Att bygga ett insekthotell: idéer till din egen blomma-, frukt- och grönsaksträdgård

Bygga ett insekthotell instruktioner bin nyckelpiga humla åtta olika varianter A

Insekter är små, men de spelar en viktig roll i miljön. Utan insekter som bin, skalbaggar och fjärilar kommer vi att behöva klara oss utan många typer av frukt och grönsaker. Just för att insekternas död har blivit en så stor fråga är det värt att agera på ett miljömedvetet sätt i din egen trädgård och välkomna pollinatörerna utanför. Ett insekthotell erbjuder skydd, häckning och väderskydd. Konstruktionen i sig är extremt enkel, så vem som helst kan bygga ett insekthotell av tillgängliga material. Men för att bin och humlor verkligen ska flytta in bör du hålla dig till några grundläggande regler. Vi förklarar vad du bör tänka på när du väljer plats och material.

Att bygga ett insekthotell: vad man ska tänka på när man väljer material?

Insekthotell bygger gräs med doftande träpinnar

Ett insekthotell är inte bara ett insekthotell. Så att det verkligen lockar nyttiga insekter in i trädgården och skapar ett art-lämpligt hem för dem, måste det konstrueras enligt vissa kriterier. Annars kommer bin och co inte att flytta in eller, i värsta fall, de kommer att anta häckningsplatsen, men yngeln kommer att dö eftersom konstruktionen eller materialen inte uppfyller deras behov. Dessa material är möjliga:

1. Torrt lövträ tillverkat av lokala träslag som inte splittras när det genomborras. Splinter kan skada insekterna, sprickor i träet skapar också fukt och råta kan snabbt utvecklas. Ask, bok eller ek är idealiska för att bygga ett bihotell eller ett fjärilshus. Se till att träpinnar inte behandlas med kemikalier. Insekterna kan lukta på dem och kommer inte att flytta in. Mjuka träslag som tall eller gran är idealiska för humlor. Förresten, om du vill kan du impregnera träet med linolja för att skydda det mot fukt.

Bygg insekthotell bin lockar guide trädstam

2. ihåliga bambu rör är idealiska som boende och häckningsplats för mason bin. För att de verkligen ska bli en populär häckningsplats bör du hålla ena änden av det 20 cm långa röret stängt. Alternativt kan du försegla den med antingen märgen eller bivax. I likhet med träpinnar bör du alltid se till att inga splitter bildas under bearbetningen. Du kan också slipa ingången eller utgången.

Insekthotell bygga träpinne genomborra vägghängning plats sol

3. Du kan locka nyttiga insekter till insekthotellet med gräs från regionala fröblandningar. Du måste i alla fall byta gräset oftare. Färska blommor kommer också att locka pollinerare.

4. Olämpliga material: plast, exotiska träslag som bangkirai -trä, träpinnar och tegel. Gatsten, betong eller metall är också mindre lämpliga. Du bör inte heller använda pallved till insekthotellet, eftersom pallar behandlas med starka kemikalier.

Att bygga ett insekthotell: rätt plats

Insekthotell bygger typer av träbuggar målar inte färg

Ett insekthotell kommer, beroende på hur stort det är, attrahera vilda bin, skalbaggar, spetsar och humlor. För att du ska kunna göra rättvisa mot alla insekter bör du följa flera enkla regler:

1. Välj en solig, skyddad plats.

2. Häng insekthotellet minst 1 meter högt.

3. När du väljer plats, se till att insekterna kan hitta mat och vatten nära hotellet. Platser i ett hörn av frukt- eller grönsaksträdgården, i en rabatt eller nära trädgårdsdammen visar sig vara optimala.

Insekthotell bygga skadedjur fåglar ullgarn

4. Skydda häckningsplatsen från fåglar. Om du har en stor trädgård kan du skydda insekterna med ett enkelt trick: bygg ett fågelhus med en matningsstation på andra sidan fastigheten. Vi kommer att visa dig två idéer om hur du använder hushållsmaterial för att locka fåglarna.

