Bygg din egen pizzaugn i trädgården – instruktioner med bilder och videor

pizza-ugn-trädgård-bygg-själv-tegel-eld-kol-pizza-spade

Om du vill baka riktigt läckra, krispiga pizzor som på en italiensk restaurang kan du göra en Bygg din egen pizzaugn i trädgården och ta med dig riktig pizza till ditt hemgjorda utekök. Först måste du noggrant planera ugnen, skaffa material och följa de praktiska bygginstruktionerna. Efter hårt arbete kommer njutning!

Bygg din egen pizzaugn i trädgården – storlek och mått

Bygg din egen pizzaugn i trädgården

Vi visar dig en kort guide som tar hänsyn till de grundläggande funktionerna i pizzaugnar. För dem som inte är så tekniskt skickliga, som inte kan bygga klinkerstenarna i en kupolform, finns färdiga pizzaugnssatser i butikerna. Dessa gör jobbet enklare och sparar dig också för en murare. Men om du vill ha en koppformad spis bör du överväga en murare.

1. Bygg grunden

bygg din egen pizzaugn bygg en betongfundament

Bestäm fundamentets dimensioner och gräv ut marken till cirka 30 till 40 cm. Därefter är ett 15 cm lager av grus och krossad sand och ett nät av konstruktionsstål. Då skapas en formram som senare förhindrar att betongen läcker ut. Betongen läggs i sängen och får stelna.

Bygg själv en trädgårdsgrill – instruktioner för ditt nya helgprojekt

Stengrillspis – den absoluta höjdpunkten i trädgården

Bygga en trädgårdspis – 29 idéer för en elegant atmosfär på terrassen

2. Väggar

pizzaugn i trädgården bygg din egen betongsten

Fundera noga över formen och hur stor du vill att din ska vara Pizzaugn i trädgården vill ha. Här är strukturen byggd i en L-form, som ser kompakt ut och samtidigt erbjuder tillräckligt med lagringsutrymme och utrymme för matlagning. Murverket hålls ihop med murbruk och foglim. Designa sedan bänkskivan. Skapa sedan en formning igen och häll betong. Slät ut och låt stelna.

pizzaugn trädgård självbyggd skalsten bänkskiva

Denna bänkskiva i betong bör definitivt vara utrustad med stålstänger. om du bygger pizzaugnen själv i trädgården. Eftersom din spis kommer att stå ute året runt i framtiden kommer den också att utsättas för elementen, inklusive temperaturfluktuationer och sist men inte minst frost. Metallstavarna i betongen förhindrar i sin tur att betongen spricker under dessa väderförhållanden.

Istället för konstruktionsstål kan du också använda trasiga platta stenar

pizzaugn i trädgården bygg själv bänkstenar

Som ett alternativ till betongytan kan du helt enkelt designa en bänkskiva i sten om du själv bygger pizzaugnen i trädgården. Även för detta används betong som grund och täcks sedan med naturstenplattor i vilken form och färg som helst. Arbeta dig upp bit för bit. Gör inte misstaget att hälla betong över hela plattan och försöka stena allt på en gång. Du kan inte arbeta snabbare än att betongen torkar. Av denna anledning tillhandahålls först ett område med plattorna, sedan nästa och så vidare.

dölja halsdukstenarna

pizza-ugn-trädgård-bygg-själv-betong-väggar

Halsdukstenarna du använde för att bygga kaminen är väl inte särskilt vackra i sig? Så det är bra att det finns en mängd olika tegelstenar som du kan täcka dem och skapa det utseende du vill ha. Om du gillar det traditionella utseendet på tegel kan du också enkelt bygga trädgårdsugnen för pizzor av tegel.

