Att sätta växtringar – 20 idéer och tips för trädgårdsdesign

Ställ växtringar -trädgård-design-frodig-grön-buskar-terrasserad-ordning

Som ett trädgårdselement för att fästa vallar och backar eller för att lossa helhetsbilden utanför kan du Sätt växtringar. Den möjliga användningen är riklig. Växtstenarnas form varierar från runda till kantiga och olika storlekar finns också tillgängliga. De kan grönas, planteras som blomkrukor eller helt enkelt fyllas med grus och representerar därmed den perfekta trädgårdsdekorationen.

Placera växtringar – i trädgården, på terrassen eller som en stödmur

Ställ växtringar - trädgårdsdesign - tegelrött - oval - markskydd - prydnadsgräs

Växtringarna används främst för att avgränsa delar av trädgården eller för att säkra sluttningar och får dem inte att se ut som en monolitisk vägg, utan snarare mer naturliga. De är ordnade som trappor och grönskande gröna och är ett riktigt blickfång i alla utomhusområden. Resultatet är i princip en vertikal trädgård, som kan visa sig vara mycket användbar, särskilt (men inte bara!) I små trädgårdar.

Inställning av växtringar – egenskaper och möjliga användningsområden

Ställ växtringar -trädgård-design-oval-ordna-byggstenar-material

Färdiga växtringar i olika former och färger finns i butikerna. Naturliga nyanser som beige, brunt, tegelrött, men också det grå betongutseendet, som står för en mer modern trädgårdsdesign, är särskilt populära. Vårt tips: Om du redan har andra element i din trädgård, såsom gatstenar, välj växtringar som ser så lika ut som möjligt till dem.

Sätt växtringar och plantera dem

Ställ växtringar -trädgård-design-oval-arrangemang-byggstenar-växter

Oavsett form och storlek fortsätter du som med byggstenar. Växtringarna kan staplas ovanpå varandra tills önskad höjd uppnås. Olika rader bildas, vilka är anordnade i en trappa. När du väljer en viss form – halvcirkelformad, kantig, vågig eller rundad, spelar den viktigaste rollen för vilka områden i trädgården som är försedda med stenarna.

Planteringsringar och plantering – grönning med torktoleranta växter

planteringsringar-betong-inställning-trädgård-design-tegel-röd-oval-sand-kryddnejlika-vit-prydnadsgräs

Växter som älskar solen och klarar av torka är särskilt lämpliga för grönare växtringar. I princip är fleråriga växter som har olika blomningstider att föredra. Detta sparar dig en viss ansträngning för att plantera om stenarna varje år och du kan se fram emot blommande prakt under hela året.

Sätta och plantera växtringar – solälskande växtarter

planteringsringar-betong-inställning-trädgårdsarbete-sammet-blomkrukor-soliga

Växtringarna och stenarna placeras ofta direkt framför en vägg eller vägg. Om platsen ligger direkt i solen, skulle det vara bättre att välja växthus. Olika blommor, buskar och prydnadsgräs kan kombineras med varandra. Markskyddet finns i olika färger och varianter, och många av dem klarar sig med den brinnande solen.

Ange och plantera växtringar – prydnadsgräs och små buskar

planteringsringar-betong-inställning-trädgård-design-oval-tegel-röd-små-buskage-växter

Lämpliga växtarter som tolereras väl på en solig plats:

  • Låga stauder: tranbollar, blåklockor, columbines, pasque blommor
  • Stenväxter: Sedumarter, husnära, blå kuddar
  • Klätterväxter: vildväggsvin, klematis, möjligen även murgröna, vild jordgubbe eller klättringshortensia
  • Markskydd: phlox, blå kudde, cotoneaster, cotoneaster, buxus

Placera växtringar och plantera dem på olika sätt

planteringsringar-betong-inställning-trädgård-design-röd-grus-krysantemum-rit-små-buskar

Som en designgräns i trädgården eller mellan terrasser staplas växtstenarna ovanpå varandra och placeras på rad. Om backar ska fixas och ytterligare stöd, föredras ett trappliknande arrangemang. I vilket fall som helst kan växter bara planteras på ett fåtal specifika platser efter behag, och inte i varje ring. Resten kan enkelt fyllas med dekorativt grus eller stenar.

Sätt växtringar och plantera dem – rikligt blommande marktäcke

växt-ringar-betong-set-trädgård-design-grönskande-grön-mark-lock-blommande-blommor

Växtringarna används ofta för att omge uteplatser för dekorativa ändamål. Då kan olika, blommande växter blandas ihop. De härdiga knölväxterna som påskliljor, tulpaner, liljor, flox och prästkragar är särskilt lämpliga för detta. Även här är det lämpligt att kombinera blommor för varje säsong.

