Trädgårdsdesign med bär – prydnadsbuskar för färg accenter

trädgårdsdesign med bär mörk-gröna-blad-glänsande-höst-dekoration

Om du inte bara vill ge mycket färg i trädgården på hösten med de missfärgade bladen bör du definitivt plantera prydnadsbuskar eller små träd med bär. Dessa visas just vid denna tid på året, när många blommor sedan länge har bleknat och ger intressanta, färgglada accenter i trädgården. För Trädgårdsdesign med bär De mest olika typerna av prydnadsbuskar och träd är tillgängliga för dig. Vi har sammanställt några av dem i den här artikeln för att göra ditt val lite enklare.

Trädgårdsdesign med bär – populära typer av buskar

trädgårdsdesign med bär röd-ovala-gröna-blad-färgspel

Buskar och träd som har färgglada bär är inte särskilt uttrycksfulla under de andra årstiderna. Ändå är det alltid värt att kombinera dem med de andra växterna i trädgården. För på hösten kommer de verkligen till sin rätt, just när alla andra växter tillfälligt förlorar sin skönhet.

Trädgårdsdesign med bär för färger under varje säsong

trädgårdsdesign-bär-buske-idé-vinter-färger-röd-snö

På så sätt säkerställer du en stor variation i trädgården. Trädgårdsdesignen med bär i kombination med olika vår- och sommarblommor ser till att du har tillräckligt med ljusa och glada färger under varje säsong.

Crabapple

trädgårdsdesign-bär-crabapple-ätbar-liten-frukt-träd-frukt

Vissa prydnadsbuskar eller träd behåller till och med sina bär på vintern, så att du fortfarande kan njuta av de ljusa färgerna under den vita säsongen. Crabapple, å andra sidan, innehåller små frukter som kan ha en annan färg och är också ätbara och smakrika. Det gör den perfekt för trädgårdsskötsel med bär.

Rönnbär

trädgårdsdesign-bär-rönn-bär-giftiga-frukter-röd-färg-utomhus-dekoration-idé

En klassiker bland prydnadsbuskar med bär är rönnbär (Sorbus aucuparia). Detta är faktiskt mer av ett lågt träd än en buske. Även om det ser vackert ut i sig, toppar det på hösten när det pryds av apelsineröda bär. Om du har bestämt dig för en trädgårdsdesign med bär, är rönnbär ett bra val eftersom de också är mycket krävande.

Medelhavet Firethorn

trädgårdsdesign-bär-apelsin-eldtorn-utomhus-inspiration

Medelhavets eldtorn (Pyracantha coccinea) har också varma färgade bär. Dessa är glädjande för ögat även in på våren och är orange, gult eller orangegult, beroende på sorten. Dessutom är eldtornet en vintergrön växt. På vintern behåller dronbusken inte bara sina bär utan också bladen. Så om du vill ha färg i din trädgård även på vintern, välj denna typ av prydnadsbuske för trädgårdsdesign med bär.

Barberries som en häck

trädgårdsdesign med bär berberis-blommar-gul-attraktiv-växt

En vacker buske som kan användas för att skapa en häck är berberis (berberis). Och den kan också användas för trädgårdsdesign med bär. De långsträckta bären kan ha antingen en röd eller mörkblå färg och visas efter de gula blommorna.

Vanlig spindelbuske i trädgården

trädgårdsdesign-bär-spindelbuske-färg-mix-rosa-orange

Den gemensamma spindelbusken (Euonimus europaeus) har särskilt intressant formade bär. De vackra apelsinfröna är inrymda i ett korallfärgat fodral som öppnas för att bilda fyra delar. Då kommer fröna också fram och bildar tillsammans ett vackert färgspel. Detta kompenserar också för det faktum att denna prydnadsbuske knappast märks för trädgårdsdesign med bär under de återstående säsongerna.

Plantering av havtorn

trädgårdsdesign-bär-gul-havtorn-prydnadsbuske-vård

Du kan få bär i apelsin igen med havtornen (Hippophaerhamnoides). Dessa finns också i överflöd och är mycket användbara. Busken är känd för sina helande egenskaper och alla dess delar kan användas. Bären i synnerhet är rika på vitaminer. Av denna anledning görs ofta juice, sirap eller gelé av dem. Du kommer även att dra nytta av landskapsarkitektur med bär med denna buske.

Te från trädgården med nypon

trädgårdsdesign-bär-ros-höft-gröda-te-friska

Att inte glömma är naturligtvis nypon (Rosa canina), särskilt om du letar efter en användbar trädgårdsdesign med bär som inte bara är dekorativ. Som en enda buske är nypon väldigt attraktiv och det faktum att du kan göra gott te från frukterna behöver knappast nämnas.

