Gör ett modernt eller retrostil kakelbord för din trädgård eller lägenhet själv

Kakelbordsträdgård med kreativa designelement som ljus och blommönster

Kanske har du ett gammalt bord med kakel eller trä i ditt hem och skulle vilja förvandla det till ett modernt kakelbord. För detta behöver du lite skicklighet och inspiration, samt rester av kakel eller trasiga kakelplattor från tidigare renoverings- och ombyggnadsprojekt i ditt hus. Istället för att slänga dem kan du återanvända dem alla för ett kreativt DIY -projekt. Gamla keramiska plattor eller kakel är bara det du kan använda för att skapa ett modernt kakelbord. Så vi kommer att visa dig hur du kan använda kakel till exempelvis ett trädgårdsbord och förverkliga ett så unikt projekt med några enkla steg.

Bygg ett modernt kakelbord

öppet vardagsrum med minimalistiska möbler av trämöbler och ett runt bord

Du måste hitta basen för ditt kakelbord först. Kanske har du ett gammalt träbord och kakelplattor för din trädgård som du kan täcka det med. Annars är det bara att köpa ett billigt, som du senare kan använda för att göra ett kakelbord själv. Samla sedan alla kakelbitarna och ordna dem efter färg, form, storlek eller vad du vill. Ta sedan ihop alla för att täcka bordsskivan med den eller till exempel göra ett mosaikbord av den. Om du har brutna kakelbitar kan du ordna dem som ett pussel för att skapa en vacker bild. Detta kan dock ta lite mer tid. Men efteråt kommer du att ha en unik möbel som inte finns i någon butik.

Kombinera mönster och färger i ett modernt och smakfullt kaklat bord

När du är nöjd med den design du har valt klistrar du helt enkelt brickorna på bordet ett i taget. Du kan bara täcka toppen eller kakla sidorna också, om kvantitet och storlek tillåter. Vänta sedan på att limmet har torkat och polera det nya bordet. Så det här är de grundläggande stegen du måste följa om du vill bygga ett kakelbord själv. Du kan sedan använda detta på din terrass, i trädgården eller inomhus, till exempel om du vill ha kakel till ditt vardagsrumsbord eller om du behöver ett i köket. Du kan också använda denna idé för att göra en köksö med kakelplatta. Nedan visar vi några fina exempel som kan inspirera dig.

Kaklat bord i trädgården eller köket

runt sidobord med växtkruka för trädgården

Kakelbord är en sådan trend inom heminredning just nu eftersom de är ett prisvärt alternativ och deras djärva mönster kan ge en levande touch till alla kök, badrum eller trädgårdar. Tja, du skulle förmodligen vilja ha ditt badrum eller kök fyllt med dessa underbara kakel, men på ett budget och kreativt hem där utrymme också kan saknas är den här typen av projekt perfekt. Så hur kan du integrera dessa djärva, underbara kakel på ett bord i ditt hem?

lackat vitt soffbord med kakel dekorerade med olika mönster

Dessa DIY -projekt är särskilt populära på våren och sommaren, för då förbereder alla utomhusområdena för den varma årstiden. Du kan fräscha upp dina föråldrade trädgårdsmöbler för att matcha. Detta låter dig också hitta en ny lösning för uteplatsbordet. Naturligtvis kan du köpa något nytt också, men det kommer inte att ha samma charm. Detta verkar också vara ett mycket enkelt alternativ. Rätt kakel och några material skulle bara vara allt du behöver för dem.

romantisk atmosfär med vin på terrassen med ett mosaikbord och matchande trädgårdsmöbler

Ett vackert köksbord med kakel i olika färger och mönster kan läggas till i nästan alla vardagsrum. Gör till exempel ett mosaikplattor modernt och dölj också de grova kanterna för att ge det ett rent och snyggt utseende. Bygg först bordsskivan eller använd en gammal som du redan har. Spraya bordets ram med lack eller färg för att fräscha upp det. Sedan kan du fixa brickorna till dem med en tunt härdad mortel applicerad med en murslev. En extra kakelremsa täcker kanterna och du kan använda maskeringstejp för att hålla den på plats. När morteln är torr, applicera injekteringsbruk och torka bort överskottet.

