Trädgårdsdesign och underhåll – så här blir det snyggt på landet

Trädgårdsdesign och underhållning vacker-trädgård-rabatter-träd-sommarÄntligen är det här igen! Den vackraste säsongen har kommit, de mörka, regniga dagarna är räknade och fler och fler människor dras ut. Alla som har ett hus med trädgård kan anse sig lyckliga och tillbringa denna vackra årstid i sitt eget lilla paradis. Detta paradis ser dock inte riktigt ut vad det borde vara till en början. Mycket har hänt under vintern, nu är det dags att gå ner till jobbet så att trädgården kan lysa i full prakt igen!

Trädgårdsdesign och underhåll – vad man ska göra?

Trädgårdsdesign och skötsel Trädgårdsskötsel-Sommar-gräsmatta-blomma-vård-tips-idéer

Först och främst bör du förstås få en överblick. Om något redan har gjorts i trädgården på våren eller till och med på vintern, borde lite finjustering vara nog innan du tänker på de innovationer som trädgården kan försköna i år. Först och främst är dock de uppgifter som varje trädgårdsägare bör utföra:

Logiskt, om du inte vill ha en övervuxen äng i din egen trädgård. Naturligtvis räcker det inte att klippa gräsmattan en gång, det måste göras minst varannan vecka – beroende på vädret.

Om gräsmattan inte lyser så vackert efter klippning kan det bero på för mycket mossa. Det enda som hjälper är skärpande. Visst kan det vara så att gräsmattan ser ännu sämre ut efteråt än tidigare, men med lite gödsel och tålamod står ingenting i vägen för ett vackert grönt område.

Rengör golvpanelerna

Det finns vanligtvis golvplattor på terrassen. Dessa täcks snabbt med ogräs i lederna, vilket naturligtvis inte ser snyggt ut. Ibland bildas också mossa på dessa tallrikar. Detta kan enkelt tas bort med en högtryckstvätt och ogräset i lederna kan skrapas bort.

ogräs ogräs

Innan nya blommor kan köpas och planteras måste ogräset först tas bort. Det återstår bara att gå in i sängen och rensa det ordentligt.

 

klippa häckar

Även träden och häckarna kommer säkert inte att se lika vackra ut efter hösten och vintern som förra året. Så sätt dig på häcksaxen och bli av med de överflödiga kvistarna och grenarna. Men var försiktig: det är viktigt att se till att häckar inte klipps året runt, eftersom fåglar kan häcka i dem!

När detta grundläggande arbete har gjorts kan försköningen äntligen börja, så att trädgården ser ännu mer elegant ut i år än förra året!

Trädgårdsdesign och underhåll – skapa sängar

Blomma-sängar-skapa-vacker-design-sommarsäsong-idéer-tips

Nu uppstår naturligtvis frågan vad man kan göra för att uppnå en snygg utsmyckning. Det billigaste och enklaste sättet att göra detta är säkert att plantera nya blommor, men större förvärv och arbete kan också få ditt eget paradis att se vackert ut, till exempel en nyskapad damm.

Blommor eller grönsaksbäddar är ett vackert och inte alls dyrt blickfång. Särskilt grönsaksbäddar ser inte bara vackra ut i ett hörn av trädgården, utan ger också en påfyllning för ditt eget kök. Men också en rabatt drar ögat, särskilt vackra är upphöjda sängar nära terrassen, som du går förbi för att komma till gräsmattan.

Trädgårdsdesign och underhåll – dekorera trädgården med träd

Prydnads-träd-i-trädgården-björk-trä-idéer-landskapsarkitektur-trädgård underhåll

Blommor är bra och bra, men det räcker inte alltid. Träd hör hemma i en elegant trädgård. Till exempel att försköna trädgården med prydnadsträd är en möjlighet. En mängd olika träiga växter kan användas, men björk och alm är särskilt populära. Dessa ser inte bara bra ut, utan erbjuder också en fin nyans under en varm sommar. Det tar verkligen ett tag innan ett sådant träd är tillräckligt stort för detta, men även med en storlek på en till två meter ser det bra ut i trädgården och tack vare dess livslängd kommer det fortfarande att vara roligt i många år framöver.

Lägga vägar

Trädgårdsvägar-skapa-grus-betongplattor-upphöjda sängar-trädgårdsdesign

En liten stig från terrassen in i trädgården till en trädgårdsbod eller en eventuell damm ser också väldigt fin ut. Att lägga plattorna kan också göras personligen, du behöver inte ett företag – arbetet är inte så lätt, men det finns visshet om att något har uppnåtts!

Trädgårdsdesign och underhåll – skapa en damm

Trädgård-damm-skapa-idéer-vattenväxter-välj-sten väg-plattor

Detta är naturligtvis ett ganska stort jobb med en viss kostnad. En liten till medelstor trädgårdsdamm erbjuder år av glädje och kan planteras om varje år och därmed individuellt utformad.

Förvärv av nya trädgårdsmöbler

Först och främst är det vettigt att få en överblick över om de gamla trädgårdsmöblerna fortfarande är i gott skick eller om det är värt att köpa nya. Nytt snyggt trädgårdsmöbler kan dock lysa upp sin egen trädgård enormt och naturligtvis knappast göra något arbete – förutom shoppingresan.

Plantera blommor till balkongen i skuggan