Motorsågkonst: träsnideri med motorsåg för nybörjare

Motorsågkonst träskulpturer trädgårdssvampar

Olika metoder har använts för att skapa skulpturer genom mänsklighetens historia. Träsnideri är det äldsta bland dem, och förmodligen också det mest populära. Träsnideri har förändrats mycket genom århundradena, men traditionen har bevarats. Detta hantverk har en lång historia och det beror verkligen på de olika skärningsverktygen som finns tillgängliga idag. De mest populära träsnidningsverktygen är: carving knives, wood meisels and paring knives. Knappt någon tänker på motorsågar. Motorsågar är utan tvekan ett av de vassaste verktygen i världen, vilket gör dem till ett effektivt verktyg för träsnideri. Motorsågkonsten är en av de mest otroliga konstformerna i modern tid. Historien om denna konstform går tillbaka till början av 1950 -talet, men den växer i popularitet och kombinerar modern motorsågsteknik med traditionell träbearbetning och ristningsteknik. Idag har många motorsågskonstnärer från hela världen skapat några av de vackraste träskulpturerna, möblerna och dekorationerna.

Motorsågkonst – träsnideri med motorsåg

motorsåg konst-örn-precisionsarbete

I det följande ger vi dig grundläggande information och några tips för nybörjare som också skulle vilja prova att snida en kreativ träskulptur med en motorsåg själva. Liknar typisk träsnideri, men i större skala, med en motorsåg skapar du filigran träskulpturer. Från enkla djurfigurer till genomarbetade abstrakta konstverk – möjligheterna är många. Även om motorsågskonsten kan verka komplicerad och nästan omöjlig till en början, så är den inte det. Med tålamod och lite övning kan du skapa underbara träskulpturer med motorsågar för att försköna ditt hem och din trädgård eller som en present till nära och kära.

Motorsågsskyddsutrustning viktig

Innan du börjar, ta en kort kurs för att lära dig mer om hur du använder motorsågen. Det är viktigt att vänja sig vid det tunga, bullriga verktyget. Motorsågen skär allt material väldigt snabbt. Använd alltid skyddsutrustning som skyddsglasögon, hörselskydd, skor med ståltoppar och till och med hjälm för att undvika skador.

Innan du huggar en skulptur med motorsågen, öva på mindre träbitar. Formerna behöver inte vara perfekta. Det är viktigt att lära sig att göra mjuka kanter, raka eller ojämna snitt med en motorsåg. Träna också på olika träsnidningstekniker.

Motorsågkonst för nybörjare

motorsåg konst-trä-skulpturer-trädgård-bröllop-älskare

Vilken motorsåg är bäst? Träsniderier kan tillverkas med nästan alla kommersiellt tillgängliga modeller. Du behöver en stor såg för att klippa av de stora träbitarna och en mindre såg och slipmaskin för de mindre detaljerna. Sladdlösa och elektriska motorsågar kan användas, men de flesta motorsågsartister föredrar bensinsågar. Den bästa motorsågen är den som passar perfekt i konstnärens hand. Om verktyget är för stort eller för tungt för dig, bör du leta efter en annan modell. Först då kan du koncentrera dig på snidningen och inte på sågen. Här är det viktigt att motorsågen är lätt, lätt att hantera och låg i buller och vibrationer. För fina arbeten som ansikte och päls används vanligtvis särskilt vassa motorsågar, även kända som snidningssvärd.

Motorsågkonst trä skulptur ekorre trädgård

När du känner dig bekväm med motorsågen kan du välja vilken träslag du vill arbeta med. Att förstå egenskaperna för varje träslag är mycket viktigt eftersom de kommer att diktera hur träet kommer att reagera på din motorsåg och skärningstekniker. Nästan vilken träslag som helst kan användas för carving. Köp träet från en konsthantverksbutik eller träleverantör. Utformningen av din carving avgör vilken träslag som ska användas.

motorsåg-konst-uggla-lämplig-trä

Här är en kort översikt över de träslag som är lämpliga för carving:

  • Basswood är förmodligen förstahandsvalet för de flesta träsnidare. Även om det är klassat som lövträ, är det relativt mjukt och lätt att hugga med en motorsåg. Limewood är perfekt för nybörjare.
  • Valnötsträ är ett populärt val för möbler och träsnideri. Dock dyrare än lindved. Den har fin färg och korn. Lövträ, men lätt att arbeta med.
  • Ek är också en av de mest populära träslagstyperna. Har många egenskaper som gör den idealisk. Ek är ett ljust lövträ med en vacker säd.
  • Poppelträ är också ett populärt träsnideri. Den är väl lämpad för att hugga skulpturer för inomhusbruk.
  • Andra lämpliga träslag är lönn, sten furu, lärkträ, alm och kastanjeträ.

träsnideri motorsåg nybörjarsteg

Medan du arbetar med motorsågen ska träet ha en bekväm höjd och stadigt på plats. Nybörjare kan använda mallar för att komma igång med rätt proportioner. Arbeta långsamt och tålmodigt, eftersom varje misstag kan ses permanent och inte längre kan korrigeras. I värsta fall måste du kasta träet och börja om. För att undvika detta, använd krita för att skissa dina snitt på träbarken. Detta hjälper dig att vara mer exakt och undvika permanenta misstag. Ett alternativ skulle vara att göra en grov design på träytan med motorsågens spets.

