Vilka flerskinnsark för växthus och kalla ramar? Tips för val och montering

Hållbar och praktisk – så här kan polykarbonat växthus beskrivas. När det gäller prestanda överträffar de liknande system av film och glas. Men för att detta moderna material ska kunna visa sina bästa egenskaper är det viktigt att veta vad man ska leta efter när man väljer flerfärgsark till växthuset eller kallramen och hur man monterar dem korrekt.

Fördelarna med polykarbonatark

Växthus av polykarbonatark för tomater

Varför ska du använda flerhudade ark av polykarbonat för ditt växthus eller din kalla ram? Svaret är: Eftersom materialet har många positiva egenskaper och erbjuder många fördelar, till exempel:

  • utmärkt värmeisolering
  • hög ljusöverföring
  • pålitligt skydd mot UV -strålning
  • hög hållfasthet, slaghållfasthet, styvhet och hårdhet (jämfört med glas är styrkan hos polykarbonat 50 gånger högre, slaghållfastheten 250 gånger högre)
  • enkel installation
  • lång hållbarhet
  • Motståndskraft mot hög luftfuktighet och olika atmosfäriska påverkan
  • hög estetik: du måste erkänna att ett växthus i polykarbonat (eller kall ram) ser väldigt vackert, snyggt och naturligt ut i alla trädgårdar och kan också smälta in perfekt med modern landskapsarkitektur.

7 tips för att välja och installera flerhudsark för växthus och kalla ramar

Flerfärgade ark för växthus och kalla ramar, klara, tonade eller opala

Oavsett om du köper ett växthus eller en kall ram av polykarbonat eller vill bygga det själv, skiljer sig knappt instruktionerna för att installera flerskinnsarken. Följande särdrag måste beaktas här:

Flerfärgade ark för växthus – klara eller opala?

Växthus-gjorda av flerhudskikt-för-växande-unga-växter.

Endast transparent polykarbonat bör användas för ett växthus eller en kall ram. Tonade dubbla väggark ser naturligtvis mer attraktiva ut, men de släpper in mycket mindre ljus och dina växter får inte tillräckligt med sol. Och det är avgörande för en bra skörd.

UV -beständighet är särskilt viktigt

När du väljer flerfärgsark för växthuset eller den kalla ramen, se till att de har ett speciellt UV-skyddande lager på minst ena sidan. Vid installation, lägg panelerna så att skyddsskiktet ligger på utsidan.

Vilken plåttjocklek är bäst?

Växthus för odling av tomater

Tjockleken på polykarbonatarken beror på hur exakt du tänker använda ditt växthus. Det betyder att om du bara vill använda ditt växthus på våren och hösten (ouppvärmt) för att odla unga växter, är en paneltjocklek på 5 till 10 mm helt tillräcklig. Även 6 mm dubbla väggark för den kalla ramen är en optimal lösning. Om ett växthus ska värmas upp bör tjockleken på polykarbonatarken inte vara mindre än 15 mm.

Var uppmärksam på läggningsriktningen för flerskinnsarken

Alla dubbelväggsark har ihåliga kammare som löper parallellt med plåtlängden. Under montering bör flerskinnsarken alltid läggas med kamrarna i vattenflödets riktning och inte tvärs över.

Montera flerhudsark korrekt

Fäst flerväggsark med skruvar och brickor

Polykarbonatplåtar bör installeras med speciella installationsprofiler av aluminium eller plast. Självgängande skruvar av rostfritt stål används för att fästa flerskinnsplåtarna. En gummitvätt bör installeras under.

Eftersom polykarbonatet har en hög värmeutvidgningskoefficient hålet måste vara något större i diameter än skruven. Fästning bör börja från plattans kant på ca 5 cm avstånd, avståndet mellan fästpunkterna bör inte överstiga 30 cm.

Spik aldrig flerfärgsarken på plats – detta kommer att äventyra arkets integritet och oundvikligen leda till att det förstörs. Tänk också på att panelerna inte kan överlappa varandra.

Missa inte viktiga detaljer

Kalla ramar av trä och flerväggsark för sallader

Spara inte på komponenter som krävs för en professionell montering av flerskinnsarken! Sådana till synes obetydliga detaljer som tejp, ändprofiler och tätningar förlänger ditt växthus avsevärt och förhindrar irreversibel kontaminering från damm, alger och insekter.

Det billiga är dyrt

Med tanke på mångfalden av polykarbonatark som finns på marknaden bör särskild uppmärksamhet ägnas åt kvalitet. I många fall uppfattas priset som en indikation på kvaliteten, så det är bäst att använda medelstora eller dyrare flerhudade ark-de kommer att hålla mycket längre.

Plåtarna med flera skinn är också mycket populära som altanstak. Du kan lära dig mer om detta i den här artikeln.

10 mm flerfärgade plåtar perfekta för ouppvärmda trädgårdsskjul för grönsaksodling