Bygga en vinkällare och designa den på ett modernt sätt – 33 tips och designidéer

Bygg en vinkällare -moderna-design-trappor-vinkällare-vinställ

Vinkännare och dryckesälskare kommer säkert att hitta ett speciellt rum i sitt eget hus, där du kan smaka och njuta av olika sorter, som en riktig berikning. Drömmen om ett perfekt vinlager kan förverkligas om det finns ett lämpligt utrymme. Rumstemperatur, luftfuktighet och ljusförhållanden påverkar direkt lagringen av vin. Hur man gör egna Bygg en vinkällare bör och kan ge det estetiskt, avslöjar vi i det följande.

Bygga och inreda din egen vinkällare – tips

Bygga en vinkällare -moderna-design-tegel-klinker-vin-ställningar-trä

Att hålla vinsamlingen alltid närvarande och städad, inklusive att hitta rätt typ av vin till måltiden och ha den till hands, är en lyx som kommer att glädja inte bara sommelierer utan även vinälskare. Förutom tillräckligt med utrymme bör du skaffa dig lite kunskap för att objektivt kunna bedöma förhållanden och förutsättningar, nämligen lite förkunskaper krävs.

Bygg en vinkällare – välvt tak för en autentisk touch

Vinkällare bygger -moderna-design-traditionella-välvda tak

Vinkällare kännetecknas alltid av en typisk atmosfär som vinflaskorna själva tar med sig. Vinets historia täcker en period av århundraden, var och är fortfarande lagrad och delvis producerad på samma sätt. Det är värt att behålla denna äkthet. Detta säkerställer en atmosfär som inte bara är bra för vinet, utan också möjliggör ren njutning.

Bygga en vinkällare – från mycket enkla medel till lyxutrustning

Bygg vinkällare -moderna-design-retro-vintage-tegel-vin-ställningar

Förutom tillräckligt med utrymme i ditt eget hus kräver din egen vinkällare specifik utrustning. Men det behöver inte alltid vara lyxigt. Det optimala lagringsutrymmet, som har de nödvändiga klimatförhållandena, kan utformas funktionellt med mycket enkla medel så att de goda dropparna rimligen kan sättas ihop.

Att bygga en vinkällare – viktiga förutsättningar

Bygg en vinkällare -modern-design-vinkällare-stege-rumshöjd

I grund och botten behövs tillräckligt med utrymme för att inrätta en vinkällare. Rummet ska antingen inte vara långt borta från resten av vardagsrummet eller planeras ganska generöst så att du kan ta emot dina gäster där senare. Detta ska helst ligga i källaren.

Bygg en vinkällare – lämpliga ljusförhållanden

Lämpliga ljusförhållanden -moderna-design-natursten-indirekt-belysning

Källare är bäst för lagring av vin, det är där namnet kommer från. Det är just dessa som erbjuder de perfekta ljusförhållandena för detta – inget ljus alls. Solens strålar är vinets naturliga fiende, varför ett rum utan fönster skulle vara den bästa förutsättningen för inredning av en vinkällare.

Bygg en vinkällare, men belys den ändå

Vinkällare bygger -moderna-design-indirekt-belysning-vinställ

Vinflaskorna får inte utsättas direkt för dagsljus, men det betyder inte att de måste klara sig utan harmonisk belysning. Det är lämpligt att välja lampor som inte belyser flaskorna direkt, utan vinhyllorna. Därmed är vininsamlingen ordentligt iscensatt, men samtidigt faller de goda dropparna inte direkt under strålningen.

Var uppmärksam på ljus och temperatur när du bygger en vinkällare

vinkällare-byggnad-modern-design-vin-rack-belysning-

För att vinet inte ska tappa sin kvalitet är rätt temperatur av stor betydelse. Det optimala är 10 till 15 grader Celsius. Dessutom måste man vara uppmärksam på hur vinflaskorna lagras exakt. Speciella vinställningar är avsedda för detta ändamål.

Bygg en vinkällare och förse den med lämpliga vinställ

vinkällare-byggnad-modern-design-vin-ställningar-vin-kork-design

Vinflaskorna behöver inte skakas, åtminstone inte permanent. För att minska de mindre vibrationerna så mycket som möjligt, är dessa specialdesignade vinställ. Det finns några av trä, metall eller sten och kan byggas ut som moduler.