Planteringsringar av växter – sorter som är lämpliga för soliga platser

planteringsringar-betong-inställning-trädgårdsarbete-tegel-röda-blommor-prydnadsväxter-pelargoner-cypress

För att fylla växtringarna används substrat beroende på planteringen. I princip är en tredjedel av behållaren fylld med grus, vilket förhindrar vattenloggning. Alternativt placeras växter helt enkelt i matchande blomkrukor i hålrummet. Detta är mycket användbart för växter som måste sättas inomhus eller någon annan varm plats att övervintra. Du kan enkelt ta ut dem från stenarna och stuva bort dem i slutet av säsongen.

Sätt växtringar istället för väggar

planteringsringar-betong-set-trädgård-design-röd-tegel-röd-rund-sammet-blomma-solig-vägg

När du sätter upp växtringskonstruktionen och den efterföljande grönningen ska du inte glömma att plantorna som placeras nedan får mer fukt och näringsämnen, medan de i toppen torkar ut snabbare. Detta bör beaktas när man vattnar växtringarna och när man väljer växtringarna. Alternativt kan du helt enkelt välja en rak konstruktion när du placerar planteringsringarna istället för den stegformade, vilket också gjordes i detta fall. Endast de övre ringarna planteras sedan.

Växtringar är idealiska för sluttningar

planteringsringar-betong-set-trädgårdsdesign-vågigt-arrangemang-terrasserad-grön markskydd

Växtringarna och stenarna är underbart lämpliga för fantasifulla konstruktioner som fyller en dekorativ, men också användbar funktion. Elementen är byggda på samma sätt som byggstenar som betong eller tegel, förutom att ingen murbruk behöver användas. Enligt modulprincipen kan växtstenarna sättas in i varandra så att de passar perfekt. Detta gör konstruktionen av väggar och andra konstruktioner från ringarna möjlig även för nybörjare.

Ställ växtringar – olika former och storlekar kan väljas

planteringsringar-betong-placera-trädgård-design-vågiga-moduler-arrangera-byggstenar

Denna typ av konstruktion resulterar i böjda former med karakteristiska strukturer. Växtringarna är ofta i spiralform och detta skapar en örtsnigel. Örter som kräver mycket fukt och näringsämnen, till exempel persilja, pepparmynta eller gräslök, odlas i det nedre området. I mittområdet trivs djurväxter som föredrar medelmåttiga förhållanden. I de övre delarna av örtspiralen planteras de planttyper som kräver mycket sol och relativt torra förhållanden, som timjan, lavendel eller oregano..

Använd växtringar som stödmur

planteringsringar-betong-set-trädgård-design-stöd-vägg-sluttning-trädgård-vanlig-sand-nejlikor-vit

För växtringar som täcker stora ytor och bildar långsträckta stödmurar finns det inte särskilt många lämpliga växtarter som kan klara sig utan mycket omsorg. En möjlighet är dock den ljuvliga sandnejlikan, som ger glädje länge med sin långa blomningstid. Det föredrar torra markförhållanden och platser som är så soliga som möjligt för att trivas. Med deras hjälp kan stora områden planteras efter att du har ställt planteringsringarna, utan att behöva lägga mycket tid på vård efteråt på grund av mängden blommor.

Växtringar för terrasserande utomhusområden

planteringsringar-betong-set-trädgård-design-stöd-vägg-grå-grus-sluttning

Som redan nämnts behöver växtstenarna inte nödvändigtvis grönas. Använd dem helt enkelt som ett stödjande element i trädgården och dekorera dem sedan med dekorativt grus. Om du placerar växtringarna för att stödja en säng, blir de automatiskt till en vacker ram eller ett vackert element att avgränsa, medan själva sängen används för plantering. Med denna plantering kan du fortsätta designen från rader av väggen i sängen. Så istället för att plantera slumpmässigt i sängen kan du först skapa en rad av en viss typ av växt, sedan en rad med en annan, och så vidare.

Placera runda växtringar som en skiljevägg i trädgården

planteringsringar-betong-set-trädgård-design-grå-sekretess-skydd-stöd-vägg-grus-sten trädgård

Växtringarna kan i princip, precis som gabionerna, användas som avgränsning i trädgården och för att säkra låga sluttningar. I motsats till gabioner finns det också möjlighet att gröna. Designalternativen är därför varierande och mångsidiga och kan användas efter din smak och behov. Även utan växter eller prydnadsgrus kan väggarna av växtringar se väldigt vackra ut.

