Dekorera med blommor till jul – idéer och tips för säsongsbetonade julblommor

dekorera blommor för jul vit koppar trender färger

I december, när vädret är mestadels kallt och dimmigt och kanske till och med snö är ute, tror vissa att vintern inte är dags för färska blommor. Men alla är också glada över ett vackert blomsterarrangemang under adventstiden. För den som förmodligen är den mest kontemplativa festivalen är det definitivt värt att ge en mycket speciell touch och sätta på lämpliga blomsterdekorationer. Att dekorera med blommor till jul är ett trevligt sätt att liva upp stämningen och sprida spänning igen.

Blommor till jul

blommor juldekorera färg röda vita rosor hortensior

Du kan dekorera med färska blommor till jul, men du kan också ge dem till någon. Om böcker, spel eller choklad brukar ges bort, är det en trevlig överraskning, särskilt i trist och grå vinter, att sprida ett gott humör med färgglada blommor. Fina blommor i blommigt skum, om de förses med tillräckligt med vatten och rummet inte är för varmt, kan hålla i en vecka eller ännu mer. Dessutom kan vasen, skålen eller kruka, där de är snyggt arrangerade, också användas efter att blommorna har vissnat.

Bordsdekorationer med färska blommor till jul

blommor juldekorera bordsdekorationer färger röda granar

Kanske alla vet, när det är grått och kallt ute, att det dåliga vädret också påverkar humöret lite. Då skulle vackra blommor till jul vara en mycket bra idé så att hemmet också får en julmysfaktor. Färsk lövgrön, röd och snövit i form av säsongsbetonade snittblommor framkallar den perfekta stämningen inför advent. Så de låga temperaturerna ute har ingen chans. Visserligen förknippas snö och vinter sällan med blommor, men det finns också underbara blommor under vintermånaderna. Även om julväxter som julstjärna, amaryllis och järnek har blivit en integrerad del av adventslägenheten, har den kallaste årstiden också andra vackra sorter med sig.

Vilka blommor till jul? – Julstjärnor

blommor juldekoration julstjärnor hortensior bordsdekorationer

Även om de flesta snittblommor går i viloläge finns det lyckligtvis sorter som ger oss glädje under årets kalla årstid. Julstjärnorna eller julstjärnorna, som inte bara finns i rött, utan också i vitt och ofta besprutas med guldklacka av blomsterhandlare, är mycket typiska. Julstjärnor gillar väldigt ljusa, ganska svala och välventilerade rum. Efter jul och fram till april har de sin vilofas, under vilken de knappt behöver något vatten.

Blommor till jul – Knight’s Star (Amaryllis)

dekorera blommor jul typer av blommor vit lagerbjörk

Riddarstjärnan är fortfarande känd som amaryllis och hippeastrum. Knappt någon kan tro att denna vackra och graciösa växt blommar på vintern. De inspirerar med drömlika och till och med typiska julfärger på blommorna som snövit, varmröd, men också laxfärg.

julros

blommor juldekorera färg röd grön ädel

Känd för sin svala vinterskönhet, förtrollar julrosen (Helleborus niger) med sina mestadels snövita blommor och mörkgröna bladverk. De finns i många former och färger: vitrosa, röda och till och med svartblåa, som ger sina drömlika blommor vid olika tidpunkter. Skönheten i denna växt kan vara vilseledande eftersom den är mycket giftig och användes som ett läkemedel fram till medeltiden. Julrosen har en lång historia.

mistel

blommor juldekorera gröna vita julbollar rosor

Fresh green är en del av varje blomsterarrangemang. När lövverket redan finns på marken i december kan bara några få gröna växter ses. En av få är mistel (Viscum album). Den växer i sfäriska trädtoppar med ljust, gulgrönt lövverk och mjölkvita bär. I folkhistorien har misteln tillskrivits flera speciella krafter, men framför allt är det förknippat med hopp.

