Hortensiavård – vad du behöver veta om vackra blommor

Hortensior vårdar trädgårdsdesign-vit-blomma-fontän

de Hortensia vård är faktiskt väldigt enkelt. Det är en växt med hundratals blommor. Vackra, färgade, stora löv, intressant utseende – allt detta gör denna blomma till den mest populära bland trädgårdsmästare.

Hortensia (hortensia) tillhör en familj av växter som har mer än 100 medlemmar. De är mycket olika, det finns för närvarande växande sorter, de som klättrar, vintergröna och kalltåliga, hortensior – dvärgar eller jättar. De kommer från Himalaya, Nord- eller Sydamerika, Central- och Östasien.

Hortensiavård – tips och tricks för nybörjare

Hortensior vårdar blomkruka-växt-dekorera takterrass

de Hortensia vård  det är enkelt. Blomman har stora ovala blad med tandade kanter. Blommorna är karakteristiska. De har små blommor i mitten och större blad på kanten. Färgerna är rosa, lila blå, röd. Det finns också vita och gräddfärgade hortensior, eller de som är tvåfärgade. Det är intressant att veta att färgen på dessa blommor beror på jordens kvalitet. Hortensiablommorna är rosa när jorden är alkalisk och blå när den är sur.

Hortensiavård – vilken jord ?

hortensior vård lila-rosa-planter-trädgård-terrass

Ett Hortensia vård är lätt. Hon har uthållighet och behöver inga särskilda villkor. Den föredrar leriga jordar som är rika på näringsämnen, neutrala och inte sura. Alkalisk jord rekommenderas inte eftersom det kan orsaka sjukdom.

Hortensiavård kräver vatten. Beroende på växttyp behöver den mer eller mindre sol. Blommorna som skyddas från vinden växer bäst.

Skär hortensior – när och hur

hortensia-vård-trädgård-buskar-blå-blommar

Majoriteten av hortensior måste beskäras ofta. Men du behöver inte överdriva det. Så att du alltid kan ge växten nöje med sina blommor, var försiktig och ta bort de döda blommorna tills de första friska nya blommorna dyker upp. Om grenarna är för täta kan du beskära några gamla. Men var försiktig – om du beskär växten kan kontakt med huden orsaka hudirritation.

Hortensior i olika färger

hortensia-vård-blå-lila-väg-säng

Hortensia reproduceras från frön på våren och dess utseende är varierat. De ser väldigt fina ut, i grupp eller ensamma. Beroende på storlek kan de användas ensamma eller tillsammans med andra arter för att dekorera ditt hem. Hortensiavård är värt, särskilt med de klättrande arterna, som är anmärkningsvärda. Du kan kombinera olika sorter av denna växt och använda den som en prydnad i huset.

De hortensior som oftast förekommer är sfäriska med stora blommor. De kom till Europa på 1700 -talet, från Japan. Till vår stora beklagelse älskade de värmen för mycket och bör bara odlas som inomhusväxter i början. Senare kom olika typer av blommor som också var väl lämpade för utomhus.

De mest kända hortensia -arterna

Blommor krukor gräs kinesiska vaser vårhumör

Oftast träffar du:

H. macrophylla, H. horticula – detta är en buske som är ljusgrön och har sfäriska blommor. Denna art har många representanter – Quadricolor, Grandiflora, Lilacina. Perfecta, Nigra och Altona.

H. Panculata – den är mycket vacker, har stora pyramidala blommor. I början är de vitaktiga, då blir deras färg mycket mer intensiv. De växer snabbt och hortensiavård kommer att se lätt ut för dig. De vanligaste typerna är Unique, Floribunda, Granifora, White Moth.

H. arborescens – blomman har stora vita – krämiga blommor som blommar från maj till september och växer till mer än 2,5 m.

H. serrata – blommorna är stora och runda. Blödningar från försommaren till senhösten. Älskar solen och når en höjd av 1,2 m.

Hur man färgar hortensiorna i blått

blå vit färg sekretess skärm trädgård stil design

H. aspera sargentiana, H. villosa – den imponerar med mjuka, ljusgröna blad som är upp till 30 centimeter i diameter. De inre blommorna är lila, omgiven av ljusrosa ringar. Bin älskar dessa blommor och besöker dem ofta. Den verkliga skönheten i denna växt visar sig på sommaren. Storleken sträcker sig upp till 4 meter.

H. anomala petiolaris – är en klätterart som älskar skuggan. Den blommar kort – bara i några veckor, men dess gröna blad gör den tillräckligt attraktiv till slutet av säsongen.

H. Quercifolia – bladen på denna 2 meter höga buske påminner om ett träd. På vintern ser de lila och beaurdox ut. Blommar på sommaren – vitt.

de Hortensia vård har många alternativ. Om jorden i din trädgård är neutral och du vill att dina blommor ska bli lila-blåa, tillsätt svavel eller aluminiumsulfat till jorden. Detta kan få dina buskar att blomma halvrosa, halvblå. En annan gammal metod för att odla blå hortensia är genom att begrava gamla rostade naglar nära sina rötter.

Vasvårdstips idéer färska blommor tekanna

Perennals vatten har stenplattor i trädgårdsform

Hortensior blå doftande blommor vit husfasad

doftande blommor lila perenner fleråriga växter

Hortensia blomkruka keramiska vackra trädgårdsdekorationer

Hortensior blå färg vår trädgård form

Trämöbler stengolv terrass hortensior

rustika hortensior rosa färg keramiska vaser krukväxter