Trädgårdsdesign med bär – cotoneaster

trädgårdsdesign-bär-cotoneaster-blad-buske-växt-träd

Cotoneaster är en av de låga prydnadsbuskar och är inte bara mycket attraktiv på grund av sina bär och väl lämpad för trädgårdsdesign med bär. De mörkgröna, blanka bladen ser också väldigt vackra ut i trädgården. De ger också en underbar bakgrund för de ljusröda, små bären.

Rundbladig trädshrike

trädgårdsdesign med bär baumwuerger-freuchte-huebsch-färg accent

Den rundbladiga trädskräcken (Celastrus orbiculatus) bär också intressanta frukter. De är runda i formen och gula till färgen och spricker efter ett tag. Så här kommer fröna ut, som i sin tur är röda. Denna trädgårdsdesign med bär skapar en intressant färgkombination som passar bra med höstens typiska färger.

Röd äldste

trädgårdsdesign-bär-fläder-röd-höst-skörd-frukt

Den röda flädern (Sambucus racemosa) får också sina frukter på hösten och är en bra variant för trädgårdsdesign med bär. Som namnet antyder är dessa röda och lite transparenta. De är giftiga i sitt gröna, omogna tillstånd. De vita, små blommorna, som är arrangerade på ett intressant sätt och därmed formar ett paraply, är också vackra att titta på.

Vanlig snöboll

trädgårdsdesign-bär-röda-vita-blommor-snöboll-bollar

Om du vill ha en buske i trädgården som kommer att glädja dig inte bara med bär, utan också med attraktiva blomställningar, är den vanliga viburnum (Viburnum opulus) ett utmärkt val. Busken får sitt ursprungliga namn på grund av sina blommor, som är arrangerade i vackra bollar och pryder trädgården på sommaren. Under hösten får du sedan önskad trädgårdsdesign med bär i röd färg.

Snöbär

trädgårdsdesign-bär-snöbär-vit-rosa-sprakande ärt-ganska-accent

Snöbärets frukter (symphoricarpos) kvarstår till senhösten eller till och med in på vintern. Dessa är antingen vita eller ljusrosa i färgen. Busken, som är väl lämpad för trädgårdsdesign med bär, är också känd under namnet “Knallerbse”. Du kanske kommer ihåg hur roligt du hade som barn som trampade på bär?

Callicarpa

trädgårdsdesign-bär-lila-callicarpa-grenar-växter-idé

Bären i Callicarpa -busken har en särskilt förtrollande färg. De lila frukterna ser nästan konstgjorda ut och gör en besvärjelse över alla. Effekten av de små blommorna är inte heller att underskatta. Som du kan se får du med denna buske en unik trädgårdsdesign med bär som du definitivt inte kommer att ångra.

Kinesisk lykta blomma

trädgårdsdesign-bär-physalis-lampion-blomma-gul-skål-dekoration

Trädgårdsdesign med bär – Blåskörsbäret (Physalis) är inte bara ett bra komplement till trädgården. Denna buske är också mycket användbar när du vill skapa arrangemang av torkade växter. Det finns arter som odlas i dekorativa syften, andra som frukt och grönsaker.

Trädgårdsdesign med bär -Evergreen idegran

trädgårdsdesign-bär-idegran-vintergröna frukter-röda-frön-giftiga

Barnet (Taxus baccata) är en vintergrön buske för trädgårdsdesign med bär, som också ger färg i trädgården på vintern. Barnet växer väldigt lågt med sina 20 cm. På våren pryds den manliga växten med blommor. Frukterna ändrar färg från grönt till rött med tiden. Ett fröskikt skapas där de giftiga fröna finns.

Brakved

trädgård design-bär-ruttna-färg-mix-röd-svart-sfärisk form

Med den här busken får du två vackra färger. Tornen (Rhamnus frangula) kan bli upp till 6 meter hög, varför lite mer utrymme bör planeras. Först utvecklas gröna frukter från blommorna, som sedan först blir röda, för att sedan imponera med en blå-svart färg när den är mogen. Med denna variant för trädgårdsdesign med bär finns det ofta en intressant blandning av färger, eftersom bären inte ändrar färg samtidigt.

Holly

trädgårdsdesign-bär-kristtorn-vintergröna-taggiga blad

Holly (Ilex aquifolium) är attraktiv i alla avseenden. Detta beror inte bara på de attraktiva röda bär som dyker upp på hösten. De mörkgröna, blanka bladen är också en riktig blickfångare, som bara förstärks av de tandade och taggiga kanterna. Innan bären blir röda går de igenom en grön, sedan en gul fas. Ett intressant faktum är att kristtorn, som en variant för trädgårdsdesign med bär, kan leva upp till 300 år.