21 trädgårdspartitionsidéer för det moderna radhuset

Trädgårdspartitionsidéer -visningsskydd-cortenstål-radhus-paravent

Vägg och staket inramar fastigheten och fungerar som en barriär för barn och husdjur, men också som en praktisk sekretessskärm. Trädgårdselement av denna typ värderas särskilt i stadsfastigheter, där husen är byggda nära varandra och det saknas privat utrymme. Kraven på modern trädgårdsdesign är höga, varför Idéer för trädgårdspartition  borde vara väldigt varierande. Vi erbjuder en översikt över 21 designalternativ samt praktiska tips.

Idéer för trädgårdspartition skyddar den privata sfären i utomhusområdet

Trädgårdspartitionsidéer sekretessskärm-corten stål-däck-grannar-stadshus-

Sekretesspanelerna av alla material, som trä, plast eller metall, är mycket praktiska och visuellt mycket moderna. De kan monteras i önskat läge och därmed också anpassas till den exakta platsen där de behövs. Fantasifulla, lekfulla mönster med blommiga, geometriska eller abstrakta motiv kan göras genom laserskärning, som ger en dekorativ, optisk stimulans utöver den funktionella användningen.

Trädgårdspartitionsidéer för radhuset

Trädgårdspartitioner-stadshus-urbana-klättrande växter-olivträd-örtträdgård

Men om staketet eller väggen redan finns i trädgården och det inte är fråga om några rekonstruktioner, återstår alternativet att göra om villkoren. Varje tråkigt staket får en ny touch genom att måla det i en annan färg eller genom att gröna det framför det. Om konstruktionen är tillräckligt stabil kan det byggas en tegelgrupp eller bara en bänk där.

Trädgårdspartitionsidéer för radhuset

trädgård partition-idéer-radhus-trä-terrass-radhus-design

Att designa en trång trädgård kan vara riktigt tufft. Invånarna i radhus och radhus känner till problemet när det lilla utomhusområdet skulle vilja fylla flera funktioner. Förnuftigt integritetsskydd är ett måste, eftersom utsikten över grannskapet är oönskad och något grönt också borde vara. Trämaterialet lämpar sig bäst för höga och utrymmeskrävande konstruktioner, eftersom det ser mer naturligt och trevligt ut än murverk eller metall.

Sekretess och trädgårdspartition idéer gjorda av trä

Trädgårdspartition-idéer-sekretess-skydd-trä-grannar-radhus-radhus

Trä är ett populärt hantverksmaterial eftersom det är lätt att arbeta med och det går fantastiskt bra med moderna och traditionella levnadsstilar. Blomkrukor kan fästas perfekt på ett staket eller en sekretessskärm av trä och den solida konstruktionen kan grönas med färska växter.

Moderna integritetsskärmar och trädgårdsavdelningsidéer för radhuset

Garden Ave

Ett integritetsstaket av trä är naturligtvis den bästa möjliga varianten om husets fasad är klädd med trä. Det är lämpligt att hålla sig till en jämn struktur med de två så att slutresultatet ser enhetligt ut.

Staket och trädgårdspartitioner av betong för modern trädgårdsdesign

Trädgårdspartition-idéer-sekretess-skydd-staket-betong-modern-town-house

Ett högre betongstaket, som också fungerar som en sekretessskärm, rekommenderas särskilt i stora fastigheter. I den lilla trädgården kommer den att verka för massiv och begränsa området. Men om det är målat i en ljus färg, till exempel vitt eller ljusgrått, ser betongstaketet klart positivt ut. Men i tätbefolkade områden är en betongträdgårdspartition det enda alternativet för att säkerställa integriteten för dig själv och din familj.

Trädgårdspartitionsidéer – redesigna trästaketet i färg

trädgårdspartition-idéer-sekretess-skydd-staket-vitt-radhus-betongplattor

Det gamla gamla trästaketet är en traditionell trädgårdspartition som vi alla känner till. Det kan se lite gammaldags ut idag, men det kan göras om med liten ansträngning och relativt billigt. Landskapsarkitekter rekommenderar att odla växter intill staketet och planera det område som används så centralt som möjligt. Om det finns lite utrymme är ljusa nyanser definitivt fördelaktiga.

Trädgårdspartitionsidéer av trä – lamellvägg 

Trädgårdspartition-idéer-sekretessskydd-spjäll-vägg-färg-trä-stadshus

Exempelfotot visar hur varierat och kreativt ett litet trädgårdsområde kan vara. Lamellarpaneler garanterar den använda sekretessskärmen och verkar samtidigt luftiga, inte alls restriktiva. Växterna odlas uteslutande lågväxande, blandblommande och vintergröna arter.

