Gör matplats för fjärilar själv för trädgården

matplats för fjärilar blomma-nektar-äng-trädgård

Tänk dig en trädgård full av fjärilar! Är det inte en bra idé? Men om du inte vill plantera vissa blommor för detta ändamål som också kräver mer eller mindre vård, har vi hittat det perfekta alternativet. Varför bara mata fåglarna med ett fågelhus på vintern när du kan göra detsamma för fjärilarna på sommaren? Med en Matplats för fjärilar du kan titta på dessa förtrollande varelser och njuta av deras nåd.

Bygg din egen matningsstation för fjärilar

matplats-fjärilar-barn-pyssel-garn-blomma-hängande-trädgård

Matningsstationen för fjärilar ser också till att ett större antal fjärilsarter besöker din trädgård. Du kommer garanterat att bli förvånad över hur många olika arter det finns i din region som du inte visste om. Om du nu känner för att utrusta din trädgård med en sådan matningsstation kan du antingen köpa en färdig eller göra en själv. I den här artikeln har vi en enkel guide som hjälper dig att skapa den perfekta DIY -matningsstationen av bara några saker, de flesta har du till och med runt huset.

Matplats för fjärilar från en murad burk

utfodringsplats-fjärilar-material-sax-garn-burk-tinkering

För matningsstationen för fjärilar behöver du:

– liten masonburk med lock

– Sax

– svamp eller bomull

– Linje

– Socker

– Vatten

– möjligen filt eller balsaträ i tårform

Förbered macrame

Matningsstation-fjärilar-mason jar-idé-garn-instruktioner

Du behöver en bit snöre. Längden bör vara minst tre gånger längden på masonburk. Med den här strängen skapar du makramen, med hjälp av vilken du senare kan hänga upp masonburkan som matplats för fjärilar.

Knyt knutar

matplats-fjärilar-sträng-bindande-diy-projekt

Makraméns vackra mönster skapas i princip tack vare de knutna knutarna. På grund av detta är detta också nästa steg för fjärilsmatningsstationen. Börja med en knut runt masonburkens hals. Detta bör bindas på ett sådant sätt att ändarna av sladden förblir lika långa.

 Matplats för att lägga på

matplats-fjärilar-lätt-trädgård-tillbehör-hängande

Upprepa det hela tre gånger till, varigenom knutarna ska vara ungefär samma avstånd från varandra. Ovan kan du se hur strängen för utfodringsstationen för fjärilar i slutändan ska bindas.

Hantverksidé för trädgården

Matplats-fjärilar-knop-gör-det-själv-makrame-enkla-instruktioner

Vänd upp och ner på burken. Detta är också den position där den senare kommer att hängas i form av en matplats för fjärilar. När längden är 2,5 cm, knyt en knut till. Upprepa detta tre gånger till så att en andra rad med knutar skapas.

Avsluta med knuten

Matplats-fjärilar-makrame-design-glas-tillbehör-idé

Det enda som saknas är den sista raden med knutar. Detta bör vara i nivå med botten av masonburk. Klipp inte av resterna av sladden, utan använd den för att hänga ut matningsstationen för fjärilar var som helst i trädgården eller på terrassen, bakonen eller verandan.

Slutför matningsstationen

Matplats-fjärilar-lock-hål-vadning-nektar-socker-vatten

Ta nu locket. Stick eller borra ett hål i mitten och stick sedan en bit bomullsull genom den. Innan du skruvar på locket på burken, förbered maten för fjärilsmatningsstationen. För att göra detta, blanda vatten och socker för att göra ett sött sockervatten. Detta fyller locket, som du sedan skruvar på glaset. Bomullen är nu dränkt i vattnet och kommer snart att locka de första fjärilarna.

Tallrik som matplats

Matplats-fjärilar-lera-skål-gör-blommor-själv

Du är också välkommen att använda en tallrik för att göra en matplats för fjärilar. Inte bara kan du lägga olika söta frukter där, men du kan också designa området med andra saker. Blommor, oavsett om de är äkta eller konstgjorda, är en bra idé här och gör matplatsen ännu trevligare.

