom att öka maskorna jämnt fortsätter du att virka runt tills du har en cirkel lika stor som huvudets omkrets. Sedan ökar du inga fler maskor utan fortsätter att virka tills hatten är tillräckligt stor.

Kedjanät

Virkad hatt nybörjarinstruktioner loop chain stitch

Grunden för varje virkning som ska virkas senare är en luftmaska. Först knyts inte en slinga för hårt runt virknålen. För den första luftmaskan flyttas nålen från vänster till höger runt tråden och den ska sedan placeras över nålen. Detta kallas ett kuvert. Nu drar du tråden genom startslingan och en V-formad ögla bildas, som faktiskt är den första luftmaskan. För en annan kedjesöm hämtas tråden med ett nytt omslag och dras genom den befintliga öglan på nålen.

Massivt nät

Virkhatt virkad hatt vinterhatt sleber make bobble

En virkning börjar med ett motsvarande antal luftmaskor. Efter den sista kedjestygn läggs en till eller en spiralkedjestygn till. Därefter sätts nålen för den första enda virkningen in i den andra luftmasken och det ska finnas två öglor under nålen. Sedan får du tråden med ett kuvert och drar den genom kedjesömmen. Det ska finnas två öglor på nålen. Sedan får du tråden med ett kuvert och drar den genom de två öglorna. Nu är den första singelvirkan klar. Så du stickar en enda söm i varje luftmaska.

Virka mössa för nybörjare: virka i rundan

Virkad hatt nybörjare rund virkning

De enklaste modellerna av virkade hattar startas uppifrån med 4 luftmaskor, som stängs i en cirkel. För att göra detta dras tråden in i den sista luftmaskan och sedan genom öglan på nålen. Början och slutet är nu anslutna. Sedan börjar du virka i rundan utåt. För första varvet läggs upp två luftmaskor, sätt alltid in den andra luftmaskan från nålen och virka fastmaskor. Slutligen skapas en liten maskcirkel.

Virkhatt nybörjarinstruktioner runda virktips

Lägg upp ytterligare två luftmaskor för den första halva dubbel virkningen i den första luftmasken. Sedan lägger du ett kuvert på nålen. Sedan sys du in i nästa kedjesöm i sömcirkeln och drar igenom tråden. Det ska finnas tre öglor på nålen. Nu får du tråden igen och drar den genom alla tre öglorna på nålen. Första halva dubbelvirkan är klar. För virkade hattar kan du använda denna princip för att virka halva dubbelvirkar i rundan. Hattens runda form skapas genom att öka maskorna eller dubbelvirkningarna jämnt i varvet. Det finns bara ett litet hål i mitten.

Hur man virkar en hatt för nybörjare: enkla instruktioner

Virka mössa virka hatt instruktioner kantändar

Du börjar virka hatten uppifrån. Lägg först upp 4 luftmaskor. Stäng dessa i en cirkel och virka en halv stolpe i första maskan efter virknålen och virka sedan ytterligare en varv med halva stolpar. Virka sedan en halv dubbel virkning i varje luftmaska ​​i startringen, så du ska ha totalt 11 halva dubbel virkningar. På andra varvet, dubbel varannan maska ​​- virka 22 halva stolpar. På tredje varvet, dubbla var tredje maska ​​- 29 halvsticka. I fjärde varvet – dubbla var sjunde mask – 33 maskor. I femte varvet dubblar du var åttonde maska ​​- 37 maskor eller om du inte behöver öka mer är det bara att fortsätta att arbeta 33 halvsticka. I sjätte till tionde omgången fortsätter du att virka utan att öka. Slutligen vänder du på hatten och det virkas en varv med en fast virkning runt hela hatten. Hattens bredd korrigeras beroende på om du virkat de sista enstaka maskorna eller löst. Dra i den färdiga hatten för att prova den och sy sedan trådarna diskret på insidan. Om du vill kan du sy en bobble på hatten. Här presenterar vi enkla instruktioner för att svepa in bubblor.

Inslagning av en bobble: instruktioner

Virka mössa virkad hatt grovmaskig bobble

Oavsett om det är en egen virkad hatt eller en vanlig mössa, kan varje hatt dekoreras med en vacker bobble. För att göra detta behöver du en liten bit robust kartong, en skarp sax och en nål med ett stort öra. Det är bäst att använda samma tråd som för hatten. I grunden är tunnare garn mer lämpade än tjocka. Skär nu ut två identiska skivor kartong. Skivornas diameter ska motsvara den önskade pumpstorleken. Skär sedan ett hål i mitten av varje pappskiva. Hålet ska vara ungefär en tredjedel av den totala diametern.

Virka mössa virka hatt instruktioner bobble

Lägg nu de två skivorna ovanpå varandra och linda dem med garn tills hålet är fyllt. Klipp sedan garnet längs ytterdiametern. Innan du tar bort papperskivorna, dra en dubbel tråd emellan och knyt den mycket hårt. Bind den ordentligt så kan du sy den på hatten med hjälp av den. I slutet drar du av kartongskivorna och formar bubblan fint och jämnt runt med en spetsig sax.

Hur man virkar bobble hat själv instruktioner

Det finns speciella bobblesatser av massiv plast som du kan använda flera gånger. Det kommer definitivt att bli snabbare och enklare. De består av två plastringar som är individuellt inslagna, sedan vikta och bundna. De två delarna kan enkelt avskalas och återanvändas.