Smart rengöring: de bästa rengöringstipsen för hushållet

Visst, hushållsarbete är inte alltid roligt. I den stressiga vardagen stannar många saker helt enkelt hemma. Och snabbare än vi skulle vilja ha ett synligt dammskikt bildats på möblerna igen. Men med rätt strategi och några användbara tips är rengöring mycket enklare. Vad sägs om lite musik med den? Då är det mycket roligare att städa! Här är de bästa strategierna och tipsen för att städa ditt hus. Smart rengöring gjort enkelt!

Smart rengöring: detta sparar tid

Smarta rengöringstips för tidig rengöring Spara tid

De som städar regelbundet sparar tid. Enligt mottot ”slå tillbaka mot början” rengörs köket helt enkelt kort efter användning. Dammsug grovt en gång i veckan och använd sedan ett blad över bokhyllor och möbler för att förhindra det tjocka lagret av damm. Å andra sidan, om du väntar tills en skorpa har bildats på spisen eller dammet täcker allt, har du mycket mer arbete att göra. För då är det mycket mer tidskrävande att få allt gnistrande rent igen.

Vilka trasor och rengöringsmedel behöver jag?

Vårstädning vilka trasor och tvättmedel

Grundutrustningen sätts ihop snabbt. I privata hushåll är 4-5 städare i allmänhet tillräckliga, och hushållsmedel som ättika eller bakpulver hjälper också.

 • Allrengöringsmedel för golv och ytor
 • surt rengöringsmedel för att lossa kalkfläckar
 • Skurmjölk
 • Köksrengöring / avfettningsmedel
 • Glasrengöring
 • WC -städare

Det är lite annorlunda med trasorna, här kan du enkelt få en liten samling. Så att bakterierna inte överförs i hushållet bör vissa dukar användas för vissa ändamål. Olika färgade dukar rekommenderas för bättre differentiering. Bra mikrofiberdukar är särskilt absorberande och gör rengöringsarbetet mycket enklare.

Rengör smart: använd innovativa rengöringshjälpmedel

smart rengöring innovativa rengöringshjälpmedel

Numera erbjuder marknaden många innovativa rengöringsanordningar som kan göra arbetet mycket enklare. Så varför inte använda den? Ett litet bordsvakuum är till exempel användbart för att dammsuga smulor och annan smuts däremellan. Fönster rengöring går snabbare med fönsterdammsugare. Denna enhet rekommenderas för lägenheter med många stora fönsterytor.

Med en Dammsugare med torkfunktion alla golv som kan torkas av kan rengöras på kort tid. Denna enhet rekommenderas för hus och lägenheter med kakel och andra hårda golvbeläggningar.

Rengöring smart: en översikt över rengöringsstrategierna

Rengöringsstrategier sparar tid och ansträngning

Med rätt strategi sparar vi mycket tid i vardagen. Det låter enkelt, men det är effektivt. Först städas det, sedan städas det. För om inget står i vägen är rengöringen mycket snabbare. Den fina bieffekten är: Lägenheten är inte bara ren efteråt, utan också städad samtidigt. En viktig gyllene regel i hushållet är: Rengör alltid uppifrån och ner. Så dammet virvlas inte upp igen.

Moppa golv ordentligt

Rengör smart och torka golv en gång i veckan

Golv dammsugs först så att grov smuts, hår etc. inte hamnar i rengöringsvattnet senare. Hårda golv som kakel eller trägolv dämpas först och torkas sedan igen.

Detta fungerar också för små områden med den gamla gamla skrubbern och en pick-up. Nya rengöringssystem som en skrubber med ett mikrofiberlock, en mopp eller en elektrisk sugmopp är dock mer praktiska även här.

Vid golvtvätt rengörs kanterna först. Sedan torkas golven i figur åtta. Att torka fram och tillbaka sprider bara smutsen.

Viktigt tips: Vid rengöring, arbeta alltid bakåt, baksidan av rummet först, dörrområdet sist.

Fönster rengöring gjort enkelt

Fönsterrengöring gjorde enkla användbara tips

Fönster rengörs bäst med en trasa, varmt vatten och lite diskmedel eller universalrengöringsmedel och en mikrofiberduk. En fönsterskrapare är till hjälp för större ytor. Det är viktigt att rengöra ramarna först. Om fönsterkarmen är mycket smutsig är det bäst att använda en separat trasa.

Rengör sedan rutorna snabbt och noggrant med mycket vatten. Det överflödiga vattnet avlägsnas med avdragaren. Alternativt kan rutorna gnidas torra med en mikrofiberduk för fönster.

Tips: Glasrengöringsmedel är endast lämpliga för att ta bort fingeravtryck och fläckar, de är inte lämpliga för rengöring av fönster.