Bygg optimala förhållanden runt en vinkällare – fuktighet

vinkällare-byggnad-modern-design-vin-ställningar-vin-lagring

Förutom rätt temperatur är det viktigt att rummet har en optimal luftfuktighet på cirka 70%. Installationen av ett luftkonditioneringssystem säkerställer dessa förhållanden på lång sikt, men kylskåp och luftkonditioneringsskåp är fortfarande ett annat sätt att optimera utrymmet. För att övervaka värdena för temperatur, luftfuktighet och andra är det lämpligt att utrusta rummet med en temperaturstation med fukt- och temperaturvisning.

Vinkylskåp i Wienkällaren för speciella vintyper

vinkällare-byggnad-modern-design-vinkällare-autentisk-design

Om vinkällaren också fungerar som ett provsmakningsrum kan sittplatser integreras och ordnas i bekväma sittgrupper. Det är av stort värde att erbjuda möblerna en god komfort så att du kan lita på ren njutning i en harmonisk atmosfär.

Vinskåp i vardagsrummet eller vinkällaren med provrum

vinkällare-byggnad-modern-design-vin-skåp-belysning-vardagsrum

Om vinkällaren också fungerar som ett provsmakningsrum kan sittplatser integreras och ordnas i bekväma sittgrupper. Det är av stort värde att erbjuda möblerna en god komfort så att du kan lita på ren njutning i en harmonisk atmosfär.

Julskåp och vinkylare – vad är skillnaden?

vinkällare-byggnad-modern-design-vinkällare-vardagsrum-naturstenväggbeklädnad

Även om de två termerna för ofta förväxlas med varandra, skiljer sig ett vinkyl från ett vinklimatskåp genom att det vanligtvis endast används för tillfällig lagring. Vinet förvaras relativt kort tid och bör smakas här snart.

Bygg ett vinskåp, vinförvaringsskåp eller vinkällare

vinkällare-byggnad-modern-design-vinkällare-natursten-vinställ

I huvudsak betyder de tre termerna: vinförvaringsskåp, vinklimatskåp och vinkällare alltid samma sak, bara systemets storlek är variabel. Dessa är utformade för långtidsförvaring av Wien-fastigheten och uppfyller de högsta kraven när det gäller bevarande.

 Förvaring av olika sprit

vinkällare-bygga-modern-design-vin-skåp-bords-trädstam

Om det är avsett att inte bara viner utan även andra spritdrycker lagras i den avsedda lagringsröken, bör optimal förvaring erbjudas för varje typ. Det tillgängliga utrymmet måste delas upp och anpassas efter behoven hos de enskilda dryckstyperna.

Vinskåp i köket – vinkällare i glas

vinkällare-byggnad-modern-design-vinkällare-vinförvaringsglas

För särskilt värdefulla vintyper är det lämpligt att ha ett vinklimatsskåp eller hela vinkammare inbyggt i Wienkeller. Dessa kan göras på mått av en specialist.

Förvara olika sorters vin korrekt

vinkällare-byggnad-modern-design-kök-svart-bräda

Dessutom varierar temperaturen vid vilken de goda dropparna kan avnjutas beroende på sorten. Vinkännare rekommenderar en lagringstemperatur mellan 15-18 grader för röda och portviner. Vita viner konsumeras vanligtvis lite kylda – 11-14 ° C, samt champagne. Sherrys å andra sidan lagras i allmänhet upprätt och som en temperatur på 18 grader.

Vad är vinkällaren egentligen byggd för?

vinkällare-byggnad-modern-design-vinkällare-vin-rack-glasvägg

Alla som vill ge den traditionella vinkällaren en modern design väljer ett system av glas. Detta är ett lagringssystem som tack vare modern teknik visar vinet effektivt och håller det låst.

Bygg en vinkällare och uppnå en minimalistisk estetik

vinkällare-byggnad-modern-design-vinkällare-glasglas-vägg

En annan estetik krävs för ett vinlagringssystem som inte är åtskilt i ett annat rum, utan som är integrerat i vardagsrummet, köket eller till och med i vardagsrummet. I detta fall bör vinbutiken göras liten men fin.

