Orkidéer gödslar med enkla medel från hushållet – naturliga och näringsrika gödningsmedel

Även om orkidéer var svåra att ta hand om förrän för några år sedan och endast var reserverade för proffs, är dagens odlade former mycket lämpliga även för nybörjare. Och hennes vackra syn har verkligen gjort det för så många. Om du inte vill fylla ditt hus med växter, men ändå värdesätter en vacker accent med riktiga blommor, väljer du gärna orkidéer med sitt stora utbud av blomsterfärger. Men för att du alltid ska kunna njuta av nya blommor är det viktigt att du gödslar orkidéerna och därmed förser dem med näringsämnen. Idag förklarar vi för dig exakt vad du bör vara uppmärksam på och med vilka dagliga (avfall) produkter du kan göra detta.

Gödsling av orkidéer med huskurer - vad är lämpligt som gödningsmedel

Om du vill gödsla orkidéer behöver du inte lägga enorma mängder pengar på specialgödsel. Det finns gott om produkter tillgängliga i ditt hushåll varje dag som du kan använda för detta ändamål och dina vackra växter kommer att tacka dig för det! Ta reda på vad du kan använda för att befrukta orkidéer och på vilka sätt så att du kan njuta av friska orkidéer.

Från när man ska befrukta orkidéer och hur ofta?

Gödsla orkidéer gjorda rätt - tips vid den tiden

Så att dina växter går bra är det inte bara viktigt att veta vad som är lämpligt som gödningsmedel. Rätt tid är också viktigt. Så vad bör man tänka på om man vill befrukta sina orkidéer ordentligt?

Gödsla orkidéer – timing

Så när befruktar du orkidéer? I grund och botten bör orkidéer endast befruktas under tillväxtfasen och sedan lämnas under vilofasen. Vilofasen sker vanligtvis på vintern. Därför behöver du inte befrukta orkidéer på vintern.

Orkidéer gödslar under blomningen eller inte?

Så fort tillväxtfasen börjar igen börjar du också igen med näringstillförseln, för då behöver växten styrka. Du kan se när det är rätt när nya löv, stjälkar eller blommor bildas. Om blommorna har vissnat behöver du inte klippa av stammen, för det är inte ovanligt att en ny umbel växer ur ett av de så kallade “ögonen” och naturligtvis behöver växten också tillräckligt med näringsämnen för detta. Så du kan fortsätta att befrukta orkidéer medan de blommar.

Du bör också befrukta orkidéerna när de inte blommar (förutom under vilofasen), för under denna tid växer nya löv och förhoppningsvis snart nya paraplyer som behöver vårdas.

Gödsling av orkidéer bör avbrytas i ett par veckor efter repotting

Orkidéer befruktas efter omplantering

Förutom vilofasen bör du också ta en paus från befruktningen när du har repottat orkidéerna. Då är det bäst att hoppa över att gödsla orkidéerna i 4 till 6 veckor.

Gödsla orkidéer – Hur ofta?

Goda nyheter för alla nybörjare som vill skaffa en orkidé är att denna växt är en lågätare. Det betyder att du inte behöver oroa dig om du glömmer eller hoppar över befruktning under lång tid. Faktum är att om du gödslar dina orkidéer för ofta kommer det att skada växten. Varannan vecka är tillräckligt.

Gödsla orkidéer med huskurer

Orkidéer gödslar för nybörjare och billigt - använd hushållsavfall

Nu när vi har klargjort frågan om “när man ska befrukta orkidéer” kan vi också komma till frågan om “att befrukta orkidéer med vad”. Om du vill befrukta dina orkidéer naturligt finns det olika alternativ för dig som du kan göra gödselmedel för orkidéer själv. Vi har listat nedan exakt vilka naturliga medel du kan använda för att tillverka orkidégödsel själv.