Insekt hotell bygga grönsaks trädgård bee locka plats

Växter och blommor som anses vara särskilt bi-vänliga är till exempel pumpor, gurkor, äpple-, körsbärs- och persikoträd, bärbuskar samt några säsongsblommor. Om du inte har en köksträdgård, bör du plantera tidigt och sent blommande vildblommor utomhus så att insekterna kan hitta mat året om. Vinteren blommar redan i januari. På våren blommar till exempel krokusar, snödroppar och snölyng. På försommaren blommar delphinium, ängsalvie och röd celibat, på sensommaren – färgarens familj, knäppblad och vild morot. På hösten börjar blomningssäsongen för feta höna, murgröna och höstanemoner.

Bygga ett insekthotell: ett fjärilshus och ett vildbihotell i ett

Insekthotell bygga fjärilshus vertikala slots bin

Det första insekthuset liknar en brevlåda och är i princip väldigt lätt att bygga. Även oerfarna hantverkare kan skruva ihop en trälåda. Dela dessutom huset i två sektioner: den övre “våningen” fungerar som ett fjärilshus och erbjuder boende för fjärilar. Två till fyra spår är gjorda på lådans framsida, inuti lådan är fylld med barkmassa. Det nedre “golvet” förblir öppet på framsidan. Flera 15 cm – 20 cm långa bamburör med öppningar i olika storlekar staplas ovanpå varandra.

Wild bee hotel på den planterade väggen

Insekthotell bin bygger öppningar murgröna solen hänga upp

I nästa exempel förklarar vi hur du kan konvertera en tidigare björkskorg. Ta bort locket och botten av korgen, borra hål i korgen och håll ihop ändarna med en skruv och vingmutter. Fyll korgen med en borrad stock och bambu rör. Häng det färdiga insekthotellet på den murgröna planterade trädgårdsväggen. På detta sätt skyddas insekterna inuti säkert från vind och kyla och har samtidigt tillgång till mat.

Insekthotell för nyckelpigor, fjärilar och spetsar

Insekthotellet bygger ett soligt läge mitt i en rabatt för att locka pollinerare

Nästa insekthotell erbjuder vintermöjligheter för tre typer av insekter: Vilda bin är inrymda på toppen, torra material som halm eller bark kan ordnas för snöret i mittlådan och nyckelpigor hittar du nedan.

Bygga ett insekthotell Instruktioner för borrning genom trähuset Dolzstab

Bygga ett insekthotell: locka till sig spindlar och skalbaggar

Insektshotellbyggnadsinstruktioner Bi som lockar hårt trä för att genomborra öppningar

Spindlar skyddar oss från myggor och flugor i trädgården. Bygg ett insekthotell med massor av små träpinnar och lämna tomrum mellan träpinnarna. Sådana hotell kan också locka buggar. Du kan också plantera succulenter på insekthotellet.

Bygg insekthotell och skydda dem från fåglar och skadedjur

Insekthotellbygger gräsull ull lockar fåglar spindlar

Har du byggt ett insekthotell och vill skydda det mot skadedjur och fåglar? På andra sidan fastigheten, bygg ett insekthotell med växter som flugorna gillar. Ordna sedan på ovansidan bomull som fåglarna kommer att använda för sina bon. Glöm inte att lägga till material till hotellet regelbundet.

Bygga ett insekthotell: trädgrenar för skalbaggar

Insekthotell bygga buggar mögel undvika spindlar

Ordna flera trädgrenar med mossa i en bildram. De kommer att locka buggar.

Bygg insekthotell bee använda hårt trä

Insekthotellbyggande trä lämnar det inte målat obehandlat

Bygg insekthotell Välj plats

Bygg insektshotell nyckelpigor lockar humlor för att bekämpa myggor