Orientalisk dekoration med kinesiska trädgårdspallar – 19 idéer för att leva

Orientalisk dekoration kinesisk-trädgård-pall-inredning-dekoration-accent färg-ljusblå

Under de senaste decennierna kan en kombination av västerländska och asiatiska inredningsstilar observeras i heminredning, med element från olika kulturer som används. Till exempel får lägenheter med modern inredningsstil en orientalisk charm. Ett populärt inredningselement från den asiatiska kulturen är de kinesiska trädgårdspallarna, som är gjorda för en orientalisk dekoration både ute och inne.

Orientaliska dekorationsidéer för det moderna vardagsrummet

Orientalisk deco levande idé-kinesisk-trädgård-pall-vardagsrum-pastelltoner

Inredningsarkitekter vänder sig alltmer till fatformade keramiska pallar, som antingen används som sidobord eller helt enkelt som orientaliska dekorativa detaljer i inredningen. De kan kombineras med olika inredningsstilar och tillföra charm och elegans till alla sovrum, badrum, vardagsrum eller uteservering.

Kinesisk trädgårdspall som orientalisk dekoration

Orientalisk deco utomhus-modern-trädgård-möbler-kinesisk-trädgård-pall-orange

De fatformade keramiska pallarna har funnits i mer än 1000 år och användes främst i de kinesiska trädgårdarna. Som utemöbler är de vanligtvis gjorda av keramik, sten eller porslin för att vara motståndskraftiga mot väderförhållanden. Numera kan du dock hitta dem i interiören snarare än i utomhusområdet.

Den trumformade pallens historia

Orientalisk deco-kinesisk-trädgård-pall-modern-interiör-vardagsrum-naken-toner

Kinesisk kultur lägger stor vikt vid trädgårdsarbete och landskapsarkitektur, så tidigare byggdes de flesta kinesiska hus runt en innergård. Av denna anledning var utemöbler också en viktig del av inredningen i Kina. De antika trädgårdspallarna som vi känner dem idag sägs komma från Ming -dynastin – början av 1600 -talet.

Hur ser de kinesiska trädgårdspallarna ut idag?

Orientalisk dekoration interiör-kinesisk-trädgård-pall-keramik-antik-trum-inspiration

Dessa vackra keramiska pallar har formen av en fat och påminner också om de gamla kinesiska trummorna. Det är därför de flesta modellerna är försedda med artificiellt simulerade spikhuvuden som ingår i de riktiga trummorna. Dessutom har de orientaliska trädgårdspallarna olika dekorativa prydnader och erbjuds i olika färger för att matcha varje inredning perfekt.

Modern inredning med orientalisk charm

orientalisk-deco-modern-inredning-trädgård-pall-sida bord-stengods-vardagsrum

Mångfalden av färger och mönster gör det möjligt att sätta upp olika interiörer med de kinesiska trädgårdspallarna. De är lämpliga för vardagsrummet och sovrummet samt för badrummet. Oavsett var de placeras ger de varje rum en speciell orientalisk stil.

Kinesiska trädgårdspallar som sidobord i vardagsrummet

orientalisk-dekoration-levande-idéer-kinesisk-pall-vardagsrum-välvt-trä-tak

De populära kinesiska pallarna i keramik används inte bara som orientalisk dekoration i inredningen, utan också som användbara möbler. Med en bekväm sittdyna fungerar de faktiskt som sittmöbler, men de fungerar mer som ett sidobord, särskilt i vardagsrummet. Böcker och tidskrifter eller små krukor med växter kan placeras på den.

Orientalisk dekorativ pall för vackra färg accenter i interiören

orientalisk-dekoration-möblering-idéer-vardagsrum-trädgård-pall-mörkblå-accenter

Om du vill lägga till färgaccenter i ditt vardagsrum kan du köpa en eller flera fatformade keramiska pallar i önskad färg. När de kompletteras med ett par soffkuddar, blomvaser eller väggmålningar är de perfekta som en fin accent i interiören.

Orientalisk dekoration med mönstrade pallar i trädgården

orientalisk-deco-kinesisk-trädgård-stol-orange-vit-mönstrad-inredning

För dem som lägger stor vikt vid den orientaliska utsmyckningen kan man hitta sådana trädgårdspallar, som är försedda med ett orientaliskt mönster. Förutom motivet skapar intensiva färger som rött, orange, gult och azurblått en orientalisk atmosfär.

