Att ta hand om höstblommande kamelia ordentligt – det här är vad den vackra busken behöver

Kamelian är utan tvekan en av de mest populära blommorna, eftersom den fängslar med vackra blommor. Den brukar ha sin blomningstid på senvintern eller våren, men det finns också sorter som imponerar med sin blommande prakt redan på hösten. En sådan höstblommande kamelia är Sasanqua camellia (Camellia sasanqua). Idag kommer vi att presentera dig för detta magnifika exemplar och förklara vad växten behöver för att må bra.

Höstblommande kamelia – intressanta fakta om skönhet

Var kommer Sasanqua camellia ifrån??

För Sasanqua -kamelierna, blanda sur jord med rododendronjord

Den höstblommande kamelian kommer också från södra Japan och Kina, dvs Fjärran Östern. Där föredrar växten bergssluttningar, där den bildar hela snår och pryder dem med sina drömlika blommor.

Anläggningens egenskaper

Trimma bara höstkamelia sparsamt vid behov

Att den blommar är underbara, som vi redan har nämnt. De blir upp till 7 cm höga och, som namnet antyder, visas på hösten. Så förvänta dig att denna kamelia blommar mellan september och november. Färgerna sträcker sig från vitt till rosa till rött och utstrålar också en mild, men samtidigt distinkt doft. Även om växten i allmänhet är mycket riklig, är den enskilda kameliablomman inte särskilt långlivad i och för sig. Visuellt kan blommorna inte bara skilja sig åt i deras färg. Det finns också enkla, halvdubbla och dubbla blommor, men de är alla runda och symmetriska i formen.

de löv är ovala och läderartade, har en stark grön färg och en blank topp och är cirka 5 cm långa. Den tandade kanten och den avsmalnande formen är också karakteristiska.

Camellia sasanqua måste skyddas mot kyla med fleece

Efter blomningen dyker små upp frukt med en storlek på 3 cm, som är färgade gröna till röda. Det är här fröna utvecklas, vars olja är mycket populär. Det används inte bara i kosmetika, utan används också i köket.

Oljan från fröna från Sasanqua -kamelierna är ätbar och också mycket populär inom kosmetika

Höstblommande kamelia är en prydnadsbuske, en höjd upp till 5 meter. Dina individuella kvistar och grenar är ganska känsliga och fina och hänger elegant över, så att busken är ett riktigt blickfång i alla avseenden. De unga skotten används också ofta för att göra te.

Höstblommande kamelier – läge och vård

Sköter om höstkamelia ordentligt - tips om plats, vatten och gödsel

Självklart måste du hitta den rätta när du köper en höstkamelia Plats vård som passar deras behov. Vilken är det? Även om de moderna sorterna är mindre känsliga för kyla, bör du se till att växten får en plats i trädgården som skyddar den från vinden och även från vintersolen. Fråga på trädgården eller i trädgårdscentret om den valda sorten – vissa behöver en sval vinterkvarter som en delvis skuggad vinterträdgård, andra är ett tjockt lager av mulch och en termisk fleece vid temperaturer under minus 10 grader tillräckliga. För att höstkamelierna ska kunna producera många blommor behöver den en solig plats på sommaren, men där den är skyddad från den starka middagssolen.

Växtvård för hobbyträdgårdsmästare - köp prydnadsbuskar och plantera dem i trädgården

Av golv bör vara lätt sur och rik på humus. För att göra detta kan du förbereda jorden innan du planterar kamelian. Gräv hålet och blanda jorden med speciell rododendronjord. Placera den höstblommande kamelian i det avsedda planteringshålet och fyll den med jord.

Hur man tar hand om ditt smycke

Camellia sasanqua behöver en skyddad plats i trädgården

till vatten Ta de höstblommande kamelierna regelbundet, men se till att det inte blir någon vattenloggning. Detta leder snabbt till rotröta och mögelbildning, vilket skadar växten och får den att dö. Vattnet ska inte heller vara för hårt. Regnvatten är bäst. De Befruktning äga rum. Du kan befrukta din kamelia från sen vår till sensommar.

Höstkamelia i vitt med rikliga blommor för trädgården

Du kan använda höstblommande kamelia efter behov skära. I allmänhet är regelbunden beskärning onödig, men du är välkommen att klippa långa skott efter blomningen. Du kan också ta bort vilda skott. Större beskärning bör endast göras på äldre växter och även då ska du inte överdriva det. Det är bäst att göra sådana beskärningar bara med några års mellanrum och bara på små delar av skotten.

Rosa höstkamelia med öppna blommor och gul pollen

Som de flesta växter kan naturligtvis även höstblommande kamelia växa från Sjukdomar och skadedjur vara angripna. Skalainsekter, thrips, vivlar, men även kamelipest och andra svampsjukdomar kan skada och försvaga din växt. Det är viktigt att identifiera och behandla dessa i god tid.

Camellia på hösten med dubbla blommor i rosa och mörka blad