Omarbeta det gamla kakelbordet på ett modernt sätt

vita plattor på glasbord med pistaschspel och whiskydrycker

Så här lägger du till en kakelplatta på ditt gamla och fula soffbord eller avslutningsbord: du behöver ett bord, några gamla plattor, lim och injekteringsbruk. Du kan också behöva en kakelsåg. Lägg ett plywoodskiva på bordet och skruva fast det. Lägg sedan plattorna på bordet. Få en uppfattning om hur många av dessa du behöver för att avsluta toppen och klippa den i storlek. Applicera lim på plywooden med en murslev och sprid alla brickor. Låt limmet torka, tillsätt sedan injekteringsblandningen för att fylla i lederna. Torka slutligen bort resterna med en svamp.

sexkantiga plattor med blommönster och färger på ett litet bord

I princip kan du ge vilket bord som helst en yta av kakel, oavsett storlek. Runda bord är dock lite svårare att arbeta med. Du måste använda små mosaikplattor för detta eller klippa dem till den exakta formen du vill ha. Så varje bord kan få en ny kakelplatta, även de små sidoborden eller soffborden som du har gömt i garaget eller förrådet. Ta ut dessa, rengör ytan och ge dem en färgstark makeover. Sedan kan du placera juvelen på din terrass för att skapa en trevligare atmosfär för dig och dina gäster.

Hur kan du förnya ett kaklat bord?

bord med kakel som färgglatt används som köksö för rustik design

Ett bord täckt med kakel, oavsett om det är original mosaik eller en smal konstruktion av hela kakel, kan ge dig många års glädje. Men om fugen mellan plattorna har försämrats, plattorna är skadade, eller om stilen inte längre är din smak, kan du ge bordet ett nytt utseende. Att renovera ett bord med kakel är en uppgift som många hemförbättringsentusiaster kan göra på en helg.

Verktyg för att ta bort injekteringsbruk

Bygg ditt eget kakelbord med sandpapper, träpaneler, injekteringsbruk och silikon

Efterbehandling kräver inte alltid att brickorna tas bort från ett bord. Dålig injektering kan ersättas med antingen ett manuellt skrapverktyg eller en handhållen elektronisk enhet utrustad med en särskild avståndsmätare. Så det elektriska verktyget är det överlägset snabbaste sättet att ta bort injekteringsbruk. Men om du bara behöver ta bort en liten del av det kan en manuell skrapa göra jobbet. Hur som helst krävs glasögon, handskar, sandpapper och presenning för reparationsarbete. För att ta bort brickorna, använd antingen en platt skruvmejsel eller en mejsel och hammare för att slå ut brickorna. Du kan också använda en skrapa för att ta bort limrester och injekteringsbruk från bordsskivan. Skyddsglasögon är också viktiga för denna uppgift.

Exakt utförande

Sätt upp vardagsrumsbord med färgglada och färgglada plattor

När du gör ett kakelbord modernt måste du vara försiktig så att du inte skadar eller repar ramen. Om du bara tar bort injekteringen kan verktyget flytta och repa brickan. Om du har tagit bort alla spår av lim, injekteringsbruk och kakel, slipa träpanelen slät och applicera en primer eller tätare för att skydda ytan mot fuktskador. En metallbordsbas kan också fräschas upp med en lätt slipningsprocess med vått eller torrt sandpapper. Slutligen är det bara att torka av med en fuktig trasa för att ta bort eventuella rester.

Gör din egen retrostil med moderna element för ditt kakelbord

Om de gamla plattorna ersätts med nya, bör detta göras omedelbart efter att primern har torkat. Du kan sprida det nya limmet jämnt innan du har ordnat plattorna enligt din design. När det är torrt kan du applicera injekteringsbruk på utrymmena mellan plattorna. Ett färgmatchat tätningsmedel kan användas i stället för injekteringsbruk för utrymmet mellan brickorna och träramen så att det kan expandera och dra ihop sig. Om du till exempel vill byta ut de gamla plattorna mot en glasskiva, måla eller färga träbordet enligt din inredning. Metallbord kan ges en eller två lager färg för metallföremål.

