Få rum att se större ut med rätt val av färg och material – ett smalt hus i Vancouver

smalt hus två våningar stående söm metallbeklädnad vit bakgård

Smala rum är riktigt svåra att möblera. De erbjuder begränsat bostadsutrymme, vilket ofta är en utmaning när det gäller val av möbler och andra möbler. Sådana rum verkar också ofta överfulla, även om det är lite möbler inuti. Lyckligtvis kan du med några knep optiskt förstora de små eller smala rummen. Idag presenterar vi ett intressant projekt för ett smalt hus, vars rum, med rätt val av färger och material, verkar visuellt större. Läs vidare för att få veta mer om detta platsbesparande projekt från Kanada.

Saint George House i Kanada

smal husgård stora fönster

En 6 meter bred tomt kan skjuta upp de flesta designers, men inte arkitekten Randy Bens. Han ritade Saint George House i Vancouver med Falken Reynolds Interiors. Det smala partiet är bara 6 meter brett och 60 meter långt, vilket innebar att formgivarna utmanades kreativt att tänka utanför boxen för att skapa mer utrymme visuellt. För att göra detta använde de ljusa färger och material i interiören, vilket skapar intryck av bredare rum.

Hur kan rum förstoras optiskt??

smala rum optiskt förstora köksövergången vita väggar

Detta är en fråga som intresserar många lägenhetsägare som bor i staden. Trots det kan problemet uppstå med ett hus byggt på en smal tomt, som i detta exempel. Arkitekterna använde totalt 11 takfönster och en innergård för att fylla den skandinaviskt inspirerade interiören med naturligt ljus. En vit färgpalett och ljusa trätoner skapar en ljus, öppen atmosfär i interiören. På detta sätt verkar de smala utrymmena större än de är i verkligheten.

smalt hus optiskt förstora rum färgval väggar

Förutom ljusstyrkan spelar möblernas placering i rummet också en avgörande roll. Det ska finnas så lite möbler som möjligt i mitten av rummet, men ett tomt centrum rekommenderas inte heller. I princip bör de största möblerna placeras längs den långa väggen och de mindre eller sekundära föremålen kan också placeras i mitten av rummet. På så sätt kan smala rum förstoras optiskt.

optiskt förstora smala rum tips vardagsrum

Även om mörka färger i allmänhet ska undvikas i trånga utrymmen, kan de, om de används korrekt, också bidra till den optiska illusionen av mer utrymme. Till exempel kan du våga en mörk soffa, men väggen bakom den ska definitivt målas i en ljus väggfärg – gärna vit. Kontrasten mellan mörkt och ljus skapar mer utrymme i rummet.

Vardagsrummet i detta hus öppnar sig mot bakgården genom en massiv skjutdörr i glas, vilket skapar en känsla av expansion av rummet. När dörren är öppen sker en sömlös övergång mellan interiör och exteriör. Det inkommande dagsljuset kan därför visuellt förstora rummen.

Inredning för smala rum med exempel på ett modernt hus

tips optiskt förstora rum vägg färg vit

Inredningen i Saint George -huset är ett bra exempel på hur man inreder ett hus med trånga utrymmen. Nu tittar vi närmare på de enskilda områdena i huset för att presentera de innovativa rymdlösningarna för arkitekter och designers.

handlöst kök vitt modernt minimalistiskt

Köket är minimalistiskt och har nytta av en stor köksö och massor av dolda förvaringsutrymmen. Alla skåpfronter är vita och har inga handtag, vilket i kombination med de inbyggda enheterna säkerställer mer ordning i rummet. Köket fortsätter att fungera som en passage mellan vardagsrummet och matplatsen.

smalt hus kök minimalistiskt vitt

minimalistiska köksvita fronter utan handtag

Skandinavisk inredning matplats vitt ljust trä

Designerhänglampor från Bocci hänger ovanför matbordet i ljust trä, som erbjuder både en bänk och matsalsstolar som sittplatser. Mittemot bordet ligger utgången till innergården, som också är utformad med en skjutdörr i glas. Det stora fönstret fyller matsalen med dagsljus och ger rummet mer rymlighet.

Skandinavisk dekoration av matplatsens moderna taklampa

inredning smalt hus optiskt förstora färger material

Trappan som leder till andra våningen har en modern, minimalistisk design. Steg av ljust trä harmoniserar med den vita väggen och ger den en skandinavisk stil. Metallfallskyddet släpper igenom ljuset och förvandlar trapphuset till en del av interiören.

skandinavisk inredningstrappa ljus trä vit räcke

smal husinredning design andra våningen väggfärg vit

möblering smala rum takfönster rund

Ljus spelar också en stor roll på andra våningen. Takfönster i olika former skapar ljusa rum som ser större ut än de är på papper.

optiskt förstora rum ljusa färgtrick

Sovrummen är små men välkomnande och har stora fönster med ljusa trästommar. Det finns också ett separat läshörna i korridoren, som rymmer biblioteket. För att optimera det tillgängliga utrymmet packar designerna gott om lagringsutrymme, till exempel vid entrén, och får därmed ut det mesta av varje kvadratcentimeter.

tips optiskt förstora små rum sovrum ljus

optiskt förstora små rum tips barnrum

Smalt rum inrättat läshörna bokhylla

Sätter upp ett smalt handfat i badrum

Geometriska former skapar en känsla av rymd i de smala badrummen. På så sätt kan våtrummen förstoras optiskt och samtidigt utformas på ett modernt sätt. Speglar och takfönster är ytterligare medel som avrundar den optiska illusionen.

modernt badrum vitgrå geometriska plattor takfönster

modernt badrum minimalistiskt neutralt

badrum vita geometriska motivplattor

Förstora badrum optiskt lura spegel

korridor modern design vitt ljust trä

Utsidan – vit husfasad med stående sömmetallbeklädnad

smal husdesign fasad vit metallbeklädnad

smal hus innergård fasad vit metallbeklädnad

metallbeklädnad fasadfönster smalt hus

Projekt av Hawks Reynolds

Foto av Ema Peter