Trädgårdspartitioner – gröna väggen eller betongstaketet

Trädgårdspartition-idéer-radhus-skuggning-klätterväxter-murgröna

För att säkerställa ett optimalt integritetsskydd är staketet ofta byggt mycket högt. Klätterväxter kan odlas för att mildra den massiva, förträngande effekten. Gröna väggar är alltid en bra idé när det inte finns någon matplats i omedelbar närhet. Det är inte konstigt att de växande växterna är livsmiljö för små insekter, varför det är lämpligt att helt enkelt placera sittgruppen eller trädgårdsbordet på ett kort avstånd från den.

Trädgårdspartitionsidéer för den lilla trädgården

Trädgårdspartition-idéer-staket-sekretess-skydd-trä-grönare-radhus

Lämpliga typer av flora för vägg- eller staketgrönning är de välkända självklättrarna-vildvin och murgröna. Klätterspindel, klättringshortensia, buxbom och clemantis är perfekta för dekorativ vägggrönning. Klätterhjälpen är viktig för alla klätterväxter, och med några “aggressiva” sorter bör den vara riktigt stabil och solid. Grödor som tomater, gurkor och pumpor kan också odlas uppåt.

Moderna trädgårdspartitionsidéer – trästaket och trädgårdsskjul med modern design

trädgård partition-idéer-sekretess-skärm-trädgård-hus-trä-town house

Trästaketet har också fått en eftertraktad plats i modern trädgårdsdesign. Det vanliga vertikala arrangemanget med ett avstånd mellan dem ersätts av träskivor eller lameller monterade nära varandra horisontellt.

Trädgårdspartitionsidéer i trädgården med en sluttning

Trädgårdspartition-idéer-sekretess-skydd-stål-trä-betong-terrass

Cortenstål är utan tvekan i trend och många mönster av designelement runt om i trädgården förför med ett modernt utseende. Det rostiga utseendet passar utmärkt till trä och betong, som också är mycket populära i moderna loungelandskap. Exemplet på fotot presenterar den bästa möjliga designen av en liten trädgård på en sluttning.

Grönare och trädgårdsseparationsidéer i ett

trädgård partition-idéer-sekretess-skydd-corten-stål-grönning-radhus

Verkligen fantasifulla element för utomhusområdet kan tillverkas av Cortenstål. Det är ett robust, hållbart material som tål stora belastningar. En väl möjlig variant är den vertikala trädgården med en strukturellt synlig konstruktion i rostutseende. Ett sådant system kommer att stå särskilt bra i en sten- eller öken trädgård, där de grova, porösa strukturerna är samordnade med varandra.

Trädgårdspartition idéer – häck

trädgårdspartition-idéer-sekretess-skydd-häck-grönska-grannar-stadshus-

Häcken är utan tvekan en traditionell grönning som också fungerar som staket. Detta brukar odlas antingen eller eller bakom staketet. Alternativt kan ett gallerstak installeras var som helst i häckens nedre område, där det inte är så tätt och djur lätt kan komma in i fastigheten.

Trädgårdspartitionsidéer – häck framför staketet

trädgård partition-idéer-sekretess-skydd-häck-modern-trädgård-design-radhus

Trädgårdspartitioner – vertikal trädgård

trädgård partition-idéer-radhus-grön-vägg grönning-vertikal-trädgård

För att helt gröna ett stort vertikalt område tar det säkert år innan den optimala effekten uppnås. Alternativt finns det färdiggjord plast, som liknar buskväxternas blad mycket. De säkerställer ett vintergrönt blickfång året runt och kräver inget underhåll, förutom att kanske torka av med vatten då och då.

Trädgårdspartitionsidéer och integritetsskydd – klättrande med klätterväxter

trädgård partition-idéer-sekretess-skydd-trä-vit-häck-grannar

Klätterväxter ska i alla fall inte odlas nära varandra. Mellan samma avstånd kan delar av själva staketet förbli synliga. Ett blåsigt trästaket är ett bra val.

Trädgårdspartitionsidéer och sekretessskärmar med användbara växter

trädgård partition-idéer-sekretess-skydd-vertikal-trädgård-örter-terrass-radhus

Kreativa system fyller flera funktioner samtidigt. En miniköksträdgård kan utformas som en sekretessskärm, perfekt för begränsat utrymme. Små planteringar av tyg kan hängas var som helst och om det finns en stabil konstruktion kan en mini kryddträdgård skapas på terrassen eller alldeles intill sittgruppen. Andra designer skapelser gjorda av olika material fungerar också enligt denna princip.

Trädgårdspartitioner från populära byggmaterial – plåt

Trädgårdspartition-idéer-sekretess-skydd-staket-plåt-vertikalt-trädgård-radhus

Alla känner till det vanliga trädgårdsstaketet av plåt och det ser inte riktigt tilltalande ut. Exempelfotot visar hur du enkelt kan ändra det här utseendet. Plåten är utformad annorlunda i färg, en upphöjd säng av trä kommer framför den och en liten vertikal trädgård pryder väggen bredvid. Helt enkelt vackert!

Trädgårdspartitioner från populära byggmaterial – betong

trädgård partition-idéer-radhus-betong-vägg-grönning-vertikal-trädgård