Färgglad inredning med asiatiska motiv

orientalisk-dekoration-idé-vardagsrum-färgglad-interiör-keramik-pall-porslin

Ett vitt vardagsrum kan förvandlas till en orientalisk oas med rätt möbler och färger. Här används till exempel olika färger för persienner, sittdynor och mattan, som kombineras med enkla vita sittmöbler. De fatformade porslinspallarna är ett bra komplement till det asiatiska temat, de har en sexkantig form, är dekorerade med kinesiska motiv som drakar, pioner och buddhistiska symboler och är perfekta som orientalisk dekoration för vardagsrummet.

De olika typerna av kinesiska trädgårdspallar

orientalisk-dekoration-interiör-vardagsrum-antikt-kinesiskt-trädgård-pall-sidobord

Formen på de flesta kinesiska pallar är liknande, men modellerna skiljer sig åt i de olika motiven och mönstren. Moderna mönster är försedda med perforerade kronblad som smycken och tillverkade av glaserad keramik. Andra modeller är utformade för att likna bambu pallar. Vissa har till och med ett antikt utseende och är därför bra för en interiör i retrostil.

Köp kinesiska pallar för en orientalisk dekoration

orientalisk-dekoration-vardagsrum-kinesisk-trädgård-pall-vitt sidobord

De ursprungliga trädgårdspallarna från Kina är extremt sällsynta att hitta och är därför mycket dyra. Det är därför de vanligtvis visas på museer eller bara köps av antika samlare. Lyckligtvis görs moderna högkvalitativa kopior redan och erbjuds till ett lägre pris.

Orientalisk dekoration i badrummet

orientalisk-dekoration-modern-badrum-design-kinesisk-trädgård-pall

Tack vare sin vattenbeständighet kan de kinesiska trädgårdspallarna också användas för att designa moderna badrum. Om avföringen placeras bredvid badkaret eller i duschkabin, till exempel, kan den användas som hylla för schampo eller badrumsredskap.

Skötselanvisningar för den kinesiska trädgårdspallen

orientalisk-dekoration-modern-badrum-badkar-antik-kinesisk-trädgård-pall

En annan stor egenskap hos dessa trädgårdspallar är att de är lätta att underhålla. De kan till och med torkas och rengöras med en fuktig trasa, varigenom användning av ett milt rengöringsmedel också är tillåtet. Därefter ska ytan torkas av med en torr trasa och avföringen ser ut som ny igen.

Anpassa den orientaliska pallen till badrumsmöblerna

orientalisk-dekoration-badrum-kinesisk-trädgård-stol-svart-dusch-glas partition

Färgen på inredningen bör också samordnas i badrummet. Den kinesiska trädgårdspallen kan köpas i samma färg som väggarna och badrumsmöblerna, eller fungera som en färgad accent i badrumsdesignen.

Orientaliska dekorationsidéer för takterrassen

orientalisk-dekoration-idéer-modern-takterrass-växter-kinesisk-pall-keramik

Eftersom de kinesiska trädgårdspallarna är så mångsidiga kan de användas var som helst i hemmet. En bra idé skulle vara att sätta upp terrassen eller takterrassen med sådana keramiska pallar och vackra växter för att ge utomhusområdet en asiatisk stil.

Använd kinesiska trädgårdspallar på takterrassen

orientalisk-dekoration-levande-liten-tak-terrass-solstol-kinesisk-trädgård-pall

Om du vill designa din egen relaxavdelning i staden kan du designa takterrassen i orientalisk stil och tillbringa fritiden i frisk luft när det är fint väder. Den kinesiska trädgårdspallen är en vacker orientalisk dekoration för terrassen, som också kan fungera som ett användbart sidobord.

Designa verandan med färgade trädgårdspallar

orientalisk-dekoration-veranda-kinesisk-trädgård-pall-ljus-blå-färgglad-inredning

De orientaliska keramiska pallarna är perfekta för en färgstark inredning på verandan. De kan antingen användas som sittplats eller som sidobord och kombineras vackert med rottingmöbler i samma eller kontrasterande färger.

Platsbesparande inredning till balkongen

orientalisk-dekoration-möbler-modern-iscensatt-grön-trädgård-pall-sida bord-balkong

Om du vill skapa ett litet rum för att spara utrymme är de kinesiska trädgårdsstolarna perfekta för detta. De tar bara lite plats och kan till och med stuvas under bord. Om du till exempel vill spendera mer tid på balkongen kan du ställa upp det som ett sidobord med pallen och njuta av ditt morgonkaffe eller te där.