Plantera grå växtringar snyggt med vintergröna växter

planteringsringar-betong-set-trädgård-design-grå-stöd-vägg-blommande-mark täck-buskar

Olika typer av växter, som vintergröna marktäckare och ormbunkar, som föredrar soliga platser, känner sig också hemma i växtringarna. Sammetsblomman, som finns i nästan varje trädgård, skulle säkert ge lite färg mellan byggelementen. Det är viktigt att betona att sammetblomman är en ettårig växt som blommar på sommaren. Därför bör du i förväg överväga om du vill plantera om dem varje år.

Stödmur gjord av växtringar för sluttningsträdgården 

planteringsringar-betong-set-trädgård-design-grå-vågor-välvd-order-stödmur

Pelargonarter gillar också soliga och delvis skuggade platser och kan placeras i växtringen i blomkrukan. Det är lämpligt att inte placera dessa i det översta området av växtringskonstruktionen, men lite lägre så att de också får lite skugga under dagen. Det är bäst att kombinera olika blomfärger med varandra för en färgstark plantering.

Ordna växtringar i en vågform och plantera dem

växtringar-betong-set-trädgård-design-grå-våg-håll-vägg-växter-blommor-små

Planteringsringarna, liknande gabionerna, används oftast för flexibel konstruktion av stödmurar. Du kan relativt enkelt köpa och ordna komponenterna själv. Om du fortfarande inte litar på dig själv, anlita helt enkelt en murare som ska bygga stödmuren enligt dina idéer och också visa dig vilka av dina idéer som är lämpliga och vilka som är olämpliga.

Terrassera trädgården med växtringar

planteringsringar-betong-inställning-trädgård-design-stenläggning-trädgård-entré-trappsteg

Växtringar kan kombineras särskilt bra med gatsten och betongplattor. På detta sätt uppnås en terrassering av fastigheten och situationen i en sluttning bemästras. Du kan också kombinera ringarna med en trappa som är integrerad i en sluttning. Du placerar helt enkelt växtringarna i rad och även steg för steg. Resultatet är utseendet på ett räcke, som också är planterat. Tack vare den stegliknande designen kommer alla blommor och växter som har planterats till sin rätt, eftersom ingen av dem täcker den andra.

Stödmur i fastigheten i en sluttning

Planteringsringar-betong-set-trädgård-design-gräsmatta-stödvägg-sluttning-trädgård

Växtringarna är lämpliga för fastsättning av små och medelstora vallar och sluttningar. Ett trädgårdselement kännetecknas av en säker sammansatt dal, som kan följa dess form varierande beroende på terrängen. Detta ger möjlighet att gröna stödmuren som har skapats. Förutom de växtarter som redan nämnts är lågväxande, vintergröna växter som också kommer att känna igen som gröna accenter på vintern mycket lämpliga.

Fyrkantiga växtringar som alternativa blomkärl

växt-ringar-betong-set-trädgård-design-rektangulära-rundade-planterings-blomkrukor

Med hjälp av växtringar används fastighetens lutning på ett visuellt attraktivt sätt. Konstruktionen, som används och planteras korrekt, sätter en dekorativ accent i trädgårdsdesignen. Men även för hobbyträdgårdsmästare som inte har mycket erfarenhet är detta ett långvarigt system som kan uppnås med liten ansträngning. Du bestämmer själv om du föredrar att använda runda eller fyrkantiga modeller för konstruktionen. Det behöver inte alltid vara en stödmur eller sekretessskärm. Även om väggen redan är på plats kan en liten konstruktion byggas av stenarna för att dekorera väggen med växter.

Fyrkantiga växtringar av betong finns i flera utföranden

växtringar-betong-set-trädgård-design-rektangulära-blomkrukor-ordna-staplar

Olika stenfärger kan också kombineras med varandra. Vilken form du använder här spelar ingen roll alls. Använd stenarna för att avgränsa vissa sittgrupper eller andra områden och skapa optiska rumsavdelare som också kan anpassas till naturen. Oavsett om du bara använder en viss typ av växt för planteringen eller föredrar att kombinera olika (t.ex. vintergröna och blommande markskydd). Kanske skulle du också vilja göra varje stödmur en annan färg? Välj sedan helt enkelt de olika blommorna och skapa en blå, gul, rosa blommande vägg eller välj en annan färg.