Bevattningssystem i trädgården – hjälpsamma varianter och tips

bevattningssystem i trädgården-vattning-blommor-enkel-plantering-vård

En grön trädgård har en himmelsk och avkopplande effekt. Men adekvat vård är också av stor vikt, och vattning spelar en viktig roll, särskilt på sommaren. Så att detta kan göras lättare och snabbare är bevattningssystem mycket fördelaktiga. Oavsett om det är sprutor eller duschar för manuell bevattning eller hela automatiserade system – arbetet förenklas avsevärt tack vare en mängd olika tekniker. Den där Bevattningssystem i trädgården är ett underbart alternativ inte bara för större trädgårdar. Även om du inte har tillräckligt med ledig tid för att manuellt vattna trädgården. I den här artikeln vill vi presentera några av de mest populära varianterna.

Bevattningssystem i trädgården – när man ska vattna?

bevattningssystem i trädgården sprinklersystem-billigt-gräsmatta-grönt

Oavsett vilken typ av bevattning du använder är rätt tid av stor betydelse för alla varianter. Som med manuell vattning, så är det automatiska bevattningssystemet i trädgården vattning under den varma lunchen är meningslöst. Vattnet avdunstar snabbare än det kan absorberas och lagras av jorden. Det skadar också växterna. Du kommer att få en chock på grund av de stora temperaturskillnaderna, eftersom bladen är väldigt varma medan vattnet är kallt. Det är därför bäst att välja kvällen för vattning. Marken har då tillräckligt med tid fram till nästa middag för att lagra färskvattnet.

Bevattningssystem i trädgården – med rätt vattenkälla

bevattningssystem i trädgården regn-fat-idé-naturligtvis-vattning-pump

Bevattning med kranvatten kan vara ganska dyrt. Och medan det automatiska vattningssystemet i trädgården drastiskt kan minska förbrukningen, kan det verkligen inte skada att leta efter ytterligare alternativ för att sänka kostnaderna. För det första kan du överväga en fontän för detta ändamål. Det finns olika typer av brunnar, som bland annat skiljer sig i sättet att borra och storleken på. Om en brunn är för komplex för dig kan du helt enkelt sätta upp ett regnvattentunnel. Du kan gräva ner dem i marken som du vill, men du behöver inte. Regnerännan ansluts sedan till fatet och vid varje dusch samlas vattnet i det. Du kan använda den för att vattna trädgården gratis och samtidigt använda alla bevattningssystem i trädgården. Regnvatten tolereras också mycket bättre av växterna än vattnet från kranen, som har rengjorts med kemikalier.

Pumpen

bevattningssystem-i-trädgården-pump-regnvatten-strö

För att kunna använda brunnen eller regnvattnet krävs dock en pump som förbinder vattenkällan med bevattningssystemet. Den har en sugslang som drar vattnet från källan. Med trädgårdsslangen ansluten kan du sedan enkelt vattna plantorna i trädgården antingen manuellt eller automatiskt med ett bevattningssystem i trädgården.

Sprinkler system

bevattningssystem-trädgård-gräsmatta-strö-tips-stor-trädgård

Sprinklersystemet är den enklaste, nästan helt automatiska varianten för bevattning. Slangen är helt enkelt ansluten till sprinklern och det konstiga regnet börjar, varigenom sprinklern kan röra sig fram och tillbaka på grund av vattentrycket för att fukta ett större område. Detta bevattningssystem i trädgården är förmodligen det billigaste, men det har nackdelen att du måste vara närvarande åtminstone för att få vattnet att rinna och stänga av det igen. I en större trädgård måste sprinklern antingen flyttas regelbundet eller flera sprinkler måste kombineras med varandra. Sprinklerna som bevattningssystem i trädgården kan också väljas beroende på trädgårdens form. Följaktligen finns det de som är bättre lämpade för en fyrkantig trädgård och de som är bättre lämpade för en rund trädgård.

