Vilka växter hjälper mot flugor inomhus och utomhus? En översikt med växtarter

Växter kontra flugor - Vilka grönsaker, träd, blommor och örter

Så fort det blir skönt och varmt ute dyker de första irriterande olägenheterna upp. Förutom myggor och obehagliga getingar är det framför allt flugorna och med det menar vi inte bara husflugor, utan också fruktflugor. Och även om flugor inte i sig är riktigt farliga kan de stjäla din nerv. Men vad kan du göra med flugor? Fluefällorna kan säkert köpas för utomhus och inomhus, men de är inte riktigt snygga att titta på. Av denna anledning vill vi uppmärksamma dig på naturläkemedel för flugor och det är växterna. Fluor kan skrämmas bort eller skrämmas bort både utomhus och inomhus. I den här artikeln vill vi sammanfatta vilka växter som är effektiva mot flugor. Så du kommer snart få din frid!

Växter mot flugor utanför

Sätt växter mot flugor utanför och bli av med det irriterande besväret

Du sitter bekvämt på terrassen och går iväg – flugorna kryper runt på dig och går på nerverna. Middag på terrassen eller balkongen är inte mindre obehaglig om du ständigt störs av insekterna. Så vad kan du göra med flugor? Lyckligtvis erbjuder naturen ett antal alternativ som kan hjälpa dig och som kan implementeras utmärkt, särskilt i trädgården. Beroende på växttyp kan du använda olika växter mot flugor:

Träd som hjälper

Valnötsträd som en perfekt skuggleverantör och flugan skrämmer iväg i trädgården nära sittplatser

Ett mycket praktiskt träd som flugorna inte gillar är det valnötsträd (Juglans regia). Det är inte utan anledning att det ofta finns i parker nära bänkar. Det ger underbar nyans på sommaren och dess eteriska oljor skrämmer inte bara bort flugor, utan också nattfjärilar och till och med vägglöss. Så du dödar flera fåglar i en smäll! På sensommaren och hösten kommer du också att få valnötter.

Kamferträdet (Cinnamomum camphora) skrämmer bort flugor och andra insekter i trädgården

Eftersom det finns gott om oljor i bladen kan du också använda växternas blad mot flugor och mygg. Krossa helt enkelt ett ark för att släppa ut oljorna och gnid det sedan på dina armar, ben och andra otäckta delar av kroppen. Du har redan vilat! Även Hästkastanj (Castanea) är en hjälpare. Mer om detta nedan. De Kamfer träd (Cinnamomum camphora) kan höjas i badkaret eller planteras i trädgården så att det skyddar dig från flugor.

Bekämpa flugor med blommor och gröna växter

Geranium i rosa (Pelargonium) och rospelanium i kampen mot irriterande flygande insekter

På balkongen kan du använda som växter mot flugor och många andra insekter som myggor och hästflugor Pelargoner (Pelargonia). Rosengeranium (Pelargonium graveolens) är särskilt vacker. Även med de vackra Petunier (Petunia), som ändå är mycket populära som balkongväxter, hjälper dig att bekämpa flygande insekter framgångsrikt.

Växter mot flugor för utomhus - Allium med vackra lila blommor

I trädgården visar det sig vara Ringblomma (Tagetes) som en stor hjälpare mot flugor. Men det kan också vara så att dessa attackeras av sniglar, eftersom de är mycket populära hos dem. Det är därför det planteras ofta nära grönsaker. Sedan lockar guldblommorna bort dem från grönsakerna. Så det är ett bra exempel på hur man använder ett negativt drag på ett positivt sätt.

Växter mot flugor på balkonger och i trädgården med ringblomma, pelargon och petunia

Vidare är Renfana (Tanacetum vulgare) och Ringblomma (Calendula officinalis) som växter mot flugor. Den senare lockar till och med användbara humlor och bin. Av lagret (Laurus nobilis) har i sin tur eteriska oljor som är avstötande mot flugor och andra irriterande insekter. Det kan också växa i hinken och dekorera terrassen eller balkongen. En mycket platsbesparande, men vacker blomma som du kan plantera i trädgården och även i blomkrukan om du vill driva bort flugor, de är Pioner (Dianthus gratianopolitanus). De avger också en obehaglig doft för insekterna och är bara 15 cm höga. Du gillar Krysantemum (Krysantemum)? Plantera sedan dessa nära din uteplats också!

Örter som botemedel mot flugor

Använd örter för att bekämpa flugor - basilika, oregano, rosmarin, timjan, mynta

Du vet säkert redan att örter är mycket effektiva mot insekter. Men inte alla exemplar som driver bort mygg har också samma effekt mot hus och andra flugarter. Följande örter och aromatiska växter kan hjälpa till i kampen mot dem.

lavendel- (Lavandula)

Med lavendel gör du inte bara något bra för dig själv, utan också för nyttiga insekter, eftersom de är den perfekta matkällan för bin och fjärilar, men samtidigt också stora växter mot flugor. Ett soligt läge är viktigt för lavendeln.

basilika (Ocimum basilicum)

Dessa aromatiska växter är de perfekta växterna mot flugor och de hänvisar till en mängd olika flugarter. Det är praktiskt att denna kryddväxt trivs både i sängen och i krukan, så att du också kan odla den på balkongen eller fönsterbrädan. Anledningen till detta är de stora mängder eteriska oljor som finns i växten.

Nasturtium med krämfärgade och orange blommor för insektsbekämpning

Nasturtiums (Tropaeolum majus)

Nasturtium är vackert att titta på och passar också för alla platser, så att du enkelt kan plantera det nära terrassen, oavsett om det är skuggigt eller soligt. Nasturtiums är inte bara de perfekta växterna mot flugor, de skrämmer också bort sniglar.