3. Forma botten av ugnen

pizza-ugn-bygg-själv-ugn-skal eldhylla klinker tegel

När du väl har byggt basramen (du bör själv bestämma höjden på pizzaugnen i trädgården beroende på din storlek, så att du enkelt kan skjuta in pizzan i ugnen och dra ut den igen), är det ugnens tur. Traditionellt har denna en rund form. Du får detta med hjälp av smala tegelstenar, som du ordnar därefter och sedan fixar med murbruk. Se till att använda eldfasta material.

pizza-ugn-bygg-själv-glasskärvor basrunda

Fyll sedan den resulterande ringen med glas och sand. Dessa material ska absorbera värmen som alstras av veden och fortsätta avge värme jämnt under en lång tid efter att träet slutat brinna. Du är också välkommen att ta reda på mer om andra lämpliga material på järnaffären.

Lägg eldstensstenar

pizza-ugn-i-trädgården bygg själv eldfast eldstad av tegel

Med eldfasta stenar bygger du sedan basen för bakning av pizzorna. Fogarna ska vara 1 cm breda så att de kan expandera och dra sig samman igen i värmen. Du kan läsa mer om den bästa sammansättningen av sand, murbruk och vatten i din järnaffär. I princip gäller dock fyra delar gräsmattosand, 6 delar murbruk och vatten tills den önskade konsistensen uppnås.

Förbered brandstenar och häll i betong

pizzaugn trädgård byggnadsinstruktioner klinker tegel kupol form

Kupolen byggs sedan på denna underyta. Detta består av tegelstenar som ska vara brandsäkra igen. Glöm inte att stenarna ska förskjutas med varje ny rad. Fogarna fylls noggrant med murbruk. Så att du också är säker på att kupolen inte går snett, ta några steg tillbaka då och då och titta på den på avstånd. Detta ger dig en bättre överblick. Om det behövs, ta bort några av stenarna och vägg igen. Bättre att göra detta nu än senare, när allt är klart.

pizzaugn trädgård bygg dig själv eldfast cementklinker tegel

Glöm inte öppningen och ta en bra titt på storleken. När allt kommer omkring bör din pizza också passa in senare. Från och med tredje raden läggs tegelstenarna i en vinkel. Det betyder att den yttre änden är lite högre än den inre delen. Detta är nödvändigt för att behålla kupolformen när du bygger pizzaugnen själv i trädgården. Denna vinkel ökas sedan lite i vissa rader om det behövs.

pizza-ugn-im-garten bygga kupolformade klinkerstenar

Totalt sex rader krävs för denna modell. Men det beror på spisens storlek. Kupolens ovansida förblir i sin tur öppen så att röken kan släppa ut. Det sätt på vilket öppningen för pizzan är formad är också intressant. Skär en bit frigolit eller liknande i önskad form, som sedan fungerar som stöd för tegelstenarna.

pizza ugn trädgård bygga fireclay tegel klinker tegel själv

pizza-ugn-bygg-själv-fireclay tegelstenar eldfast cement

4. Bygg förbränningskammaren

pizza ugn-bygg själv kupol öppen dörr klinker tegel

Eldstaden är byggd av klinkerstenar och förseglad med ett lager eldfast betong. Lämna ett utrymme framför bågen för rökkanalen. Den kupolliknande brandkammaren är förstärkt med trådnät och ytterligare ett lager brandcement. Sedan måste ytterligare ett isolerande lager av ark eller glasull införlivas. Därefter rengörs ugnen från insidan och överflödig sand – tas bort. I slutändan kan du också försköna din pizzaugn optiskt.

pizzaugn-utomhuskök bygg din egen kupeldörr

Plats för skorstenen

pizzaugn trädgård självbyggd skorsten rökgas eldfast eldstad

Bra idéer om hur man bygger en pizzaugn själv i trädgården

pizza-ugn-trädgård-bygg-själv-tegel-väggar-ved-kol-eld-trädgård

pizza-ugn-trädgård-bygg-själv-eld-kol-kanna-pizza-diy

pizza-ugn-trädgård-bygg-själv-utomhus-trädgård-öppen spis-natursten-grill

pizza-ugn-trädgård-bygg-själv-sten-lera-tegel-diy-eld

Din pizzaugn i trädgården är klar!

pizza-ugn-bygg-själv-i-trädgården kupol L-formad bänkskiva

pizza-ugn-bygg-själv-kupol-ugn utomhus kök