Förkalkade beslag och duschhuvuden i badrummet blir som nya över en natt

Rengör badrumsinredning, tvättställ och fogar noggrant

Speciellt med hårt kranvatten utvecklas de snabbt: kalkfläckar. De kan enkelt tas bort med en vinägerengöring. Kraftigt förkalkade beslag och duschmunstycken kommer att bli städa igen helt av sig själv med ett sinnrikt trick. För detta ändamål placeras en blandning av vinägeressens och vatten i förhållandet 1: 5 i en ballong. Ballongen placeras sedan över blandaren eller duschhuvudet. Låt den stå över natten och skölj bara med rent vatten nästa dag – allt ser ut som nytt!

Ta bort envis fett-damm-blandning i köket

Rengöring av köket ordentligt - användbara tips

Den som inte torkar skåpen eller kylskåpet regelbundet i köket känner till de envisa avlagringar av damm och fett. Ett bra köksrengöringsmedel eller avfettningsmedel kan användas för sådana feta avlagringar. Men det är också billigare och mer miljövänligt med flytande gallertvål. Gallsåpen appliceras helt enkelt på de drabbade områdena. Efter cirka 10 minuter kan toppningen enkelt tas bort med en fuktig trasa.

Dammmöbler regelbundet och rengör stoppade möbler

Dammning och polering av trämöbler. Vårstädning

Särskilt obehandlade trämöbler ska inte torkas våta. Möbler dammas bäst en gång i veckan. Detta fungerar mycket bra med en fjäderdamm eller en mjuk mikrofiberduk.

Extra tips: använd dammsugarens borste. Många dammsugare har en mjuk borste för dammsugning av möbler. Detta bör också användas. Med den mjuka borsten kan möbler och andra ytor enkelt dammsugas då och då.

Klädda möbler dammsugas bäst med dammsugarens klädborste. Det är inte bara lätt, det är också snabbt.

Tips för att ta bort hår från husdjur

Användbara tips för att ta bort hår från möbler

Våra älskade husdjurs hår kan vara ganska jobbigt. Klädda möbler och mattor kan rengöras med speciella djurhårspenslar. En enkel och effektiv metod är att använda en konventionell luddvals. Detta gör det enkelt att ta bort djurhår från soffor och kuddar.

Städschemat för det perfekta hushållet

Rengöringsschema för hushållsuppgifter för dag, vecka och månad

Hur ofta ska något rengöras?

Det finns olika strategier för att göra hushållsarbetet. Vissa föredrar att städa badrummet en dag och köket nästa. En annan person kan bara ha en dag i veckan och sedan städa hela lägenheten. Städscheman och städregler är ofta inaktuella eftersom de härstammar från en tid då kvinnan var hemma under dagen för att göra hushållsarbetet. Ändå finns det fortfarande några tips och regler som vi kan följa och som fortfarande är lämpliga för daglig användning idag.

1.) Det är bäst att torka bort smutsen så snart du märker det.

2.) Underhållsrengöring avser rengöring av rum som kök, badrum eller vardagsrum eller vissa aktiviteter som fönsterputsning, dammning etc. Detta görs bäst en gång i veckan.

3.) Grundstädning avser aktiviteter som vi ofta inte har tid för i vardagen, till exempel att torka ut skåp, skrubba det kaklade området i badrummet eller tvätta gardinerna. Detta arbete sker cirka två gånger om året.

Husstädning och städning, disk

Dessutom kan följande rekommendationer tjäna som vägledning:

Dagliga hushållssysslor

 • Skaka på täcken och lufta dem
 • Fyll på och töm diskmaskinen eller tvätta de smutsiga disken för hand
 • Rengör bänkskivan och spisen i köket efter varje användning
 • Kassera skräp
 • Lägg smutsiga kläder i tvättkorgen

Veckovis arbete

 • Torka av damm från ytor i huset
 • Moppa golven
 • Rengör dörrhandtagen och ljusknapparna
 • Rengör badrummet och toaletten noggrant

Månadsarbete

 • Rengöring av fönster (två gånger på hösten, tre gånger på våren och sommaren)
 • Töm kylskåpet och rengör det noggrant
 • Torka av spegelytorna med ett speciellt rengöringsmedel
 • Torka av köksutrustning och avkalka vid behov tvättmaskinen och diskmaskinen

Flera gånger om året

 • Tvätta och lufta duschdraperiet
 • Rengör ugnen med ugnsrengöring
 • Lackera trämöbler eller impregnera dem med en specialvårdsprodukt

En gång om året

 • Tvätta gardiner och persienner
 • Torka ur skåp och garderob och torka av insidan
 • Rengör mattor