En kinesisk eller japansk trädgårdsdesignguide

japansk trädgårdshus-sten-flod-bäck-häck-växter

Kina har imponerat på européerna med sin imponerande kultur sedan medeltiden. Genom resenärernas berättelser växte fram den kinesiska stilen, som mot slutet av 1600- och 1700 -talen bidrog till utvecklingen av en sådan riktning inom landskapsdesign. Detta kännetecknas av kombinationen av elementen sten, som en symbol för den aktiva manliga början Yang och och vatten, som en symbol för den kvinnliga styrkan Yin. I ett friare arrangemang kommer du också att märka ett hörn där du kan titta på och njuta av vattnet, dra sig tillbaka eller sitta med vänner.

A Japansk trädgård, som uppstod under kinesiskt inflytande är mer sluten. De fungerar som en plats för avskildhet och reflektion. A Japansk trädgård är vanligtvis inte för ljus för att inte distrahera från meditationen. Det behövs inte mycket utrymme för att designa denna trädgård. En liten terrass räcker också.

En kinesisk eller japansk trädgård – börja jobba

japansk trädgård grus-dekoration-idé-mönster-grind-barr

Tänk på huvudidén och gör en karta över trädgården. Bedöm lättnaden, markera huvudzonerna och bestäm hur trädgårdsvägarna ska löpa och var sängarna ska ligga. I allt detta, var uppmärksam på egenskaperna hos respektive trädgård. A Japansk trädgård har typiskt egenskaper som återhållsamhet och en hel del uttrycksfulla element och dess enkelhet i förhållande till färgerna. Den kinesiska stilen är vanligtvis mer öppen och komplex.

Sten och sand är huvudelementen i den japanska trädgården

japansk-trädgård-damm-kliv-stenar-buesche-hus

Både en kines och en Japansk trädgård har sten och vatten som huvudelement. Å ena sidan är de i opposition till varandra, men å andra sidan kompletterar de också varandra. Du kan också använda tillbehör som är typiska för Fjärran Östern.

En liten paviljong kompletterar kombinationen av växter, vatten och stenfigurer

japansk-trädgård-design-koi-sten-idé-element

Det kan till exempel vara bambustänger som du använder som staket eller som bakgrund för växterna, enskilda stenar eller grupper av stenar, samt uttrycksfulla, traditionella figurer som kranar, sköldpaddor, stallanternor, bänkar eller paviljonger med det typiska, spetsiga taket.

En kinesisk eller japansk trädgård – design och dekoration

japansk-trädgård-flod-stenar-dekor-trädgård-damm-träd-dekorera

Platsen är täckt med grus- eller stenplattor. Dessa är dekorerade med mossa. På de soligare platserna kan du designa ett stenbrott eller plantera stenväxt, timjan eller andra, inte alltför färgstarka, ogenomskinliga växter med små blad. Det är bäst att kombinera de olika elementen för täckning med varandra så att de ser så naturliga ut som möjligt. Golvbeläggningar av trä som ligger något över jordytan är typiska för trädgårdar med bäckar eller dammar.

Trädäck i harmoni med gräsmattan och växtarter

kinesisk-japansk-trädgård-trä-terrass-buskar-små-trä

Jorden som är kvar efter att ha grävt hålet för dammen kan användas för att bygga konstgjorda kullar, öar eller stegade vattenfall. Det är bäst att designa bankerna från små stenar eller klippor, från kompakta grupper av fuktälskande växter som imiterar de naturliga modellerna.

Vattenväxter är populära i både kinesiska och japanska trädgårdar

kinesisk-japansk-trädgård-vatten-damm-växt-gräsmatta-stenar

Du kan bygga en bro i de smalare områdena i dammen eller bäcken. Liksom alla andra element som en kines eller Japansk trädgård denna viktiga detalj är också full av traditionella tankar. A Japansk trädgård har sympatiska broar av tjocka, ibland obearbetade brädor eller är byggda av långa stenblock. De är vanligtvis raka eller något böjda över vattnet. Välvda broar i rött och vitt är typiska för den kinesiska trädgården.

En kinesisk eller japansk trädgård bör separeras från resten

kinesisk-japansk-trädgård-inomhus-trädgård-grus-vit-tall

Så att en kines eller Japansk trädgård kan utformas, försök att skilja den från resten av trädgården. Detta undviker att störa atmosfären. Du kan enkelt få en sådan kant genom höga buskar eller buskar, häckar, bambustängsel eller vassmattor. I kinesiska trädgårdar är områdena ofta åtskilda från varandra genom hela, oavbrutna väggar. I sin tur läggs fönster i olika former till väggarna.

En annan typisk egenskap som en kines eller Japansk trädgård äger är trädgårdsvägen. Med hjälp av trädgårdsvägar förändras rörelsens hastighet och riktning. De förbereder sig för bildbytet. Regleringen av trädgårdsvägens bredd och väg kan ändra perspektivet och optiskt förstora eller minska trädgården. Materialet som används för vägen spelar också en stor roll. Steg av stora stenplattor med en grov yta löper in i ett golvbeläggning av mossa eller fint grus.

En kinesisk eller japansk trädgård har en annan tradition när det gäller växterna

kinesisk-japansk-trädgård-damm-vatten-bro-växter

Om du vill plantera gräs i din trädgård behöver du inte välja en mängd olika arter. De traditionella trädgårdarna har inga rabatter. Växterna omger stenar och stigar, fyller kullar och ramar in vatten. Det finns inget behov av att upprätthålla symmetri och regelbundenhet, eftersom alla plantornas arrangemang ska se så naturliga ut som möjligt. Mestadels är gräs och ormbunkar att föredra. Det höga miscanthuset, ridgräset, rörgräset och det låga blå gräset är särskilt lämpade för en trädgård i östlig stil.

Som dekorativa träslag som du ordnar i grupper, men särskilt som de som ska stå individuellt, är det bäst att välja varianter som har ovanliga former. En sådan växt är till exempel aralia eller japanska kakaträdet. När du utformar konstnärliga variationer av östra trädgårdar är det viktigt att du bevarar den kontemplativa naturen hos kompositionerna.

Planera din trädgård

kinesisk-japansk-trädgård-stenblock-stenblock-grus-buxbom

Typiska träd berättar historien om trädgården

japansk-trädgård-röda-löv-träd

japansk-design-hus-trädgård-stenar-sten

japansk-trädgård-design-ström-bonsai

japansk stil-trädgård-uteplats-med-pergola

stenar-träd-torr-bäck-japanska

liten pool-japanska-trädgårdshus

stenar-trädgård-design-japanska

landskap-idéer-terrass-hus-växter

japansk-trädgård-bäck-med-stenar-säng

japansk-gränd-sand-gräsmatta-grön

idéer-kinesiska-trädgård-design

backyard_japanese_garden_design_ideas

små-bonsai-krukor-steg-kinesiska-still

trädgård-design-idéer-med-trä-blomma-kiosk

trädgård-design-idéer-japanscher-still

bro-apelsin-japansk-still-trädgård

blomma-trädgård-med-aveny-japanska

trädgård-design-med-trä-däck-mini-sjö

stor-japansk-vatten-uteplats-design

trädgård-design-japansk-stil-design

hus-japansk-stil-med-grönt

konstnär-intryck-japansk-trädgård-sand

Ett buddhistiskt altare som dekoration av Torafu Architects