Häng upp tallriken

Matplats-fjärilar-tallrik-plast-idé-pärlfärgad-banan

Du är välkommen att dekorera strängen som du använder för att hänga upp matningsstationen för fjärilar med pärlor för att lägga till lite extra färg. Fjärilar, som du säkert vet, älskar allt som är sött. Så mogna bananer eller jordgubbar är bra val när det gäller fjärilsmat.

Matplats för fjärilar av glas

Matplats-fjärilar-glas-dekoration-ljusstake-pyssel-idé

Som nämnts tidigare kan du använda olika hushållsartiklar som du inte längre använder för att skapa en matningsstation för fjärilar. Kombinera till exempel en murad burk med en gammal glasljusstake. Lim den senare upp och ner med silikon på masonburk och använd foten som en tallrik för maten. Du är också välkommen att dekorera denna matplats genom att klistra in eller måla den.

Hus för fjärilar

matplats-fjärilar-hantverkare-inspiration-spricka-trä

Om du är en skicklig hantverkare, är du välkommen att bygga en fin trämatplats för fjärilar. Smala sprickor fungerar som in- och utgång, medan insidan är maten. På detta sätt erbjuder du också de vackra fjärilarna ett nattrum där de kan vila.

Matplats med landningsområde

utfodringsstation-fjärilar-avancerade-hantverkare-trä-design-landningsplats

Du kan enkelt utforma ingången till utfodringsplatsen för fjärilar genom att helt enkelt ordna några remsor framför hålet med ett litet avstånd från varandra. Om du planerar att lägga till ett landningsområde, överväg en öppning för en skål. Du kan sedan lägga maten klar där.

Fågelmatare utseende

matplats-för-fjärilar-trä-hus-gul-lackskål

Om du gillar designen på fågelhusen, använd bara en för matningsstationen för fjärilar också. Huset med tak bör dock vara lite mindre. Avtagbara skålar är praktiska eftersom de är lättare att tvätta.

Svamp och landningsplatta

Matplats-fjärilar-svamp-gula-baldakin-skal

Du kan också se en enkel och enkel design för matningsstationen för fjärilar i detta exempel. Nybörjare är också välkomna att testa idén. Den långa, gula svampen kan blötläggas med sockervatten för att locka fjärilar. De små skålarna i landningsområdet tjänar samma syfte.

Trådmatare för fjärilar

Matplats-fjärilar-spiral-drhat-pyssel-orange-idé

Det här är ännu enklare än tanken på masonburk. Använd vanlig tråd för fjärilsmatningspunkten. Det kan också vara en vacker färg. Den formas till en spiral som blir smalare mot botten. Du kan nu stuva ner vilken frukt som helst i den. Glöm inte att byta dem regelbundet. Fjärilarna behöver färsk, saftig frukt. De gillar inte det som torkar ut.

Forma en blomma

matnings-plats-för-fjärilar-tråd-blomma-form-glas-skål-säng-dekoration

Men tråd kan också formas till andra saker. Vad sägs om till exempel med en sådan blomma som matplats för fjärilar. Du kan sedan sticka dessa i marken och krydda en rabatt ännu mer. I mitten lämnar du ett hål för en skål där du kan lägga en svamp med sockervatten eller frukt.

Idé med plastmuggar

matplats för fjärilar kopp-plast-rör-nektar

Denna enkla matplats för fjärilar är gjord enligt en liknande princip. Du behöver plastkoppar som inte ska vara för djupa. Sådana roller, där du tillhandahåller maten, imiterar på ett visst sätt en blomma där fjärilarna sätter sin snabel för att kunna suga upp maten. Detta gör matningsstationen ännu mer äkta.

Färdig matplats

utfodringsplats-fjärilar-vintage-elegant-idé-metall-tallrik-mason burk

Färdiga matningsstationer finns i en mängd olika varianter. Så om du inte känner för att bygga en matplats för fjärilar eller bara inte har tid kan du alltid falla tillbaka på den här varianten. I slutändan får du önskad effekt på något sätt: Otaliga fjärilar i trädgården.