Vad hjälper till att ta bort rödbetsfläckar? Händer, kläder och skärbräda blir rena igen

Rödbetor smakar inte bara bra – den ljusa lila -röda färgen får varje måltid att se aptitlig och färgstark ut. Och rödbetsjuice ger många hälsofördelar. Tyvärr, med regelbunden rödbetsförbrukning, är det ganska troligt att förr eller senare kommer någon röd juice av misstag att landa på kläder eller dukar. Och även om det är intressant att veta att rödbetor kan användas som ett naturligt och permanent färgämne, är detta förmodligen inte en av de egenskaper du skulle hoppas på i en fläck – speciellt när allt du verkligen vill är att bli av med det snabbt. Läs här för de bästa tipsen och metoderna för att ta bort rödbetsfläckar.

Rödbetor på dina händer? Dessa huskurer hjälper

Vad man ska göra med rödbetsfläckar på händerna

På grund av sin intensiva naturliga färgning färgar rödbetan allt den rör vid – från händer till kläder till ytan på vilken den bearbetas. Rödbetsfläckarna kan tas bort från dina fingrar med några enkla metoder.

 • Om händerna inte har varit i kontakt med den lila betan för länge är det ofta tillräckligt att hålla dem kvar Tvål och vatten att tvätta. Massera in tvålen väl och låt den verka en kort stund.
 • Om du har skurit eller rivet flera rödbetor för en hälsosam sallad är fläckarna på fingrarna envisare. För att ta bort dem, gnugga bara händerna med något Citron juice a. Detta gör att färgen bleknar snabbare och rengör fingrarna snabbt. Applicera sedan en närande handkräm.
 • Enzymerna och stärkelsen i rå potatis är bra för att ta bort matfläckar, inklusive rödbetor, från huden. För att göra detta, skär en rå potatis i hälften, doppa den i kosher salt och skrubba fläckarna under rinnande vatten. Det bör bara ta en minut eller två att helt ta bort missfärgningen.

Tips: Problemet med matfärgning på dina händer kan enkelt förebyggas genom att använda kökshandskar.

Hur man tar bort rödbetsfläckar från kläder och textilier

Rödbetor fläckar på kläder vad man ska göra

Rödbetsfläckarna är svårast att ta bort från kläder och andra textilier. Svårt men inte omöjligt. Det första du behöver göra är att ta bort eventuella rester av betorna så att du inte gör det missfärgade området större. Använd en trubbig kniv eller kanten på en sked för detta. Gnugga inte, annars kan du sprida fläcken och skjuta färgämnet djupare in i tygfibrerna. Torka av den blöta fläcken med en ren vit pappershandduk eller till och med en skiva vitt bröd för att suga upp så mycket vätska som möjligt.

Hur man behandlar rödbetsfläckar, skölj med kallt vatten

Då måste du få fläcken direkt från fel sida av tyget Skölj under kallt rinnande vatten, att pressa ut färgämnet. Mineralvatten är också lämpligt om du är ute och reser. Först då kan du behandla fläcken.

Med gammalt eller väldigt envisa fläckar du måste få tyget först blötläggning. För att göra detta, lägg textilierna i ett vattenbad och låt dem dra i några timmar till över natten. Du kan också lägga till ett halvt paket bakpulver i vattenbadet.

Vad man ska behandla fläckarna med?

Rödbetor fläckar av skjortan tips

Om missfärgningen inte försvinner efter sköljning måste du fortsätta behandla den. För det kan du kemiska rengöringsmedel såsom syreblekmedel, klorblekmedel (endast för vita textilier) och fläckborttagningsmedel eller olika Huskurer använda sig av. Att vara bland de bästa av dem Citronsaft, bakpulver, rakskum och gallartvål. Men var försiktig: För att inte skada textilierna, prova den valda fläckborttagaren först på ett dolt område. Försök inte ta bort fläckarna från känsliga tyger själv, utan skicka dem till kemtvätten.

Rödbetor tar bort fläckar från kläder och textilier

Behandla först fläcken genom att spruta eller vattna den med den valda (hushållsprodukten). Låt verka i minst 15 minuter och skölj sedan under kallt vatten. Tvätta sedan plagget som vanligt.

Men: om du använder gall tvål, skölj inte med vatten, lägg plagget direkt i tvättmaskinen.

Ta bort rödbetsfläckar från mattan

Ta bort rödbetsfläckar från mattor med mineralvatten

Har du färgat din favoritmatta med rödbetor? Om du agerar snabbt kan du få bort fläckarna. Hur man gör det:

 • Först behöver du så mycket av den röda saften som möjligt absorbera. Använd en absorberande trasa eller en bit hushållspapper för att göra detta.
 • Häll sedan på något Mineral vatten på fläcken och låt verka kort om det behövs.
 • Om fläckarna är färska, badka med en ren Mikrofiberduk utifrån inåt tills fläcken försvinner.
 • Gamla fläckar, som inte försvinner med mineralvatten, bör du med Mattvättare, behandla med en Oxi -produkt eller speciell fläckborttagare. Använd en också borsta, så att missfärgningen löses lättare. Låt tvättmedlet träda i kraft.
 • Tvätta till sist med en trasa tills fläcken och tvättmedlet försvinner helt.

Du kan använda samma metoder för olika typer av stoppade möbler som soffor, stolar och fåtöljer.

Ta bort rödbetsfläckar från trä eller plast

Vad hjälper till att ta bort rödbetsfläckar från trä

Rödbetan lämnar också spår på skärbrädan som inte alltid kan tas bort med vatten och diskmedel. För att bli av med envis missfärgning kan du göra följande:

 • Behandla skärbrädan i trä eller plast med något Citron juice och låt stå i 30 minuter. Tvätta sedan av brädan eller ytan.
 • Du kan använda en pasta för att ta bort färgämnen från olika ytor Bakpulver eller bakpulver och vatten och använd det för att behandla rödbetsfläckarna på trä- eller plastskärbrädan. Låt hushållsmedlet vara på i 5-10 minuter, rengör sedan brädet med en pensel.
 • Ge något vinäger eller ännu bättre, vinägeressens på de röda fläckarna och låt hemmet fungera i en kvart. Skölj skärbrädan noggrant och säg adjö till de röda fläckarna.

Skärbräda i plast missfärgad med skurna rödbetor

Tips: Istället för att tvätta skärbrädan däremellan eller behandla den senare med olika huskurer för fläckar har vi en bättre idé: spraya lätt skärbrädan med den innan du skär Matlagningsspray. Denna tunna beläggning gör att fläckarna lättare och fullständigt försvinner efter att rödbetan har skurits.

Allmänna tips för rödbetsfläckar

Rödbetor lämnar spår på tyger och ytor

Observera följande tips om du helt vill ta bort envisa rödbetsfläckar.

 • Agera så snart som möjligt. Ju längre fläcken ligger kvar på ett tyg eller en yta desto svårare är det att ta bort.
 • Dammsug först så mycket av fläcken som möjligt.
 • För textilier, tvätta alltid fläcken under klart kallt vatten före behandling.
 • Om du vill ta bort rödbetsfläckar från kläder eller andra textilier, läs alltid etiketten innan du behandlar fläcken. När det gäller känsliga tyger är det bättre att lita på professionell rengöring.

Hur man tar bort rödbetsfärgning