Inomhus palmer, deras egenskaper och tips för korrekt vård

Kanske letar du efter lämpliga växtarter för att komplettera din rumsdesign med några gröna accenter? När det gäller gröna krukväxter är palmer förmodligen en av de mest populära sorterna. De ger rummet en touch av exotism och är samtidigt väldigt lätta att ta hand om. Vill du också ta med naturen in i ditt hem och för det olika Inomhus palmer då kan vi förhoppningsvis hjälpa dig med dagens lista.

Inomhus palmer typer vård-tips-idéer-krukväxter-dekoration

Vi har sammanställt några populära arter med deras egenskaper samt tips för vård, som borde göra ditt val enklare. Du hittar både ett lättskött urval för nybörjare och upptagna människor, liksom mer krävande varianter för växtälskare som vill och kan investera mer tid.

Vård av inomhuspalmsorter – bambupalmen (Chamaedorea seifrizii)

inomhuspalmer arter bambu-palm-tropiska-växter-gröna

En av de mest populära inomhuspalmsorterna är utan tvekan bambupalmen. Den fick sitt namn på grund av sin stam, som starkt påminner om bambu i sin struktur. Växten, som kommer från Centralamerika, växer upp till 3 meter, de lätt krökta bladen upp till 60 cm. De växer frodiga och skapar ett exotiskt utseende i alla rum. Handflatan klarar sig med lite ljus såväl som med direkt solljus, men är inte vinterhård. Vattna dem måttligt till ofta och befrukta en gång i månaden. Det behöver inget gödselmedel under viloperioden.

Inomhuspalmsorter – Bismarck palmvård (Bismarckia nobilis)

rumspalmer arter bismarck-palm-silvrig-blad-fläkt

Det slående med Bismarck -palmen är dess vitaktiga färg, som skapas av vax. Dessa palmer inomhus kommer från Madagaskar och behöver mycket vatten. I allmänhet kräver växten mycket omsorg och är kanske inte lämplig för nybörjare. Underlaget ska vara genomsläppligt för luft och vatten och helst bestå av jord, humus, leror, grus och expanderad lera. En solig plats är viktig, och temperaturen bör inte vara lägre än noll grader. Det betyder att du kan sätta handflatan på balkongen eller terrassen till sen höst och även ganska tidigt på våren. Palmen blommar flera gånger om året och glädjer på så sätt varje växtälskare.

Stora krukväxter är vackra och dessutom lätta att ta hand om!

Dessa krukväxter, som kräver lite vatten, är perfekta för inomhusträdgården!

Vackra inomhusväxter med färgglada löv som ett stänk av färg i inredningen: 22 dekorativa bladväxter

Chilenska honungspalmen (Jubaea chilensis)

rumspalmer typer chilenska-honung palm-inspiration-vård-tips-exotisk-dekoration

Som namnet antyder kommer dessa typer av inomhuspalmer från Chile. Den växer väldigt långsamt och blir bara upp till 30 cm hög, vilket naturligtvis gör den perfekt för inomhusbruk. En annan fördel med dessa inomhuspalmsorter är att de är frosthärdiga vid temperaturer upp till minus 12 grader. Detta innebär att denna växt också kan placeras på balkongen efter behag och bara tas in för vintern. Välj en ljus, helst full solplats (men inte på våren), vattna regelbundet och se till att det finns tillräckligt med fukt. Det befruktas en gång i månaden.

Elefantfot (Beaucarnea recurvata)

inomhuspalmer arter elefantfötter-original-optik-blad-tropisk-atmosfär

Elefantfoten är mycket populär som en inomhuspalm, främst på grund av dess intressanta och exotiska utseende. Namnet kommer från att stammen liknar en elefants fot och är ganska tjock. Välj en ljus plats med mycket solljus, undvik den varma middagssolen. Så öster- och västfönster är perfekta. För dessa inomhuspalmsorter är det bäst att förbereda en lös och näringsfattig jord som bara vattnas regelbundet på våren och sommaren. Marken visar dig rätt tid att vattna. Detta bör alltid torka ut lite innan du tillsätter nytt vatten. På vintern hälls endast vatten i slurkar.

