Vertikal plantering – 19 kreativa idéer och tips för vertikal trädgårdsskötsel

Vertikal plantering vertikal trädgårdsskötsel inomhus växt vägg

Vertikal plantering erbjuder en platsbesparande lösning om du vill plantera lägenheten eller trädgården, men det finns inte tillräckligt med utrymme. Detta gör att innerväggarna, utsidan och balkongen kan förskönas och designas kreativt. Idéerna för en vertikal trädgård är helt enkelt oändliga och du kan till och med enkelt göra en själv. I den här artikeln har vi samlat en mängd fantastiska DIY -projektidéer som inspirerar dig att börja trädgårdsarbete vertikalt.

Vertikal plantering i lägenheten

vertikal-plantering-inomhus-tråd-vertikal-trädgård

Gröna växter i lägenheten skapar en naturlig atmosfär och skapar en fräsch känsla i interiören. Blomkrukor och planteringar tar dock vanligtvis för mycket plats på golvet och börjar komma i vägen. Med en vertikal trädgård bjuder du in naturen i ditt hem utan att offra det tillgängliga utrymmet. Detta kan användas för att designa växtväggar som framkallar en grön oas i dina egna fyra väggar.

vertikal-plantering-vägg-av-växter-gör-det-själv

Vertikal trädgårdsskötsel är särskilt populär i städer eftersom den uppfyller drömmen om en trädgård i staden. I stadsområden är det tillgängliga utrymmet vanligtvis begränsat, så du bör börja leta efter platsbesparande alternativ. Utan tvekan är väggen den bästa platsen för en vertikal trädgård i inredningen. Du kan hänga blomkrukor på den, skapa små örtträdgårdar och till och med plantera perenner och ettåriga växter.

vertikal-plantering-inuti-väggen-kopparrör

Det finns många olika alternativ för vertikal plantering i hemmet. Å ena sidan kan du göra en växtvägg själv genom att använda ett material som trä eller stålnät. Små krukor med växter kan sedan fästas lättare på den och en vertikal trädgård kan trollas fram. Om du vill lägga till lite färg på lägenheten kan du göra dessa färgglada hängkorgar själv. Detta kräver färgat rep, som är flätat eller knutet med hjälp av en populär teknik. Du kan sedan hänga de hängande korgarna på ett kopparrör och skapa en kreativ vertikal trädgård på väggen själv.

Bygg en vertikal trädgård själv hemma

vertikal-plantering-lerkrukor-inomhus-trädgård

För hantverkare som tycker om att göra nya DIY -projekt rekommenderar vi denna vertikala örtagård som rymmer upp till tjugo krukor. För detta ändamål görs lämpliga urtag för krukor i långsträckta träskivor med borren och brädorna hängs upp med ett fast rep. Inte en svår uppgift för gör-det-själv.

vertikal-plantering-hängande-trädgård-inuti

En hängande vertikal trädgård är en visuell höjdpunkt i alla rum. Träskivor används igen för detta projekt, men med betydligt mindre dimensioner. Dessutom, i detta fall, masonburkar ersätter blomkrukorna och erbjuder ett bra alternativ. I stället för vattendräneringshål kan du fodra burkarna med stenar.

vertikal-plantering-vardagsrum-liten-trädgård

Vertikal plantering kan fräscha upp alla rum i hemmet. Om ditt vardagsrum bara behöver en naturlig touch, kan du göra denna enkla vertikala trädgård själv. I detta DIY -projekt planteras tre vackra metallhinkar och fästs på en gammal skåpdörr med hjälp av tre väggkrokar. En kreativ planteringsidé för en naturlig inredning.

vertikal-plantering-idéer-inuti-kök-fönster

Köket kan också dra nytta av en vertikal trädgård. Med en örtagård har du alltid de örter du behöver till hands när du lagar mat. Eftersom de flesta örter vanligtvis behöver mycket ljus, rekommenderar vi om möjligt vertikal plantering framför ett fönster.