Ilex och gran kompletterar blomsterdekorationerna till jul 

blommor juldekorera kransljusborddekoration

Med sitt djupgröna lövverk och starka röda bär är Ilex (holly) en oumbärlig del av juldekorationerna. I många länder som England och Frankrike anses det vara en traditionell julväxt. Ilex kan användas perfekt bredvid granen för den perfekta adventsdekorationen. Alternativt kan du ta bort ryggraden och bara använda bären. Utan grangrenar är festivalen för alla festivaler på något sätt inte rätt. Nordmannsgran, ädelgran eller blågran är särskilt att föredra för julpynt, eftersom de har en lång hållbarhet och inte behöver mycket nålar. Men de har den typiska doften som ett tall avger till exempel.

Blommor för jultrender

Julblommor dekorerar kålrosbär

Det finns också trender i blommor till jul. Och i år är blomsterarrangemang som hålls i en färg och kompletteras med frodigt grönt särskilt aktuella. Röda rosor ser särskilt harmoniska ut med Ilyxbären och grangrenarna. Ett annat alternativ är att kombinera vit amaryllis med mistel och vita rosor.

blommor juldekorera bär lagerblad kanel apelsinljus

En annan trend ser ganska okonventionell ut vid första anblicken, men sticker ut perfekt över de typiska jularrangemangen. För detta ändamål kombineras starka och uttrycksfulla färger som orange, rött och guld smakfullt i form av en mängd olika blommor och växter. Torkade frukter som matchar färgkonceptet kan också läggas till.

blommor juldekorera mini strauss bordsdekoration röd rosegren grenar lager

När du letar efter den ultimata julkänslan är alla dekorationer som förmedlar värme, kontemplation och mys alltid en bra idé. Klassiker som röda julstjärnor, vita amaryllis och rosor är kärleksfullt dekorerade med granar, kottar, julbollar och kanelstänger.

blommor juldekorera vas dekorera bär

Gör blommor själv till jul – instruktioner

blommor juldekoration DIY blomsterarrangemang

Att göra blomsterarrangemang individuellt i blomsterbutiken är ofta väldigt dyrt. Om du redan har några lämpliga blommor till jul i din egen trädgård eller som krukväxter hemma kan du designa ditt eget blomsterarrangemang. Det är inte svårt alls och efter några försök har du redan uppnått rutinen. Hemmagjorda blomsterarrangemang är absolut blickfång, särskilt som stämningsfulla bordsdekorationer under advent.

Gör blomsterarrangemang själv till jul: material

dekorera blommor julinstruktioner svamp

För att göra ett blomsterarrangemang själv behöver du inte bara vackra blommor utan också ett vackert kärl som en vas, skål eller kruka. För att göra detta behöver du också en svamp i kärlets storlek, eventuellt blommig tråd och floristisk tejp, kniv, sax och andra dekorativa material som du väljer.

dekorera blommor julinstruktioner blomsterarrangemang

Först och främst bör snittblommorna och kärlet samordnas så att blomsterarrangemanget i slutändan kan komma till sin rätt. Ju större kärlet är, desto fler blommor, blommiga svampar etc. krävs. Du kan få svampen i nästan alla hantverksbutiker eller blomsterbutiker. Med en kniv och hand förs detta till önskad form och formas för att matcha kärlet. Svampen får under inga omständigheter sträcka sig över behållarens kant. När den väl har skurits och formats måste den placeras i en behållare med vatten i några minuter så att den vattnas väl. Blommonsvampen ska inte vattnas direkt i behållaren, eftersom du kan och blomsterarrangemanget kommer då att lukta väldigt illa efter en kort tid.

dekorera blommor jul ordna instruktioner

Svampen kan fixeras med lite floristisk tejp för extra stabilitet och täckas med mossa om så önskas. Nu är snittblommorna placerade och vackert kombinerade med varandra. Innan du gör detta bör de skäras noggrant för att matcha kärlet så att blommorna kan ordnas bredvid varandra på ett harmoniskt sätt.