Palmlilja (yucca)

inomhus-palm-art-yucca-lättskött-handflata-sort-förökning-lätt

Välkända inomhuspalmsorter är yucca, som kan bli upp till 5 meter hög, vilket helt enkelt är omöjligt i en kruka. Läget kan vara blåsigt och soligt. Båda väderförhållandena påverkar inte växten. Mycket ljus är en förutsättning. Substratet spelar ingen roll, men det bör vara permeabelt. Det hälls så snart det övre lagret av substratet har torkat, medan befruktningen görs varannan vecka. Temperaturen bör inte sjunka under 5 grader. Annars är dessa palmarter mycket krävande. Om du har möjlighet att flytta växten utanför under de varma årstiderna kommer du snabbt att bli imponerad av tillväxten. Tiden utomhus är extremt bra för växten.

Drakträdet (Dracaena)

Inomhus-palm-art-drake-träd-blad-mönster-två-ton-lättskött

Drakträdet är lika lättskött som palmliljan. Bladen kan färgas gröna, vita eller röda beroende på inomhuspalmsorterna, varigenom växten kan förväntas växa upp till 2 meter i höjd, men detta uppnås ganska långsamt. Marken ska alltid vara tillräckligt fuktig. Det är bäst att gödsla varannan vecka med flytande gödningsmedel som du löser upp i bevattningsvattnet. Rätt plats varierar beroende på underarten. Som en tumregel gillar draketrädet dock inte direkt solljus. Halvskuggan är idealisk för dessa palmer inomhus. På så sätt får växten både solljus och tillräcklig vila från värmen.

Bananträd (Musa basjoo)

Inomhuspalmer-arter-banan-träd-exotiska-lättskötta härdiga exemplar

Bananträdet blir alltmer populärt. Beroende på art är dessa mellan två och sex meter höga. Dessutom är bladen mycket stora och växer in i Vreite. Så det finns mycket utrymme att tänka på. Dessa inomhuspalmsorter älskar ljus och fukt, men inte vattentäppning. En solig eller åtminstone delvis skuggad plats är därför bäst lämpad, varigenom jorden aldrig ska torka ut. De tropiska växterna tål inte alls drag. Så tänk på detta när du väljer plats. Bananträdet växer snabbt trots att det inte behöver mycket gödselmedel. Avläggare är mycket vanliga och tas bäst bort för att huvudväxten ska kunna växa bättre. Du kan sedan plantera avläggarna i en separat blomkruka och höja ytterligare växter.

Inomhuspalmsorter – Schusterpalme (Aspidistra elatior)

rumspalmer-typer-skomakare palm-krukväxt-växt-rum-design-natur

Skomakarpalmen, även kallad slaktarpalmen eller järnväxten, når en maxhöjd på upp till 70 cm och föredrar en skuggig till delvis skuggad plats. De är idealiska för små vardagsrum. Dessa palmer inomhus tolererar inte direkt solljus och temperaturer under 12 grader. Vattna måttligt och gödsla varannan vecka utom på vintern. Substratet ska vara genomsläppligt för luft och vatten så att ingen vattentäppning och ruttning kan uppstå. För detta ändamål är det bäst att välja en blandning av humus, jord, torv, lavagranuler och kvartssand.

Kentia palmvård (Howea)

inomhus-palm-art-kentia-bevattning-tips-gödsla-substrat

Eftersom dessa palmer inomhus också är mycket lätta att ta hand om, är de ofta det första valet som även nybörjare kan våga prova. Hon känner sig mest bekväm vid temperaturer runt 20 grader och i halvskugga. Välj sur jord som också är genomsläpplig för vatten, eftersom växten inte alls gillar vattendrag. Trots det bör underlaget alltid vara tillräckligt fuktigt. Minska vattentillförseln på vintern och gödsla en eller två gånger i månaden i tillväxtfasen. Då kan du njuta av lövets frodiga tillväxt och skapa den önskade exotiska atmosfären i ditt hem.

