Vilket klättringshjälpmedel för clematis? Kolla in dessa 10 idéer!

Clematisen, som alla klätterväxter, behöver ett klätterhjälp för att växa uppåt. Detta är det enda sättet för blommande klematis att utveckla sin fulla prakt. Så du måste fortfarande hitta en lämplig lösning när du planterar clematis. Om du undrar vilket klättringshjälpmedel som är bäst för klematis, kolla in dessa 10 idéer.

Staketet som klättringshjälpmedel för klematis

Trellisnät för clematis och staket som spaljestöd

Clematis är en av klätterväxterna som är idealiska för att gröna staket. Det är bäst att välja en klematisvariant från snittgrupp 3, som Romantica, Etoile Violette och Prince Charles. De växer snabbt och kan bilda en bra integritetsskärm från grannarna på kort tid.

Clematis på ett vitt staket

Oavsett om du har ett gammalt trästaket, ett snyggt smidd metallstaket eller ett starkt betongstaket, är det viktigaste att det finns något att hålla fast vid. Som ett extra hjälpmedel för klättring kan du sträcka en tunn sladd mellan stolparna eller fästa ett klätternät på staketet.

Clematis runt ett staket

Dra klematis på en vägg

Trellisnät för klematis och klätterros på husväggen

En vägg täckt av blommande rankor är ganska imponerande, eller hur? Även om det ser ut som om plantorna kryper rakt upp på väggen finns det verkligen ett klättersystem på plats. Vissa trädgårdsmästare anser att det täta lövverket inte är bra för byggnaden och kan orsaka mögel och andra problem på grund av dålig ventilation.

Träspalter för clematis på husväggen

Av denna anledning är det bäst att se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan väggen och spaljén. Cirka 5 till 10 centimeter är idealiska så att luft kan bytas ut. Om ett nät på fasaden inte skulle vara en tillförlitlig lösning för dig, kan du alternativt använda en spaljé av trälister som klematiserna kan klättra över.

Trellis för clematis på husväggen

Trellis för clematis fäst vid husväggen

Stöd för klematis runt regnröret

klättringshjälp clematis regnpipa

Om du tycker att ett stuprör är irriterande kan du gröna det med klematis. Direkt grönning rekommenderas inte heller för att förhindra strukturella skador.

Följande lösningar finns tillgängliga för grönning av nedrör:

  • flera parallella vajrar som flankerar nedröret
  • eller en halvcirkelformad spaljé som är fäst separat på husväggen.

Försköna stupröret med clematis

klättringshjälp clematis nedrör

klättringshjälp downpipe clematis

Dekorera räcket med clematis

Clematis på räcken som leder till en upphöjd terrass

Du vill inte riskera någon skada när du grönar en husvägg? Vad tycker du om tanken på att låta klematiserna klättra upp på räcken och stolparna på din veranda eller upphöjda terrass? En sådan växtdekoration kommer säkert att bli ett blommande blickfång och kan också fungera som en sekretessskärm.

blommande clematis som en sekretessskärm för verandan

En anmärkningsvärd nackdel är att räcket inte längre kan användas bekvämt så snart klättringsanläggningen har smugit sig över det. Därför är det viktigt att se till att klätterväxten växer i den riktning du vill att den ska vara.

Clematis som en sekretessskärm för verandan

En stolpe eller ett träd som klätterhjälpmedel

Växande klematis på trädet

Höjer du träd på fastigheten? Då har du redan ett klätterhjälpmedel för din klematis! Endast fruktträd är inte lämpliga för denna roll, eftersom de inte ska ha någon tävling. Detta sparar dig också onödiga problem under skörden.

Clematis flätar in ett träd på gården

Kolumner och klätterhjälpmedel för klematis

Trellis för clematis

Träspaljé för kraftig klematis

Espaliers är praktiska stöd för klättringsväxter av alla slag. Oavsett om de är gjorda av trä eller metall, självgjorda eller köpta, stora eller små – de är ett extremt mångsidigt och dekorativt designelement i varje trädgård. Och naturligtvis perfekt för klematis. Dessutom kan spaljéer hjälpa till att dela upp trädgården i zoner, dölja fula föremål på fastigheten och ge avskildhet för en sittgrupp.