Integrera ett representativt vinlagringssystem i vardagsrummet

vinkällare-byggnad-modern-design-vinkällare-öppen-planering

Tack vare sin genomskinlighet är glas mer mångfacetterat än något annat material. I kombination med hållbar metall, som stål eller aluminium, blir resultatet ett harmoniskt utseende av vinlagringssystemet som stilfullt skulle passa in i alla livsmiljöer.

Bygg en vinkällare av glas

vinkällare-byggnad-modern-design-vinkällare-glas-transparent

En vinkällare av glas övertygar med sin ädla och minimalistiska estetik. Dessutom finns det hyllor och ställ för Wienflaskor, som kan användas på ett mångsidigt och platsbesparande sätt. Wienkollektionen kan således inte bara presenteras estetiskt, utan kan också smakfullt integreras i den moderna interiören.

Att bygga vinkällare och varför fukt är så viktigt?

vinkällare-byggnad-modern-design-vinkällare-glas-

Luftfuktigheten i källaren är av stor betydelse på grund av vinkorkan. Om luftfuktigheten är under 60%kommer korken att krympa, flaskorna läcker och visar en stor mängd krympning. Å andra sidan är stängningen möglig med över 90%. Men det händer först efter 2-3 års lagring.

Att bygga vinkällare och varför temperaturen är så viktig för korrekt förvaring?

vinkällare-byggnad-modern-design-vinkällare-ädel-grå

En konstant temperatur mellan 6 ° – 16 ° och högst 20 ° C är önskvärd i vinkällaren. Vid högre temperaturer avdunstar alkoholen och sekundär jäsning sker.

Lagring av vin – vinkällare i en gammal eller ny byggnad

vinkällare-byggnad-modern-design-krom-inox-vinkällare

En källare i en gammal byggnad är naturligt mörk, sval och har vanligtvis en högre luftfuktighet jämfört med en ny byggnad. Det behöver bara rimlig isolering så att yttemperaturens variationer inte påverkar inomhusklimatet. Dessutom ska inga värmerör rinna genom vinflaskorna.

Bygg en vinkällare och förvara Wien ordentligt – stående eller horisontellt?

vinkällare-byggnad-modern-design-trappor-vin-ställningar-belysning

Vanligtvis, som vanligt, lagras vinflaskor horisontellt. Det betyder att vinkorken inte torkar ut. För åldrande viner är det lämpligt att förvara flaskorna upprätt. I denna position har vinet liten kontakt med syre och mognar därför långsammare och håller sig fräscht längre.

Bygg en vinkällare och observera andra förhållanden

vinkällare-byggnad-modern-design-trappor-vinkällare

Det finns andra villkor att tänka på om du vill få ut det bästa av att köpa din egen Wienkeller. Eftersom vinet är mycket känsligt för yttre påverkan bör du se till att rummet inte ligger precis intill luktintensiv frukt, grönsaker eller till och med kemikalier. Vin kan permanent absorbera luktande ämnen genom korkarna.

Förvara vinet ordentligt

vinkällare-byggnad-modern-design-under-trappor-vinställningar

Dessutom ska vin inte förvaras i närheten av tvättmaskiner, pumpar och värmesystem, eftersom dessa system orsakar vibrationer och skakar vinet.

Förvaring av vin – varför korkar?

vinkällare-byggnad-modern-design-under-trappor-vin-skåp

Även med romarna stängdes vinet med korkar. På grund av sin elasticitet och andningsförmåga har korkar länge betraktats som den perfekta stängningen för vinflaskor. Å andra sidan behöver materialet en viss mängd fukt så att det kan visa sina egenskaper och förbli tätt. Det kan också påverka smaken i Wien i begränsad utsträckning.

Lagring av vin – alternativa stängningar

vinkällare-byggnad-modern-design-traditionell-trä-natursten

Som ett alternativ till vinkorkar finns även förslutningar av glas eller plast. De första är mycket täta, har en neutral smak, men är fortfarande ganska dyra och används främst på apotek. Plastkorkar blir alltmer populära, och inte utan anledning. De är billiga, påverkar inte vinsmaken, men är mycket skeptiska till konsumenterna.

 Bygg din egen vinkällare

vinkällare-byggnad-modern-design-hall-vinkällare-inglasning