Trätrappa inuti som en skulptur: Unik träkonstruktion gjord av 400 trälister

trätrappor inuti träkonstruktion design vit glasräcke

Den franska designern Ora Ito presenterade nyligen sitt sista projekt. Den har ett rent funktionellt område, nämligen trappan som förbinder nivåerna i en modern kontorsbyggnad, designad på ett unikt sätt. Istället för en konventionell trätrappa inuti har den designat en effektiv, ormliknande träkonstruktion som består av totalt 400 trälister. Den begåvade designern uppfattade den extraordinära designen för de nya kontoren för medieavdelningen i LVMH, företaget som varumärket Luis Vuitton tillhör och ligger i Paris, Frankrike.

Trätrappa inuti: en träkonstruktion i den moderna kontorsbyggnaden

trätrappor inuti träkonstruktion design glasräcke vit

Som en del av det offentliga området som förbinder de enskilda kontoren designade Ora Ito en stor ormliknande skulpturtrappa. Designern använde totalt 400 trälister för den unika trästrukturen. Var och en av dem kännetecknas av en unik form. Som ingen annan inre trätrappa förbinder den kontorsbyggnadens fyra våningar. Dessutom finns det små stoppade nischer eller sittmöjligheter där anställda kan dra sig tillbaka.

Trätrappa inuti som en skulptur gjord av 400 trälister

trätrappor inuti träkonstruktion design vit indirekt belysning

Hela trästrukturen är i fokus för den annars mycket minimalistiska och enkelt utformade interiören. Det neutrala färgschemat i den omgivande inredningen – glänsande vita golv, tak och väggar och nedre våningen helt designad i mjukt grått, tar verkligen fram de extraordinära trätrapporna inuti. Den unika lamellstrukturen betonas också av den indirekta belysningen.

En ormliknande träkonstruktion istället för konventionella trätrappor inuti

trätrappor inuti träkonstruktion design modern design kontor

Trappan är avsedd att vara byggnadens hjärta. Den har en biomorf struktur som påminner om en orm å ena sidan och en val å andra sidan. Sett underifrån ser stegen ut som en tornado. Denna effekt förstärks av den moderna indirekta belysningen som ingår i stegen.

trätrappor inuti träkonstruktion design arkitektur modern interiör

Resten av interiören, som omsluter trappstrukturen, och själva kontorsutrymmet hålls avsiktligt mycket minimalistiskt. På detta sätt dras besökarens uppmärksamhet uteslutande från trappan och receptionen. Detta gör att den unika trappdesignen kan komma fram med all sin explosiva kraft.

trätrappor inuti träkonstruktion design steg indirekt belysning

trätrappor inuti träkonstruktion design modern hall kontorsbyggnad

trätrappor inuti träkonstruktion design trä lameller

trätrappor inuti träkonstruktion design trä lameller indirekt belysning

ett projekt av Ora Ito