Ta bort hårfärg från kläder: Hur får man bort fläckar från kläder!

Att färga håret själv hemma har utan tvekan många fördelar: Det är billigare, snabbare och bekvämare än ett besök på frisörsalongen. Särskilt de senaste månaderna på grund av COVID-19-pandemin har många av oss använt hårfärgning. Tyvärr kan hårfärgning också ge vissa problem och färgen hamnar ofta på platser där den inte riktigt hör hemma. Så vad kan vi göra med färgrester på vår nya T-shirt? Det bästa sättet är naturligtvis att vara uppmärksam så det kommer inte så långt. Men olyckor händer och då måste du agera snabbt! Den goda nyheten är att med rätt huskurer och tips kan du ta bort hårfärg från kläderna! Vi kommer att berätta nedan vad som verkligen hjälper!

Kontrollera etiketten först

Ta bort röd hårfärg från kläder Hemmedicin För att få bort fläckar från kläder

Vårdmärket som sys fast i plaggen, som vi ofta skär av, innehåller alltid specifika instruktioner om vilka kemikalier vi inte ska behandla kläderna med. Våra stickade tröjor kräver alltid särskild omsorg och vi får i allmänhet inte använda klorblekmedel för färgade kläder. Så innan du försöker någon av metoderna nedan, var noga med att kontrollera etiketten först – trots allt vill du inte förstöra din nya skjorta, eller hur? Om du är osäker rekommenderar vi att du går till din pålitliga kemtvätt.

Kan du ta bort blond hårfärg från kläder??

hur man tar bort hårfärg från kläderna får torkade fläckar av kläder

Blont hår i alla tänkbara nyanser är bara vackert – det är säkert. Du ville färga håret själv hemma, men glömde ta på dig en gammal trasa och nu kan du se den fula fläcken på din skjorta? De blekmedel som finns i blekningen drar faktiskt ut färgen ur tyget och det du ser på dina kläder är faktiskt inte en fläck. Färgen har snarare dragits ut och tyvärr kan du inte ångra det. För ett vitt plagg kan du kanske använda klorblekmedel för att motverka fläcken. Eller vad sägs om att färga den helt, till exempel genom att färga T-shirten i rosa eller ljusblått för sommaren?

Ta bort mörk hårfärg från kläder: Så här kan du göra det!

Ta bort torkad hårfärg från kläderna. Hemmetoder för att färga kläder

Olika hårfärger kräver vanligtvis olika metoder. Men oavsett om du vill att svart, brun eller röd hårfärg ska gå ur kläderna måste du alltid behandla fläcken så snart som möjligt. Så här får du ut mörk hårfärg ur dina kläder:

 • Skölj genast fläcken med kallt vatten eller alkohol för att ta bort överskott av färgrester.
 • Applicera sedan lite flytande tvättmedel på det färgade området och skrubba med en tandborste i 5-6 minuter.
 • Blötlägg sedan plagget i en blandning av vatten och tvättmedel i minst 8 timmar.
 • Så att du kan ta bort torkad hårfärg från kläderna bör du upprepa ovanstående steg kanske 2-3 gånger totalt.

Så här kan du ta bort röd hårfärg från kläderna

Ta bort svart hårfärg från kläder Fläckar från kläder ges huskurer

Rött hår har en speciell plats i våra hjärtan – och även på våra kläder. Även om det är svårare att få röd hårfärg från kläder, är det inte omöjligt! Och så här gör du:

Vad du behöver för detta:

 • Diskmedel
 • ammoniak
 • Destillerad vit vinäger eller vinägeressens
 • vatten

Ta bort hårfärg från saker som att få fläckar från kläder med hjälp av huskurer

Hur man tar bort röd hårfärg från kläder:

 • Mörkare hårfärger, som rött, brunt och svart, tenderar att mörkna lite över tiden. Därför är det lämpligt att torka bort fläcken med ljummet vatten så snart som möjligt.
 • Bered sedan en lösning av 1 liter vatten, 1 tesked diskmedel och 1 matsked ammoniak och blötlägg det färgade området i 15-20 minuter.
 • Skrubba fläcken lätt med en tandborste och dra igen i 10 minuter.
 • Blanda 1 liter ljummet vatten och 50 ml ättika i en separat hink och blötlägg det färgade området i det i 30 minuter.
 • Tvätta slutligen plagget i tvättmaskinen som vanligt och upprepa ovanstående process igen om det behövs.

Få hårfärg från kläder med hårspray

Ta bort hårfärg från tvätt, hur tar jag bort fläckar från textilier

Det kanske låter konstigt först, men lita på oss på det här! Hårspray är faktiskt ett av de mest effektiva och billiga sätten att ta bort hårfärg från kläder. Detta trick fungerar dock bara på mycket färska fläckar. Spraya helt enkelt det färgade området med mycket hårspray, låt det stå i 2-3 minuter och torka sedan av det med en trasa. Upprepa vid behov 1-2 gånger till.

Bakpulver eller tvättpulver

Ta bort brun hårfärg från kläder Hemmetoder för att färga kläder

Vill du ta bort torkad hårfärg från kläderna? Då skulle du vara i goda händer med bakpulver eller tvätt soda. För att göra detta, blötlägg plagget i ljummet vatten och strö sedan över mycket bakpulver. Låt verka i minst 30 minuter och tvätta sedan i tvättmaskinen som vanligt. Viss försiktighet bör dock iakttas med denna metod. Eftersom bakpulvret och tvättpulverbleken är de olämpliga för känsliga tyger.

Få hårfärg från kläder med nagellackborttagare

Ta bort hårfärgfläckar från kläderna Sköljmedel mot torkade fläckar

Nagellackborttagare är ett annat effektivt hemmedel som du kan använda för att ta bort hårfärg från kläder. Men du bör vara lite mer försiktig här, eftersom vissa ämnen inte tål nagellackborttagaren och löser sig. Så det är bäst att använda den när du behöver ta bort hårfärg från jeans, till exempel. Eftersom nagellackborttagaren också har blekningsegenskaper är det lämpligt att testa det på ett oansenligt område innan du använder det. Klarade han testet? Applicera sedan mycket av det på en bomullstuss och dutta försiktigt med fläcken. Gnugga det dock inte! Färgen ska skala av efter några minuter och ta bort den med en trasa.

Hemmedicin för färgning av kläder Ta bort hårfärg från byxor