Trellis för liten för clematis

Utformningen och storleken på ett sådant stöd beror på växtens egenskaper som ska klättras på den: kompakta sorter av klematis kan också odlas på mindre spaljéer. För kraftig clematis är naturligtvis en större spaljé nödvändig.

Trädgårdsbågar och pergolor

Clematis klätterväxt för träpergola

Det råder ingen tvekan om att trädgårdsbågar och pergolor planterade med clematis är mycket attraktiva. Om du vill skapa ett romantiskt trädgårdshörn i din stuga är detta alternativ för dig.

Clematis och klätterros på pergola

Stabila, robusta träpergolor tål stora och tunga klematis – och till och med mer än en! Förresten, klematis och klätterrosor kan framgångsrikt kombineras.

Clematis på ett lusthus som klättringshjälpmedel

Trädgårdsbågar avsedda för inte alltför kraftfulla sorter kan vara ljusa och luftiga. Vi har sammanfattat de mest populära typerna av trädgårdsbågar i den här artikeln. För att göra det lättare för unga klematis att lägga på, fäst ett stormaskigt plast- eller metallgaller på stängerna.

Trädgårdsbåge av metall med ett galler som klättringshjälpmedel för klematis

Pergolor är vanligtvis gjorda av trä och valv är gjorda av metall. Men du kan också försöka göra ett stöd själv av PVC -rör och spaljéer.

Ranchtorn eller obelisk (fristående)

Obelisk som klättringshjälpmedel för klematis i trädgården

Sådana konstruktioner är mindre vanliga i våra trädgårdar än spaljéer, valv och pergolor. De är dock värda att uppmärksamma: sådana stöd är kompakta, stabila och låter dig skapa kompositioner i en mängd olika stilar.

klättringshjälpmedel för klematis av trä

En blommande kolumn ser bra ut i gräsmattan; den kan göras till mitten av en stor rabatt eller ett separat föremål i trädgårdsdesign. Konstruktionen behöver inte vara komplex – du kan göra ett enkelt stöd av denna typ själv med träpinnar, bambu eller pil. Till exempel är en tipi tillverkad av bambustänger en mycket billig och enkel lösning.

Träobelisk för clematis i trädgården

Välj material och stödstil som matchar utformningen av din trädgård: en obelisk i smidesjärn i antik stil passar naturligtvis inte en modern trädgård. Se till att strukturen är tillräckligt stor för att stödja den sort du planerar att odla. Höjden på Clematis montana är till exempel 5 till 10 meter.

Träobelisk 2 meter hög för klematis

Växtstöd för clematis i en hink

klättringshjälpmedel för clematis i hinken

Förresten, denna typ av klättringshjälpmedel används oftast för klematis i hinken. Om du bestämmer dig för att göra en DIY -lösning, se bara till att din klättringspyramid inte blir för liten. Den ska ha en höjd av minst 1,5 meter.

Trellis obelisk gjord av pil eller bambu knuten till en tipi

Obelisk klättringshjälpmedel för clematis i en hink

Metallobelisk för clematis i en hink

Trellis för clematis i en metallhink

Klättringshjälpmedel i trådnät

Wire frame klättertorn för clematis

Och här är en annan idé för ett fristående klättringshjälpmedel: en pelare gjord av ett nät med stor mesh. Du kan antingen göra dessa själv eller köpa dem färdiga. Sådana kolumner kallas också gabionkolumner och finns i olika storlekar.

Gör en klätterställning av trådnät för klematis själv

Ursprungliga idéer för cykling

Trellis för clematis gjord av gamla hjul

Och slutligen finns det några idéer för ovanliga klättringshjälpmedel som är svåra att klassificera i en viss kategori. Kanske inspirerar de dig att göra ett upcyclingprojekt. Nu vet du att rostiga metallhjul från någon utrustning eller en gammal trästege är perfekta som stöd för din klematis. Bara rota i din källare eller på en loppis så hittar du säkert det du letar efter.

gammal trästege som klättringshjälpmedel för klematis

klätternät för klematis för stolpar