Använd fördelarna med kakelbordet

Gör vacker chokladkaka i tallriken på kakelbordet

Kakelbord är perfekta för ditt hem och din trädgård. De kombinerar element av hållbarhet, funktionalitet och estetik. Konstnärligt värde och kreativitet hjälper tittaren att bedöma värdet av en fastighet. Du kan använda det för att göra ett hus attraktivt och trevligt genom att använda livliga och färgglada bord tillsammans med vackra kakel och stenar. Numera använder människor kakel där de vill förbättra utseendet på sin lägenhet eller hus. Kakelens mönster och färger förbättrar emellertid inte bara husets estetiska utseende utan också dess funktionalitet.

Använd det svarta träbordet med målade vita plattor som ett kaklat bord eller sidobord

Så en kaklad bordsskiva kan vara en stor dekorativ möbel för ditt hem. Ett kaklat bord kan vara stort eller litet beroende på funktionens syfte. Oavsett anledning och vilket hörn du placerar den i, kommer ett kakelbord säkert att fånga besökarnas uppmärksamhet på grund av dess unika stil och mönster. Du kan också anpassa detta inredningselement till din inredning genom att skapa det med samma färg- och mönsterplattor eller som ett collage från olika plattor. Så det finns flera fördelar med kakelbord som gör dem idealiska för bostäder och kommersiella byggnader.

modernt vardagsrum med kakel och soffa och soffbord med reflekterande kakel

Kakelborden kan användas både inomhus och utomhus eftersom de vanligtvis är mer motståndskraftiga än andra typer av bord. Du kan placera dessa i matsal, kök, vardagsrum, balkong, uteplats, innergård och andra områden. Vissa möbler av denna typ är också gjorda av utsökt handgjorda plattor som har en hisnande design.

långt bord i caféet med en svart träram och en yta av färgade plattor

Möbeln blir inte lätt tråkig och kommer att uppskattas under en längre tid. Plattor finns i olika storlekar, färgmönster och mönster för att hjälpa dig med ett omfattande utbud av mönster från klassiskt till modernt. Beroende på din kreativitet och husets färgtema kan du välja den bästa designen för det moderna kakelbordet och anpassa det till din interiör och andra möbler.

Kombinera hållbarhet och design

Fräscha upp köket och förnya ett kaklat bord på ett modernt sätt

Kakelbord är inte bara kända för sin stil utan också för sin hållbarhet. De är bland de mest hållbara möblerna. Eftersom de i sig är värmebeständiga kan du lägga en varm kastrull direkt på bordet utan att oroa dig för det. Förutom det faktum att bordet kan vara varmt efter att du tagit bort potten, är andra faktorer som människor fruktar när det gäller andra typer av bord inget att oroa sig för. Bord med kakel är också mycket enkla att rengöra.

antikt järnbord täckt med små plattor och bearbetat som ett modernt kakelbord

Så ett kakelbord i ditt hem kan inte bara avslöja din kreativitet för besökare eller gäster med en touch av stil och konstnärlig smak. Upptäck den andra sidan av keramiska plattor i fantastiska mosaikdesigner som är lätta att lägga till i din trädgård som ett vackert tillskott. Om du har ett gammalt bord eller en pall med anständiga ben kan du göra det till ett användbart konstverk.

soffbord med mosaik och kakel utsmyckning i olika utföranden

Fler och fler överväger kakelbord eftersom de med så många mönster och färger kan anpassas efter deras behov, smak och kreativitet. Förutom bord och andra möbler används kakel i stor utsträckning som designmaterial för kök, badrum, kommersiella anläggningar, offentliga byggnader, pooler och mer. Så om du dekorerar din matsal, överväg ett kaklat matbord. Detta kan hjälpa till att förbättra stämningen i din matplats. Kakel soffbord och sidobord imponerar på dina gäster med levande färger, vackra mönster och konstnärliga mönster.