motorsåg-konst-trä-skulptur-björn-trädgård

Följ mallen för att rista din träskulptur med motorsågen. Undvik att göra stora nedskärningar i början. Gör istället mindre snitt tills du får det utseende du vill ha. För fint arbete kan du byta motorsåg eller definiera former med en skärkniv.

motorsåg konst-björn-precisionsarbete

Den färdiga träskulpturen kan slipas med sandpapper för att få fram detaljerna. För att ge träet en mörk färg kan vissa områden behandlas med en propangasbrännare. Till exempel kan pälsen på din björnskulptur bli mörkare.

motorsåg konst-trä-skulptur-fågelhus

I slutändan måste träet förseglas med linfröolja eller annan olja. Det beror på om skulpturen ställs ut inne eller ute. Om skulpturen är avsedd att användas i trädgården, måste den skyddas från elementen med en speciell lack.

motorsåg konst möbler bänk björn

Dekorativa motorsågsverk kan också vara praktiska: En bänk är ett riktigt blickfång i varje trädgård och samtidigt en bekväm sittplats. Så längden kan också anpassas till dina behov. Det perfekta tillägget till din terrass!

Nedan ger vi dig några idéer som är perfekta för nybörjare inom motorsågskonsten. Lär dig hur du snider en pumpa och svamp med en motorsåg.

motorsåg-konst-nybörjare-mall-svamp

Du behöver en 30 cm x 40 cm trädstam. Gör 10 centimeter djupa horisontella snitt runt hela trädstamens omkrets. Med 5 cm från kanten, skär diagonalt från alla fyra sidorna.

Designa nu stammen genom att skapa en mild kurva. Gör spår i toppen av stammen som slutar strax under locket.

Kepsen ska nu formas. Vänd på träet och säkra det väl. Skär i 45 graders vinkel, uppifrån och ner. Så här skapas svampens runda keps.

motorsåg konst mall pumpa

För att rista pumpaskulpturen behöver du en trädstam på 30 x 45 cm. En pumpa har tio segment som kan variera i storlek och form. Denna skulptur har bara åtta. Dessa ska inte alltid ha samma storlek. För att få det att se ut som en riktig träsnideri står pumpan på en naturlig trädstam. Barken skapas genom att göra vertikala snitt vid slumpmässigt valda punkter längs hela omkretsen.

Du kan titta närmare på hur man snider pumpan med motorsågen i följande video:

 Sammanfattning av motorsågstips och tricks för nybörjare:

– Bekanta dig med grunderna i motorsågarbeten. Lär känna din enhet. Prestandaområden, svärdslängder, handtag och funktioner skiljer sig från modell till modell.

– Motorsågar kan vara farliga och lämpliga skyddskläder är obligatoriska vid skärning med motorsåg.

– Se alltid till att motorsågen är skarp, inte trubbig, för att göra den lättare att hugga. Kom ihåg att en tråkig motorsåg är farligare än en vass. Du kan slipa sågkedjan själv eller få den slipad.

– Arbeta med olika sågar. Du kommer sannolikt att behöva en större såg i början för att skära bort de större bitarna. Byt sedan till en mindre såg för att göra detaljerna.

motorsåg konst träsnideri guide

– Vänja dig vid vikten på motorsågen och det buller den ger.

– Håll motorsågen med båda händerna. Ta också reda på vad som är de bästa skärningspositionerna för att minska dåliga vanor.

– Allmänna böcker om träsnideri är till stor hjälp.

– Du kan också hitta många mallar online som du kan använda.

– Du kan förbättra dina kunskaper genom att gå en kurs.

– Mjukt trä, som inte är ömtåligt, är idealiskt för nybörjare.

– Som nybörjare, experimentera med mindre stockar, 40 cm i diameter eller mindre.

– Ett skärsvärd används vanligtvis för fint arbete.

– Motorsågens storlek beror på konstnärens styrka och träets storlek.

– Du kan också använda snidknivar och andra skärningsverktyg för att skapa fina detaljer.

– Basswood är perfekt för dem som inte är helt säkra på vad de gör. Det finns ett barrträ där, vilket betyder att det är väldigt lätt att skära.

Motorsåg konstbänk trädgård kreativ

I allmänhet är träsnideri ett av de äldsta hantverken i världen och är både funktionellt och konstnärligt vackert. Motorsågkonst kan å andra sidan vara en otroligt givande och rolig hobby som också kan bli ditt jobb. Många kända konstnärer säljer sina konstverk eller deltar i olika evenemang.

Även om motorsågskonsten vid första anblicken kan verka svår och nästan omöjlig kan vem som helst prova denna teknik. Det är dock mycket viktigt att veta hur man använder en motorsåg eftersom det är ett extremt praktiskt men också ett mycket farligt verktyg. Men med tålamod och lite övning kan du göra underbara skulpturer av trä själv. Ju mer du tränar dina skärningskunskaper, desto bättre blir de. Även de bästa motorsågartisterna var nybörjare vid ett tillfälle!

Motorsåg konst trädgård dekorationer champinjoner champinjoner