Guldfruktpalm (Dypsis lutescens)

inomhus-palm-art-guld-frukt-palm-vackert-tillväxt-vatten-gödsla

Även om denna typ av palm kan bli väldigt stor, växer den väldigt långsamt, vilket gör den till den perfekta krukväxten ändå, eller kanske på grund av den. En delvis skuggad till solig plats är idealisk, varigenom den extrema middagssolen bör undvikas. Eftersom dessa inomhuspalmsorter inte gillar torr luft, bör bladen sprutas regelbundet, både på sommaren och på vintern. Då kan växten känna sig lika bekväm som i sitt hem och glädja dig med friska blad i frodigt grönt. Växten kan kännas särskilt bekväm i ett fuktigt badrum. Om detta rum uppfyller ljuskraven, står ingenting i vägen för att ställa in palmen där.

Hampa palm som en härdig växt (Trachycarpus fortunei)

inomhus-palm-art-hampa-palm-populär-inomhus-växt-stimulering-tips-vattning

Dessa palmer inomhus kommer från Kina, där de kan nå en höjd av 12 meter i naturen. I potten är tillväxten dock begränsad till cirka 2,5 meter. Välj en ljus plats med några timmars direkt solljus för att garantera bra bladverk. Innan vattning, vänta alltid tills det översta lagret av jorden har torkat och undvik vatten som innehåller kalksten. För detta ändamål kan du samla regnvatten eller använda destillerat vatten. Gödsla varannan vecka för att ge växten de näringsämnen den behöver.

Eldpalmen (Archontophoenix alexandrae)

rum-palm-arter-eld-palm-kontors-växt-krävande-lite-utrymme-tips

Eldpalmerna som palmer inomhus är särskilt populära för kontor eftersom de är mycket krävande. De klarar sig med lite ljus, men också med sol, växer mycket snabbt och tar trots sin höjd inte mycket plats. De älskar fukt och bör därför sprayas regelbundet. Små växter vattnas mindre, medan större exemplar behöver mycket vatten för att ta hand om alla de stora bladen. Gödsla två gånger i månaden och välj ett substrat från jord, kompost, lavagranuler eller expanderade lerfragment och grus.

Krävande inomhuspalmsorter – betelpalmen (Areca catechu)

rumspalmer-typer-betel palm-vård-tips-betelnöt-gröna-växter

Så vacker som betelpalmen är, tänk på att detta är en mycket krävande växt. Nybörjare eller människor som inte kan ägna mycket tid åt att ta hand om det bör tänka efter två gånger innan de väljer handflatan för att inte bli besvikna senare. Dessa inomhuspalmsorter kommer från de tropiska regnskogarna och föredrar därför en mycket hög luftfuktighet. Direkt solljus och drag samt temperaturer under 20 grader bör undvikas. Jorden måste alltid vara fuktig. Dessutom ska bladen sprutas regelbundet. Bevattningsvattnet måste vara rumsvarmt eller ljummet och så fritt från kalk som möjligt. Gödsla med palm- eller kaktusgödsel två gånger i månaden.

Dvärgpalm (Chamaerops humilis)

inomhus-palm-art-dvärg-palm-liten-inomhus-växt-vackra-fan-blad

Dvärgpalms löv är formade som en fläkt. Den fick sitt namn på grund av sin lilla storlek på högst 5 meter, med själva stammen bara 1,4 meter hög och resten av bladen. Oavsett om det är utomhus eller i rummet rekommenderas starkt solljus starkt, eftersom det motsvarar plantans naturliga förhållanden. Annars växer växten mycket långsamt. Dessa palmer inomhus måste befruktas varannan vecka och vattnas regelbundet. Blanda ett vattengenomsläppligt underlag från grus, kompost, lavagranuler och sand.

