Plantera och ta hand om pioner i badkaret: det här är vad du bör vara uppmärksam på

Pioner förtrollar med sina frodiga försommarblommor i fantastiska färger. På grund av sin graciösa elegans är pioner också en av de mest populära blommorna för bröllop. Eftersom de vanligtvis finns utomhus undrar man ofta om pioner kan planteras i ett badkar. Vi svarar på den frågan i dagens artikel!

Kan pioner planteras i ett badkar??

Kan pioner planteras i ett badkar?

Om du inte har en trädgård eller bara har lite utrymme utomhus behöver du inte nödvändigtvis avstå från skönheten som pionerna har med sig. Pioner är bekvämare utomhus, men i princip kommer de att trivas i grytor och pannor om du är villig att investera lite tid och ansträngning. Det finns några krav som måste uppfyllas för att kunna plantera och hålla pioner i badkaret.

Vilka pioner passar för hinkar och krukor?

Skär pioner i hinken gödsla buskpion

När det gäller pioner skiljer man mellan buske- och buskpioner. Den första typen är pionerna, som vi alla känner till från fältet och som erbjuds som snittblommor. (Tips om hur man får snittpioner att hålla längre i vasen finns i det här inlägget.) Buskpionerna är fortfarande kända som trädpioner eftersom de faktiskt är träiga växter och är bättre lämpade att växa i en växtkruka. Beroende på det tillgängliga utrymmet bör du välja en liten odling, eftersom vissa buskpioner kan nå en höjd av mer än 1,5 meter.

Välj rätt hink

Vilken hink för pioner terrakotta

Eftersom pioner är djupt rotade är stora och höga krukor eller badkar bäst för detta. Helst bör deras kapacitet vara minst 10 liter. Det rekommenderas också att du planterar pionen direkt i den stora krukan, eftersom växten växer väldigt snabbt och inte gillar att repotta så mycket. Stora hinkar av lera, terrakotta eller sten är perfekta för detta.

Hur man planterar pioner i en balja eller kruka

Hur man planterar pion i en hink Tips

Om du vill plantera buskpioner i ett badkar kan du antingen plantera unga växter eller använda en rotknöl. Den bästa tiden att plantera är mellan augusti och oktober. För att plantera din pion, placera knölen i krukan med knopparna uppåt och lägg några inches (10 till 15) jord över den. Om den planteras för djupt blommar den kanske inte och det är verkligen inte det du vill. Du kan också tillsätta ett långsiktigt gödningsmedel i tablettform till jorden för att ge pionen ytterligare en boost. När du har planterat allt, vattna plantan jämnt, men inte överdrivet, och se till att alla platsvillkor är uppfyllda.

Tips: Övervattna inte nyplanterade pioner! Detta anses vara den främsta orsaken till misslyckande, särskilt om växten planteras i badkaret. Om du är osäker, vattna bara förrän jorden torkar ut väl.

Att hålla pionen i hinken – så här fungerar det!

Pionblommor i badkaret i ett soligt läge

Pionen är känd för sina intensiva färger och stora blommor, och sorter som odlas i krukor gör att du kan föra dessa blommor inomhus, på din uteplats, på gården eller till och med på din balkong. Allt du bör veta om att plantera och ta hand om pionen som en krukväxt finns i det här avsnittet.

Hitta rätt plats

Plantera buskpionen i krukan

För att dina pioner ska trivas i badkaret måste du hitta en lämplig plats för dem. Den idealiska platsen ska vara luftig men skyddad från vinden. Platser som är soliga och får minst 4 timmars sol per dag är idealiska. Följande gäller – ju mer soltimmar, desto större antal blommor. Växten gillar också halvskugga, särskilt vid lunchtid. Platser framför en vägg i söderläge anses därför olämpliga.

Vilken jord för pioner?

Plantera trädpion i krukor Vårdtips

Rätt jord för pioner i hinken måste vara rik på näringsämnen. God dränering spelar också en avgörande roll för pionens tillväxt. Det är därför det rekommenderas att lägga till lergods eller grus som ett underlag. Utan ett sådant dräneringsskikt kommer rötterna att ruttna och i de flesta fall kommer pionerna inte att kunna överleva vintern.

En väldränerad lerjord som är färsk till måttligt fuktig är bäst för pioner i hinken. För hög andel humus i jorden bör dock undvikas för att förebygga svampsjukdomar.

Skötseltips: hur ofta ska pioner vattna i hinken?

Pionblommor öppnas stängda

När din pion väl är etablerad i sin hink kommer den att vara särskilt tolerant mot små perioder av torka eller torka så att du inte behöver oroa dig för mycket för vattning. Var dock särskilt uppmärksam på att jorden i skopan torkar ut snabbare än med växter i det fria. Det är därför du alltid vill kontrollera markens övre centimeter för att se till att den är ordentligt fuktad.

Om du odlar en pion i en kruka är det viktigt att undvika vattendämpning. Ett tillräckligt stort kärl med god dränering krävs därför för god tillväxt.

Gödsla och stödja pioner i badkaret

Att hålla pioner i hinken odlar klättringsstöd

När det gäller ytterligare regelbundet underhåll kan du lägga till ett bra gödningsmedel (komplett gödselmedel är bäst) varje vår för att hålla din pion frisk. När växten växer kan det vara fördelaktigt att lägga till lite struktur för att hålla den upprätt så att de tunga blommorna inte välter lövverket. Du kan prova att använda specialdesignade växtstöd som du skulle i marken. Eller så kan du bygga ett trästöd själv för att hålla din trädpion upprätt.

Skär buskpioner

Pion i krukan inuti fönsterbrädan

Korrekt skärning är viktigt så att dina pioner i badkaret visar sin fulla blomning varje år. Detta stärker växten och stimulerar blomningen. Idealtiden spelar en avgörande roll. I grund och botten bör du alltid skilja bort blommor som har bleknat så att de inte drar onödig energi från växten. Snittet ska alltid göras under blomman. Skär inte bladen. På senhösten kan du fortfarande göra ett rengöringssnitt. Skotten skärs tillbaka till den första knoppen. Men akta dig! Du kan bara ta bort de delar som inte innehåller en knopp.

Viloläge pioner i hinken

Pioner i hinken övervintrar tips

Om du bor i ett särskilt kallt område är det i din pionens bästa intresse att placera badkaret i ett kallt växthus under vintern för att skydda det mot iskallt regn, frost och snö. Om du inte har ett växthus, lägg hinken i ett skyddat område och linda grytan i bubbelplast för att skydda rötterna, lägg ett lager av mulch på jordytan och lägg till ett lager fleece.

Pion i en kruka – ja eller nej?

Pion i hinken blommar inte tips

Pioner kan också trivas i hinkar och krukor om de sköts ordentligt. Växten med de vackra, stora blommorna känns dock mer bekväm utomhus. Därför, efter några år, skulle det vara en bra idé att plantera dina krukväxter i trädgården, där de så småningom kommer att trivas bättre.