Med te från kompost

Gör te från kompost som ett gödningsmedel för blommor och växter

Eftersom kompost kan lukta obehagligt och inte kan blandas in i underlaget för lätt, är ett te av kompost den perfekta varianten för denna typ av naturligt gödningsmedel. Det är viktigt att du endast använder kompost gjord på lövväxter (t.ex. från sallader) och gamla grönsaker när du gödslar orkidéer. Så här är teet gjort:

Blanda en liter vatten (kalkfritt och klorfritt) per kilogram växtmaterial i en hink, till exempel, och lägg det åt sidan i minst 24 timmar så att plantorna kan börja ruttna i vattnet och därmed avge deras näringsämnen. En omgivningstemperatur på minst 20 grader är idealisk för detta. Sila sedan av växtdelarna och doppa orkidéerna med vattnet.

Orkidéer gödslar med jäst

Torrjäst är bäst för befruktning av orkidéer

Torrjäst är bäst. Detta förser plantorna med mycket kalium och fosfor och kan användas för befruktning före och under blomningen. En jästbit som användes för följande recept är dock också lämplig: Bered en lösning genom att lösa upp en jästbit i 10 liter vatten (ljummet och kalkfattigt) under omrörning. Först när all jäst har lösts kan lösningen användas för att vattna orkidéerna. Det är bäst att sänka växterna. På så sätt kan du inte bara befrukta dina orkidéer utan också bevattna dem samtidigt.

Orkidéer gödslar med öl

Orkidéer gödslar med gammalt öl - humlen är rik på näringsämnen

Det som menas är inte färskt, men inaktuellt öl. Visst, det händer att du inte har avslutat din öl kvällen innan och sedan kastar den nästa dag. Du behöver inte göra det längre. Låt det istället sitta ytterligare en dag och späd det sedan med vatten. Du använder den sedan för att vattna var 4 till 6 veckor. Det är humlen den innehåller som är så bra för växterna och fungerar som kompost. Dessutom kan lukten av öl förhindra skadedjur, eftersom vissa inte alls gillar det.

Gödsla orkidéer med kaffesump

Gödsling av orkidéer med kaffegryn ger plantorna kalium, fosfat och kväve

Du är också välkommen att gödsla dina orkidéer med kaffesump. Så istället för att slänga kaffesumpen i papperskorgen eller på komposten varje morgon, använd dem istället för att göra ett naturligt gödningsmedel. Det speciella med denna variant är att kaffet verkligen innehåller alla de näringsämnen orkidén behöver: kalium, kväve och fosfat.

Fördela helt enkelt kaffegryn över underlaget och vattna plantan omedelbart lite. Ta bort det igen efter 3 dagar eller så snart det har torkat. Sedan kan du lägga ut nya kaffegryn igen efter 2 veckor. Håll inte apparaten fuktig efter vattning, annars kan mögel utvecklas som kan skada växterna.

Svart te påverkar kaffet på blommor och växter och är mycket näringsrikt

Svart te

Som ett alternativ till kaffe kan svart te också användas, eftersom det innehåller samma näringsämnen och därför kan leverera orkidén perfekt. Men använd aldrig färskt te eller tepåsar vid befruktning av orkidéer, eftersom det är för starkt. Ta istället satsen eller påsen efter att du har gjort ditt te och blötlägg det i varmt vatten i 20 minuter (250 ml vatten per påse).

Ta sedan bort tepåsen och låt vätskan svalna. Sedan kan du använda den för att vattna plantorna, även dagligen, utan att riskera överutbud. Använd alltid detta bevattningsvatten nyberedt och för beredning av kalkfritt eller åtminstone kalkfritt vatten!

Gödsla med ett barnpiller

Barnpillret ger inte näringsämnen, men det främjar växternas tillväxt

Det låter märkligt till en början, men p -piller kan verkligen göra underverk för dina växter och det inkluderar orkidén. P -piller ger inte dina växter näringsämnen, men det främjar tillväxt. Så om du befruktar orkidéer med babytabletter uppnår du en slags gödseleffekt, så att säga. Kombinera dem med andra gödningsmedel du väljer. Om du har slutat ta ditt piller och har några kvar så här kan du använda det:

Lös upp ett piller i 1/4 till 1 liter vatten över natten och använd det för att vattna dina orkidéer. Du kan upprepa detta en gång efter 4 veckor eller leverera dina växter på detta sätt var 6: e månad (eller minst varannan vecka). Alternativt kan pillret också sättas in direkt i underlaget. Lite gödningsmedel fördelas sedan med varje vattning.