Citrongräs (Cymbopogon citratus)

Du kanske vet att citrus dofter kan användas framgångsrikt i kampen mot flugor och insekter. Doften av citrongräs är inget undantag. Denna aromatiska ört har ett stort antal fantastiska ingredienser som hjälper dig att avvisa hus- och fruktflugor, liksom andra representanter. Som ett alternativ eller förutom citrongräs kan citronverbena också användas. (Läs mer om effekterna av eterisk olja av citrongräs här)

gräslök (Allium)

Gillar du smak och lukt av gräslök? Tja, flugorna förmodligen inte! Så använd den läckra kryddan för att förbereda läckra rätter och snacks och samtidigt skrämma bort skadedjur. Eteriska oljor hjälper dig med detta och du får också en snygg växt mot flugor som du kan använda för att dekorera köket eller trädgården.

Växter mot flugor - mint och dess eteriska oljor hjälper

Mynta som en växt mot flugor

Mynta smakar gott och luktar gott, men flugorna och myggen håller inte med. Detta gäller särskilt kattmyntan (Nepeta cataria). Men kom ihåg att denna växt kan locka katter eftersom de, till skillnad från de insekter som nämns ovan, älskar kryddan. Om du inte vill det väljer du pepparmynta (Mentha x piperita) istället. Skörda dem regelbundet eller slipa bladen så att smakerna kan fly och växterna att bekämpa flugor.

Andra användbara kryddor som du definitivt bör överväga inkluderar oregano (Origanum vulgare), timjan (Thymus), rosmarin (Rosmarinus officinalis), vitlök (Allium sativum), sommar salt (Satureja hortensis) och salvia (Salvia).

Bli av med flugor med grönsaker

Tomater och böna växter avger dofter som flygande insekter inte gillar

Om du också har odlat en liten grönsakslapp, se till att lägga till några växter för att förhindra flugor. där tomater (Solanum lycopersicum) saknas vanligtvis inte i grönsaksplåstret, du kommer bli glad att höra att flugor inte gillar plantan alls. Och en annan stor nyhet är att du till och med kan odla dem på balkongen eller uteplatsen i en planterings- och planteringsanläggning om du väljer rätt sorter. Du kan också framgångsrikt bekämpa mygg med tomater.

Även doften av Böna växter (Phaseolus vulgaris) är utmärkt när du vill bli av med husflugor och andra typer av flugor. Och vad är bättre än en växt mot flugor, varifrån du också förväntar dig en välsmakande skörd?

Växter mot flugor i hemmet

Skapa blombuketter mot flugor och som dekoration för lägenheten

Och vad hjälper mot flugor i lägenheten? Även där är växter det bästa hemmet för flugor. I princip är alla örter som nämns ovan lämpliga, eftersom de kan odlas i krukor och på fönsterbrädan. Du kan också odla laurbær och nejlika i krukor och blomkrukor eller lådor, även om en utomhusplats är att föredra, åtminstone under de varmare månaderna. Många prydnadsväxter från trädgården kan också användas som en bukett för att avskräcka flugor. Blommans, nejlikor och ringblommor är väl lämpade för detta.

Kastanjer i fruktskålen skrämmer bort fruktflugor och mugg

Detta är inte mindre bra för hemmet Hästkastanj (Castanea) och närmare bestämt dess frukter, som fruktflugor inte alls gillar. Du kanske inte har en kastanj i din trädgård, eller så kanske du inte ens har en trädgård. Sedan kan du bara samla lite medan du går. Du lägger dem sedan i fruktskålen med frukten och du blir av med de irriterande insekterna. Du kan också använda frukterna från dessa växter mot flugor genom att placera dem bredvid det organiska avfallet.

Köttätande växter mot flugor

Venus flytrap (Dionaea muscipula) är inte effektiv mot husflugor och andra

Särskilt köttätande växter är mycket intressanta. Detta gäller särskilt för dem Venus flugfälla (Dionaea muscipula), som du till och med kan titta på när den stängs av. Namnet är dock lite missvisande eftersom de faktiskt är mer lämpade för mindre insekter som mygg. Insekter som är för stora resulterar i lång matsmältning, så att växten dör av ett överskott av näringsämnen.

Krukväxter (Nepenthes) och soldagg (Drosera) som köttätande växter för inomhus och utomhus

Köttätande växter med fallgropar, till vilka Krukväxter (Nepenthes), liksom de med klibbiga fällor, som Sileshår (Drosera). De förra har ihåliga, mestadels rörformiga växtdelar som insekterna faller i, medan den andra varianten har klibbiga delar som insekterna fastnar i. Speciellt krukväxter med sina hängande “kannor” är mycket vackra att titta på, väl lämpade som hängande växter och kan lika gärna odlas i krukor på fönsterbrädan. Oavsett vilken variant du väljer, kom ihåg att dessa växter inte tillräckligt kan bekämpa flugor och insekter. Men de är definitivt vackra att titta på och ett bra komplement till dina krukväxter och trädgårdsväxter.

Bra platser för växter mot flugor

Bra platser för blommor och växter mot flygande insekter

För att framgångsrikt avvisa flugor bör du också använda rätt platser. Så om du vill ha lite lugn i det fria, placera planteringar och blomlådor med respektive växtarter i närheten av terrassen och sittplatser eller ram in din balkong med dem. Så att de irriterande insekterna inte ens kommer in i din lägenhet, placera dem på entrén eller altandörren och dekorera fönsterbrädorna med växter mot flugor om du inte har en insektsskärm. Växter mot flugor kan stå på fönsterbrädan både inne och ute.