Vackra spaljéer för växter – dekorativa element i trädgården

spaljé för växter grind-trädgård-ros-blomma-trädgård stig-sten

Varje trädgårdsmästare vet att husets väggar, staket och andra byggnader i trädgården kan dekoreras med hjälp av klätterväxter. Innan du implementerar en sådan idé måste du dock hitta den rätta, vackra Spaljé för växter välja och odla det. Var uppmärksam på konstruktionen och materialen i konstruktionen, liksom storleken, sättet att växa och fästa växten.

Spaljé för växter med självhäftande fötter eller skivor

spaljé-för-växter-klematis-lila-idé-vacker-fasad-dekoration

Starka vinstockar, som vinrankor eller murgröna, är bäst för att gröna väggar i höga byggnader, villor och paviljonger, medan medelstora klätterväxter bör väljas för små hus, garage, skjul och staket. Vackra spaljéer, metallstrukturer eller ett plastnät används för att stödja örtartade eller lågväxande träklätterväxter. Med dessa Spaljé för växter bottenvåningens väggar, terrassen eller andra områden är formade och prydda.

Materialval för spaljéer för växter

spaljé-för-växter-metall-rosa-blommor-klätterväxt

Av stor vikt är rätt materialval för konstruktionen av Spaljé för växter. Bredden på de komponenter som täcks av bladen bör inte överstiga 2 till 3 cm. De flesta rankor kan linda runt stöd 5 till 10 cm i diameter eller ännu mer. Inte alla typer av klätterväxter behöver vackra spaljéer. Klätterväxter med klibbiga fötter, till exempel jungfrurna, murgröna och hortensia, behöver inga speciella strukturer eller stöd för klättring. Allt du behöver göra är att placera dem mot en vägg eller ett staket så börjar de klättra på egen hand. Om du vill fästa groddarna på dessa växter på en vertikal yta under en kort tid och ange tillväxtriktningen för dem, räcker det med vanligt tejp eller några bitar av plastilin.

Vacker spaljé för växter av trä 

spaljé-för-växter-trä-design-trädgård-design-idé

Runt omkring Söt Spaljé för växter oftast används trä för att bygga. Metall väljs mindre ofta. I vissa fall används plast eller till och med sten- eller tegelstrukturer. Det bästa valet är fortfarande det av trä. Du kan hitta vackra spaljéer av trä i olika varianter i trädgårdscentra. Du kan också bygga de vertikala strukturerna själv. Allt du behöver är remsor och balkar av trä. Men bambustänger är också idealiska för detta. Var inte bara uppmärksam på lämplig design av spaljén, utan också på dess stabilitet. Den måste klara vinden och vikten av klätterväxten.

Mindre trägaller

spaljé för växter dekorativ-metall-rostfritt-stål-tegel-fasad

På det hela taget ser vackra träspaljer naturliga ut i nästan vilken stil som helst i trädgården och passar bra till nästan vilken hemstil som helst. Olika träslag kan användas för spaljéer som fästs på väggen. Mestadels väljs dock gran, tall eller gran. Bearbeta alla delar av konstruktionen med ett antirotningsmedel. Du målar det bearbetade träet med ett lager färglöst skyddslack eller en färg, vilket förlänger träets hållbarhet. Du bör också bearbeta metalldelarna som du använder för att fästa de enskilda remsorna till varandra. De områden där den vackra spaljén kan komma i kontakt med marken bör också isoleras.

Spaljé av metall 

grön -växt- gata- gångstig- metallkonstruktion- staket

Ganska spaljé för växter av metall är särskilt hållbara och stabila. De ser alltid vackra och dekorativa ut, vilket är en stor fördel på vintern, när klätterväxtens löv har fallit av och strukturen inte längre täcks av dem. Smidesjärnspaljéer är extremt vackra. De rundade, vackra spaljéerna och trädgårdselementen som omges av gröna växter kommer att överträffa dina förväntningar och skapa en romantisk atmosfär i din trädgård.

Pergola för att koppla av

Rund formad - metallgaller - stenar - blommor

För att spara kostnader kan du också bygga vackra spaljéer av vattenrör och metallvinklar. Om du monterar det försiktigt och målar det fint (till exempel i vitt eller blått) kan denna konstruktion också vara en fin dekoration i din trädgård. Mindre intressant, men ändå användbart, är vertikala stöd av aluminiumrör eller profiler, samt järnstavar eller en tjock tråd.

Trådnät är tillbaka i trenden

Grid-made-of-metal-mesh-small-flowers-square

Den enklaste varianten för vackra spaljéer för växter är trådnät eller andra färdiga metallnät som också används för staket, särskilt de med stora maskor. Inte bara metallnät kan fästas på trä eller metall, platta ramar eller byggnadsställningar som används som spaljéer, utan också de av plast eller andra syntetiska material, som fästs i ändarna med tunna remsor, tråd eller en sladd. Plastnät med olika maskstorlekar är moderna för tillfället. De är mindre benägna att locka uppmärksamhet när de är gröna, gråa eller svarta.

Plastspaljé

Galler-gjord-plast-grön-färg-på-väggen

Under tiden erbjuds plastkonstruktioner ofta i butiker, som kallas vackra spaljéer för växter bör tjäna. Om du har valt en sådan konstruktion rekommenderar vi att du går försiktigt vidare när du väljer modell. Eftersom designen inte bara kan vara annorlunda varierar plastens kvalitet också. De billiga varianterna bleknar snabbt i solen eller går sönder när klimatet förändras. Ofta är de inte heller tillräckligt stabila för att klara växtens vikt. Tänk på att när det blåser är den vackra spaljén tyngre, så den måste fästas mycket bra på stödet, till exempel på väggen.

Vad du bör vara medveten om

Gips- vit- dekorativ- idé- plastgaller

Observera också- om du gör det Om du fäster vackra spaljéer för växter på en vägg får du inte glömma att det måste finnas ett visst avstånd mellan den och väggen så att växten kan utvecklas och växa ordentligt. Detta avstånd bör vara 30 cm från väggar av trä och 40 till 50 cm från ytor av sten, metall eller tegel. På så sätt undviker du att anläggningen överhettas och torkar ut under varma dagar från uppvärmningen av väggarna. Detta gäller särskilt om du har valt en sydvägg för den vackra spaljén. Se också till att väggarna är väl ventilerade och, om möjligt, fria träväggar och putsade väggar med överskott av fukt efter regnet.

Spaljé - tegel - utvändigt - gula växter

Träd hus tegel galler av trä

Romantiska- buskar -metallgitter- klätterväxter

Idéer - klätterväxter - klättergaller - blommor

Stengolv, träd, sittande, trägitter, trähus

Pergola -Romantiska -växter -blommor

Spaljé - stor - blommor - metall

Blommor- metalllykta- träd- syren- blommig- trädgårdstrellis

Trädgårdsbord-trägaller-vita-blommor

gröna- blommor- hus- sida- spaljé- trä