13 örter och växter som vi kan odla hemma i krukor

örter och växter blomkruka-vård-lätt-basilika-rosmarin

Du kan inte bara sätta blomsterlådor på balkongen eller fönsterbrädan. Örter kan också planteras i krukan. Mynta, basilika eller persilja, nyplockade, är inte bara särskilt aromatiska, utan också vackert dekorativa. För att du ska kunna odla en liten örtagård i köket måste du veta vilka Örter och växter är lämpliga för detta.

Örter och växter – Vilka på balkongen?

örter och växter balkong-trä-brädor-tips-lättskött

Du kan köpa några kryddor, örter och växter som unga växter på marknaden eller från blomsterhandlare på våren. Urvalet av frön, som också finns i vissa stormarknader, är ännu större. Att odla örter skiljer sig inte mycket från att odla blommor och buskar. En balkong i söderläge eller fönsterbrädan är idealisk.

Örter och växter – Lök och vitlök

örter och växter-odling-lök-kruka-lera-kök-grönska

Lök, vitlök och orm vitlök Örter och växter till blomkrukan kan också trivas framgångsrikt i norra fönster och kan användas för att smaka nästan vilken maträtt som helst.

Växande örter och växter

örter-och-växter-gräslök-kruka-idé-krydda

Av gräslök (Allium schoenoprasum) odlas för sina blad, som används vid matlagning. Den har en mildare smak än lök och vitlök. Det tillsätts vanligtvis rått och läggs till sallader, omeletter och bakad potatis.

Blommande gräslök

örter-och-växter-blomma-lila-vackra-gräslök

Kryddig gräslök

Gräslök balkong kruka örter och växter idé färsk

krasse (Lepidium sativum) är ett snabbt växande, årligt ljust bakterie. Det mest värdefulla är bladen, som har en saftig och kryddig smak. I köket läggs de främst till sallader och smörgåsar. Den är också lämplig för rätter med ägg och ost, inklusive soppor och såser. Smaken är fräsch och något liknande pepparrot.

krasse

krasse årlig ljusgrödande fönsterbrädan växer

Av Trädgårdsdill (Anethum graveolens) är en enårig ört som används som krydda för mat och som en del av vissa läkemedel. De gamla romarna trodde att han hade en mystisk, underbar kraft. Dill är en av kryddorna som är rik på folsyra (vitamin B9), karoten (provitamin A) och vitamin C och E..

dill

dill blomkrukor balkong örtträdgård är lämpliga örter och växter

persilja (Petroselinum crispum, Petroselinum neapolitanum, Petroselinum latifolium) är en ört som ofta används i kök i Mellanöstern, Europa och Amerika. Den färska persiljan är rik på vitamin K, vitamin C och järn.

persilja

persilja planter balkong odla färska örter och växter

Av timjan (Thymus) är en låg buske, 20-40 cm hög, med en behaglig lukt och sammandragande smak. Det torkas och används färskt i köket. Det kryddar grönsakssoppor och kan kombineras med lök, peppar och paprika, lagerblad och basilika.

Plantera timjan

timjan örter kryddor kruka balkong örter och växter

basilika (Ocimum basilicum) är känd som “kunglig ört”. Det är en årlig ört som blommar från juni till september. Om du vill använda den färsk måste den plockas under blomningen och torka – innan den blommar. Den innehåller vitamin K, vitamin A och mangan. Det är en oumbärlig del av det italienska köket (spaghetti, pasta, pizza), ett kryddor för nötkött och fjäderfä. Även i den berömda italienska pestosåsen. Dess blad kan förvaras länge, blötläggas i olja eller frysas.

basilika

basilika kruka balkong växa örtträdgård

oregano (Origanum heracleoticum L.) – lämplig för fjäderfärätter och pasta. Doften och smaken liknar den salta. Speciellt i det italienska köket när man tillagar såser för spaghetti, lasagne, pizza och mycket mer.

oregano växt örter och kryddor kruka balkong middag

Av mejram (Origanum Majorana) är en ört som oregano. I antiken ansågs det som en helig växt. Det är antispasmodiskt, antiseptiskt, har en vasodilaterande effekt och stimulerar matsmältningen. I köket används det ofta med lök, vitlök och peppar i grönsaks- och bönsoppor, som fyllning för ankor, pajer, såser och mycket mer. Används även i korvprodukter.

marjoram kruka örter och växter balkong örtträdgård

Mints (Mentha) är ett släkte av fleråriga örtväxter. Över 30 arter är kända på södra och norra halvklotet. Pepparmyntan är en av de mest använda örterna på grund av dess stora utbud av effekter. Romarna använde den för att smaksätta salarna för fester och fester, eftersom de trodde att lukten förbättrade hjärnans funktion och minne. I köket används färska och torkade blad för att smaksätta fruktcocktails, juicer, fruktsallader, grönsaksrätter, ost och mer.

mintglas krukor balkong växa färskt plocka

Av rosmarin (Rosmarinus officinalis) är en flerårig ört med en vedartad stjälk och doftande vintergröna nålliknande blad. Mycket resistent mot skadedjur. Romarna och araberna använde den som en krydda och som ett botemedel mot många sjukdomar. De färska och torkade bladen av rosmarin används ofta som kryddor i det traditionella medelhavsköket. Först och främst är fisk-, fjäderfä- och fårrätter. Finmalet, det används för att krydda sallader gjorda på morötter, potatis, kål och tomater.

rosmarinkruka fönsterbrädan blomstra örtagården hem

Av dragon (Artemisia dracunculus L.) är en flerårig växt, viktig för det europeiska köket. Grenarna används för att smaksätta olika rätter, sallader och såser. Särskilt lämplig för att förbereda rätter med fisk och ägg, särskilt omeletter. Kan användas för att krydda sallader och risrätter, samt för att förbättra smaken av ost och kött. Estragon kan krydda ångade grönsaker i smör; kombinationen med potatis är särskilt framgångsrik. Det är också typiskt för medelhavsköket och ingår i några kända såser som Bearnaise.

Estragon örter och kryddor växer i växtkar

Bockhornsklöver (Trigonella foenum-graecum) en ettårig växt som når 50 cm i höjd. Färgat salt bereds av frön och stjälken. Rätterna kombineras med salt, mynta, persilja, dill, röd och svartpeppar.

Örter och kryddor inomhus bockhornsklöver färska gröna blad

Välsmakande (Satureja) är ett släkte med cirka 30 arter av ett- eller fleråriga växter och små buskar som når en höjd av 15-50 cm. De torkade örterna är gröna, har en karakteristisk lukt och en lite bitter smak. Den används i köket för att krydda bönor, linser och ärtor. Rätter med lamm, rödkål, potatissoppa och grönsaker. Det passar bra med persilja, torkade grönsaker, lagerblad, vitlök, rosmarin, selleri, bockhornsklöver. Inte med oregano och merian, eftersom smakerna är väldigt lika.

Kryddig kruka balkong färska örter och växter hemma

Örter kryddor balkong plantering vitlöksklyfta

vitlökskruka balkongväxter stjälkar

örtträdgård balkong typer växt örter och växter