Planera trädgårdshuset: så här fungerar det i 5 enkla steg

Oavsett om det är en liten redskapsbod eller ett mysigt fritidshus – trädgårdsskjulet är drömmen för många trädgårdsägare. Trädgårdshus kan öka det visuella och praktiska värdet av utomhusområdet och är därför ett av de viktigaste inslagen i trädgårdsdesign. Att köpa en trädgårdsbod är dock en stor investering som bör övervägas väl. Denna artikel berättar vad du ska tänka på när du planerar ditt eget trädgårdsskjul.

Att planera ett trädgårdshus – det här är vad du bör vara uppmärksam på

Liten trädgårdsbod i trä med fönster

Innan du köper ett trädgårdshus måste du överväga mycket – från tillgängligt utrymme till materialval och lagstiftning. Att hitta rätt modell är inte alltid lätt heller. Så att du kan behålla en överblick har vi sammanfattat de 5 viktigaste stegen i trädgårdshusplanering.

Hitta rätt plats

Planera trädgårdshuset och välj rätt plats

Innan du väljer din drömträdgård måste du hitta en lämplig plats för den i trädgården. Kriterier som trädgårdens storlek, jordens natur, kompassens riktning och befintliga trädgårdselement som träd och dammar spelar en avgörande roll. I många kommuner får du inte heller bygga hus överallt i trädgården och föreskrifter om avståndet till fastighetsgränsen måste följas.

När du väljer en plats måste du också överväga hur du kan integrera trädgårdsskjulet i det omgivande landskapet. Växter kan till exempel hjälpa till att se till att verktygsskjul passar in harmoniskt i en naturlig trädgård.

Vad används trädgårdsskjulet till??

Planera ett litet trädgårdshus och uppgradera trädgården

När du har hittat en lämplig plats för trädgårdsskjulet är nästa steg att klargöra vilket syfte ditt lilla hus kommer att tjäna. Trädgårdshus används inte bara för att lagra utrustning och alla typer av skräp. Beroende på hur mycket utrymme som är tillgängligt kan du till och med planera sommarhuset som en plats att fira eller koppla av på. Om du för närvarande letar efter en lämplig modell för din egen trädgård kan du Hitta det du letar efter på wolff-finnhaus.center. Det breda utbudet inkluderar trädgårdshus av högkvalitativt trä i olika storlekar, praktiska verktygsbodar i metall, mysiga grillstugor, öppna eller stängda paviljonger samt de trendiga bastuhusen.

Rätt grund

Planera en öppen paviljong i trädgården

För att du ska kunna njuta av ditt nya trädgårdsskjul länge är rätt grund avgörande. Detta beror på olika faktorer som trädgårdshusets vikt och storlek, men också på markens natur. Innan grunden skapas grävs i de flesta fall markens översta lager, eftersom det kan leda till mögel. Alla växter, rötter och trädskräp måste också tas bort helt.

Underlaget för ett trädgårdsskjul måste vara plant och stabilt. För att säkerställa detta kan du välja mellan tre olika typer av fundament – en grundplatta av betong, en bandfundament eller en spetsfundament. För stora timmerhus, till exempel, är en stabil betongfundament nödvändig, även om den billiga punktgrunden är tillräcklig för en liten, ljus skjul.

Material och design

Planera ett trädgårdshus Tips om materialval

Trä, plast (WPC) och metall är de tre huvudmaterialen som används vid tillverkning av trädgårdsskjul. En trädgårdsbod till exempel får poäng med ett naturligt och mysigt utseende, men kräver betydligt mer omsorg än de två andra varianterna. Verktygsbodar av WPC eller metall är å andra sidan underhållsfria, särskilt hållbara och långlivade och har också ett modernt utseende. Trots de högre underhållskraven är modeller av trä fortfarande den mest populära varianten för trädgårdshuset.

När det gäller konstruktionen spelar takets form en viktig roll utöver materialet och storleken. När du väljer kan du antingen använda huset som referenspunkt eller ange en accent med en slående takform. Förutom konstruktionen är faktorer som dränering av regnvatten och tillåten snölast av avgörande betydelse. I regioner med höga snö- och nederbördsnivåer är sluttande takformer som gaveltaket att föredra.

Bygglov krävs?

Planera en redskapsbod i trädgården Tips om val av plats

Innan du bygger din nya trädgårdsbod bör du definitivt ta reda på i vilken utsträckning bygglov krävs. Detta kan inte bara bero på storleken på trädgårdshuset, utan också på andra aspekter som avståndet till grannfastigheten. Eftersom bestämmelserna skiljer sig från region till region, rekommenderar vi att du alltid frågar byggnadsplaneringsföreskrifterna från den ansvariga byggmyndigheten.