Vertikal utomhusplantering

kreativ-vertikal-plantering-idéer-fasad

Inte bara hemmet utan även utomhusområdet kan dra nytta av en vertikal trädgård. Om du bor i ett hus med trädgård kan du också överväga vertikal plantering. Detta kan användas för att försköna staketet, terrassen och till och med husets fasad.

Tips: När du planterar fasaden behöver du ett lämpligt bevattningssystem så att plantorna alltid kan förses med vatten.

vertikal-plantering-vägg-av-växter-succulenter

Om du själv vill skapa en kreativ vertikal trädgård kan du “måla” en bild av succulenter. De vintergröna plantorna planteras i en lämplig låda och fodras med trådnät. Sedan görs en lämplig ram eller helt enkelt används en gammal bildram och den naturliga väggdekorationen för ytterväggen är klar.

vertikal-plantering-spaljé-trä-blommor

Vertikala trädgårdar är bra pärlor för uteplatser och balkonger. Med en spaljé av trä och träskivor kan du göra en vertikal trädgård själv och plantera den med blommor och växter du väljer. Om du lägger PVC -rör med vattendräneringshål i mitten av konstruktionen kan du göra ett separat bevattningssystem för dem själv.

vertikal-plantering-trälådor-blomkrukor-staket

Med blomsterlådor arrangerade på ett rutmönster kan kreativa vertikala växter utformas på trädgårdsstaketet. Detta arrangemang gör att blommorna och växterna kan växa i de luckor som har uppstått och skapar en vacker effekt.

Tips: Istället för att köpa flera blomlådor kan du använda gamla träpallar eller trälådor för detta projekt.

vertikal-plantering-grön-vägg-trädgård

För en vertikal plantering i trädgården kan du också bygga en fristående vägg själv. För detta behövs trä för en ram, samt trådnät. Beroende på väggens storlek kan ett stort antal lerkrukor fästas på den med hjälp av tråd och planteras efter önskemål. Om krukorna är placerade nära varandra kan du till och med skapa en kreativ sekretessskärm för trädgården.

Upcycling idéer för vertikal trädgårdsskötsel

vertikal-plantering-örtträdgård-trälådor

Istället för dyra material kan du använda gamla saker för vertikal plantering. Euro -pallar, vinlådor, gamla bokhyllor och andra möbler eller köksredskap kan återvinnas och återupplivas.

vertikal-plantering-trä-pall-vertikal-trädgård

Träpallar är en av de mest populära upcyclingidéerna för trädgården. Detta gör att du kan bygga olika möbler och dekorationer själv och den vertikala trädgården är inget undantag. Du bestämmer själv om du fyller träpallen med jord och planterar den eller helt enkelt fäster några blomkrukor på den.

vertikal-plantering-trädgård-stege-kreativ

Om du inte kan bygga den vertikala trädgården själv kan du använda den gamla stegen. Stegen är perfekta för vertikal plantering och du kan placera blomlådor, små blomkrukor och vackra dekorationer på dem.

kreativ-idé-vertikal-plantering-byrå

Istället för att kasta bort den gamla byrån kan du göra den till en kreativ trädgårdsdekoration. För detta ändamål, placera byrån i trädgården och fyll den med jord. Öppna lådorna i etapper för att skapa denna fantastiska vattenfallseffekt.

plastflaskor-växt-vägg-gör-det-själv

Om du vill återvinna djurflaskorna rekommenderar vi att du skapar en grön vägg av dem. För att göra detta kan flaskorna fyllas med jord och lämnas hängande på en klädstreck. Denna vertikala plantering är perfekt för staketet eller en yttervägg.

vertikal-plantering-trädgård-hängande-arrangör

En hängande förvaring för dörren med fickor kan också fungera som en vertikal trädgård. För detta ändamål fylls de enskilda fickorna med en lämplig jord och läggs sedan ut med örter och enskilda växter. Resultatet – vertikal plantering till en lägre kostnad.