Cycad (Cycas revoluta)

inomhus-palm-art-cykader-ormbunkar-dekorativa-rum-balkong-trädgård-sol

Cycaden är också en mycket vacker växt. Även om det liknar palmer är det faktiskt en ormbunke som kan bli väldigt gammal och stor. Detta alternativ till palmer inomhus kommer från Sydostasien och Japan och är frostbeständigt upp till minus 12 grader. Anläggningen är känslig för platsändring, vilket bör undvikas i enlighet därmed. Vattna och gödsla måttligt ofta med regnvatten eller undvik åtminstone kalkhaltigt vatten och spraya plantan regelbundet. Repotting bör endast göras mycket sällan (vart sjätte till sjunde år). Även om det ser ut som en mycket krävande växt vid första anblicken, så är det inte alls fallet. När rätt plats har hittats kommer du att njuta av växten i många år utan att behöva investera mycket tid och omsorg.

Blå hesperid palm (Brahea armata)

inomhus-palm-art-blå-hesperid-palm-silver-färg-blad-ganska-vård

Den blå Hesperide -handflatan liknar mycket Bismarck -handflatan. Den har också en intressant bladfärg. I det här fallet är det en silverblå art, den är inte bara lämplig som krukväxt, den kan också planteras i trädgården tack vare dess frostbeständighet. Inuti bör du dock vara garanterad en mycket ljus plats, helst i full sol. Vattning är bara måttligt ofta eftersom handflatan inte behöver mycket vatten. Dessa palmer inomhus befruktas var tredje vecka med flytande gödningsmedel. Om allt detta observeras kommer du också att kunna njuta av sådant lövverk som kommer att sätta alla andra inomhusväxter i skuggan.

Mountain Palm (Chamaedorea)

inomhus-palm-typer-berg-palm-inomhus-växter-idéer-vård-lätt

Även om bergspalmen kan bli upp till 5 meter hög i naturen, når den bara en liten storlek som en krukväxt. Så perfekt för små lägenheter eller rum som letar efter mer kompakta exemplar .. Håll alltid jorden på dessa inomhuspalmsorter fuktiga, eftersom de älskar mycket vatten. Vattentäppning måste dock undvikas så att rötterna inte börjar ruttna. Däremot kan jorden torka ut på vintern, för då har växten sin vilofas. Välj en ljus eller åtminstone delvis skuggad plats.

Phoenix palm – vårdtips

inomhus-palm-arter-phoenix-palm-date-palm-spreads-palm-ordentligt vårdande

Phoenix palm är också känd som dadelpalmen. Det är viktigt att du hittar en varm plats för denna växt som är fri från drag. Detta bör också vara ljust, så garantera åtminstone en penumbra. Efter en period av acklimatisering kan dadelpalmen också klara sig i direkt sol. Så om du bara har ett ledigt utrymme vid fönstret är denna plats också lämplig efter att växten har vant sig vid förhållandena. Vattna dessa inomhuspalmsorter när det översta jordlagret har torkat. Jorden ska aldrig torka ut helt. Gödsla regelbundet, till exempel med palmgödsel.

Hällpalm (Brahea dulcis)

inomhus-palm-art-sten-palm-torra-perioder-fläkt-blad-okänslig

Namnet antyder att palmarterna känner sig mycket bekväma på stenig mark. I skopan tål provet temperaturer ner till minus 4 grader. Inomhuspalmsorterna föredrar ett delvis skuggat till soligt läge och är mycket krävande. Vattna måttligt när det växer. Växten klarar sig också bra med torra perioder. Hon har anpassat handflatan till detta på grund av den steniga jorden som den växer på i naturen. Det beror på att ingen fukt kan lagras där. Under viloperioden fuktas jorden bara. Vattenpermeabilitet är mycket viktigt för handflatan, vilket redan indikeras av att torra faser är problemfria.