Droppbevattning

bevattningssystem-i-trädgården-droppbevattning-slang-grönsaksbädd

Droppbevattning för trädgården är särskilt praktisk för sängar. Både blommor och grönsaker fuktas direkt vid roten och i rätt mängd. Detta säkerställer extremt ekonomisk bevattning och är därför mer effektivt och miljövänligt än till exempel sprinkler. Eftersom vattnet inte stänker i trädgården med detta bevattningssystem undviks fuktiga fasader eller till och med irriterande vattenstänk på fönstren. De ovanjordiska delarna av växten fuktas lika lite. Detta förhindrar att de bränns och risken för ett svampangrepp minskar också avsevärt. Om din rabatt ligger på en sluttning är detta inga problem för droppbevattning, förutsatt att du använder en modell av hög kvalitet. Branta platser är inte längre ett problem!

Krukväxter och häckar

bevattningssystem-trädgårdsväxter-blomkruka-planter-droppbevattning

Häckar och till och med krukväxter kan också vattnas perfekt tack vare droppbevattning. Du kan vattna mängden efter den specifika växtens behov och därmed säkerställa frodig tillväxt och hisnande blommor. Växter arrangerade i rader fuktas specifikt av detta vattningssystem i trädgården. Detta gör det också svårare för ogräs att bildas, så att även detta kommer att hållas inom gränserna tack vare den senaste tekniken. Tack vare vissa system kan krukväxter också befruktas samtidigt som bevattningen. Rätt mängd och tidsintervall mellan de enskilda befruktningsperioderna utförs perfekt av systemet.

Innovativt bevattningssystem för gräsmattan

bevattningssystem-trädgård-underjordisk-gräsmatta-innovativ-anläggning

Droppbevattning erbjuds också specifikt för gräsmattan. Systemet installeras under gräsmattan, vilket eliminerar avdunstningsproblemet. Detta praktiska vattningssystem i trädgården är inte bara effektivt, utan också trevligt genom att du kan använda gräsmattan även när du vattnar. Trädgårdsmöbler och andra saker behöver inte ordnas om varje gång. Marken fuktas direkt vid gräsmattornas rötter, det vill säga exakt där gräset behöver det.

Digital bevattningskontroll

vattning-system-trädgård-digital-vatten-rör-inställningar-växter

Om du vill ha ett helautomatiserat bevattningssystem i trädgården är bevattningsdatorer ett utmärkt alternativ. Du kan enkelt ställa in varaktighet, frekvens och exakt tid med hjälp, så att din närvaro inte längre är nödvändig när det är dags att vattna trädgården. Dessutom sparar du värdefull tid på detta sätt utan att behöva avstå från en grön och vänlig trädgård. När du väljer din dator, se till att det är en vattentät modell. Eftersom kranen som datorn är ansluten till vanligtvis är utomhus kan den annars skadas av regn och måste tas bort varje gång i dåligt väder.

Dator med fuktsensor

bevattningssystem-trädgård-modern-graeser-damm-vatten-lilja-grus

Den digitala bevattningskontrollen är särskilt fördelaktig under din semester. Under denna tid måste du oroa dig för dina växter, och du måste anställa någon i tid och möjligen till och med på din bekostnad. Många datorer för ett automatiskt vattningssystem i trädgården kan också utrustas med en fuktsensor. Detta vidarebefordrar viktig information om fukten i jorden till datorn, så att datorn sedan kan bedöma när det är dags att vattna igen. Övervattning undviks underbart på detta sätt.

Bevattningssystemet på vintern

bevattningssystem-trädgård-underhåll-tips-fuktig-jord-häck-gräsmatta

Eftersom ingen vattning är nödvändig på vintern, bör hela vattningssystemet i trädgården också förberedas för det. Först och främst måste vattnet för trädgården stängas av. Linjer som är utanför eller där vattnet kan frysa på vintern måste öppnas och vattnet tappas. Annars kan rören spricka. System som är integrerade i marken bör också befrias från vatten. Både pumpar och andra enheter måste förvaras på en torr plats så att de inte skadas under den kalla årstiden. Om du har ett regnfat bör det också tömmas för att inte spricka på grund av fruset vatten. Läs mer om ditt bevattningssystem i trädgården. Du kan läsa viktiga tips för “vinterkvarter” i bruksanvisningen för att vara på den säkra sidan.