Det är viktigt att du inte använder denna typ av gödningsmedel på ätbara växter (grönsaker, örter, fruktträd, etc.), eftersom hormonerna kommer in i växten. Det rekommenderas inte heller på fältet, för det är så hormonerna sipprar in i grundvattnet.

Vitlök som näringsleverantör

Vitlök och bärnstenssyra stärker växten och främjar tillväxt

Vitlök har också en uppfriskande effekt på orkidéer. Du kan också använda detta husmedel för att stimulera blomning. Du kan få ett bra gödningsmedel genom att tillsätta ravsyra till det. Värm en liter vatten, tillsätt en tablett ravsyra och låt vätskan svalna. Finhacka sedan 3 vitlöksklyftor, tillsätt dem i vätskan och låt allt vara täckt i 24 timmar.

Denna vätska vattnas genom nedsänkning. För att göra detta, lägg gödselmedlet genom en sil i en hink med stående vatten och sänk ner orkidéerna i detta vatten. Alternativ vattning med vitlök med normal vattning och förvara gödningsmedlet i kylskåpet i högst 3 dagar. Det är bäst att alltid göra så mycket du behöver när du gödslar dina orkidéer.

Med äpple

Äpplen använder gaser för att uppmuntra orkidéer att blomma och placeras bredvid krukan

Äpplen är särskilt effektiva när du vill stimulera blomningen av orkidéer. Du kan placera en övermogen bit äpple direkt på underlaget för detta ändamål, men då riskerar du mögeltillväxt. Istället kan du helt enkelt placera äppelbiten bredvid grytan. Äppelbiten frigör sedan det som kallas gasetylen, vilket stimulerar blomning.

Potatis- och risvatten som gödningsmedel

Gödsla orkidéer med potatis- eller risvatten - koka riset och häll det kokande vattnet över

Vanligt risvatten är känt för sina många fördelar. Detta inkluderar också användningen av vattnet som ett gödningsmedel för växter. Det används helt enkelt varannan vecka efter att ris har kokts som bevattningsvatten, som sedan förser orkidén med kalium, kalcium och vitamin B. Använd potatisvatten på samma sätt om du vill befrukta orkidéer naturligt.

Hur kan du använda äggskal?

Äggskal och kokvattnet ger orkidén kalcium

Kalcium, kol och syre är de mineraler i äggskal som är så värdefulla för dina orkidéer. Så om du vill befrukta orkidéer naturligt, använd bara skalen på dina frukostägg. Å ena sidan kan du blötlägga skålarna i vatten och sedan använda det som bevattningsvatten. Eller så kan du använda vattnet där du kokade äggen efter att det svalnat. Använd den bara för att vattna dina blommor.

Bananskal för att förse orkidéer med näringsämnen

Torka skalet av organiska bananer och använd dem som gödningsmedel

Sist men inte minst skulle vi vilja presentera dig för bananskalet som ett gödningsmedel, som du säkert kommer att ha tillräckligt med hemma regelbundet. De innehåller mycket värdefullt kalium, fosfor, magnesium och vitaminer samt kväve, om än i små mängder. För att ge dig ett gödningsmedel som du kan använda för att gödsla orkidéer måste du först torka dem. Skär dem sedan i små bitar och blanda eller sprid dem över underlaget.

Alternativt kan du använda en mixer för att göra ett pulver av de torkade skalen, som du kan kombinera med torra kaffesumpar.

Uppmärksamhet! Bananer innehåller vanligtvis stora mängder bekämpningsmedel (exklusive organiska bananer). Använd därför inte skålarna till trädgården om du värdesätter ekologisk odling. Men skalet av ekologiska bananer passar också bättre för blommor eller till och med för kosmetisk användning.